Γάμος στο σπίτι: τι & πώς

20.08.2014
Οι καιροί είναι δύσκολοι και δυστυχώς όχι μόνο για... πρίγκιπες. Όμως, μην αφεθείς και "μαυρίσεις" περισσότερο. Αντέδρασε με χαμόγελο και κάνε πράξη ακόμη και τα πιο τρελά σου όνειρα. Υπάρχει τρόπος. Και αν ανάμεσα σε αυτά τα όνειρα είναι και το να παντρευτείς, ακόμη καλύτερα.

Και βέβαια, το ζήτημα εδώ δεν είναι ο γάμος αλλά η δεξίωση, η οποία είθισται αν είναι μεγαλύτερο θέμα από το ίδιο το μυστήριο. Διάλεξε τον χώρο, το catering και ένα σωρό άλλα πράγματα.... Ζαλάδα και άπειροι λογαριασμοί.

Τελικά, όμως, ποιος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό; Γιατί αν όντως κάποιος το είπε, να το ξανασκεφτεί. Και γρήγορα. Προγραμμάτισε τον γάμο σου στην εκκλησία που θέλεις, ή στο δημαρχείο για τους λιγότερο παραδοσιακούς, και πάρε μολύβι και χαρτί για τα υπόλοιπα.

Η μαγική λίστα. Ο αριθμός των καλεσμένων παίζει μεγάλο ρόλο στην όλη οργάνωση. Κατ' αρχήν, ξεκαθάρισε με τον καλό σου -αλλά και με τους γονείς σας- ότι οι υποχρεώσεις δεν θα έχουν χώρο στη δική σας νύχτα. Οι καλεσμένοι θα είναι αυστηρά οι δικοί σας άνθρωποι. Μετά, κάνε μια αρχική λίστα και ζήτα το ίδιο από εκείνον και τους δικούς σας. Εννοείται ότι στη συνέχεια, αυτή η λίστα θα τροποποιηθεί. Καλό είναι όμως αν το πάρτι του γάμου σας γίνει μέσα στο σπίτι (εφόσον από εδώ και πέρα ο καιρός χαλάει) να είναι αντίστοιχος του χώρου σας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην ξεπερνά τα 70 άτομα.

Προσκλήσεις. Φτιάξε τα δικά σου προσκλητήρια χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σου. Ή κάποιου φίλου. Μπορείς να τυπώσεις και διάφορες φωτογραφίες σας, έτσι για διακόσμηση. Φρόντισε μόνο να τις στείλεις -γιατί όχι και μέσω email- αρκετά νωρίτερα ώστε να κάνει ο καθένας το πρόγραμμά του.

Τι θα φορέσεις: Εδώ διαλέγεις ό,τι θέλεις γιατί εσύ είσαι η βασίλισσα της βραδιάς. Θέλεις νυφικό, φόρεσε νυφικό. Θέλεις φόρεμα, το ίδιο. Γενικά, πάντως, αφού και το "μετά" θα είναι πιο χαλαρό, έχεις περισσότερες επιλογές. Το ίδιο και ο καλός σου. Μην τον στριμώξεις σε τίποτα παράξενα παπιγιόν αν δεν το θέλει ο ίδιος.

Τι θα φάτε: Εκτός και αν έχεις τον άπειρο χώρο για να κάνεις το γαμήλιο πάρτι σου "καθιστό" τότε σίγουρα το φαγητό θα είναι "στο όρθιο" και "τσιμπητό", όπως σε δεξίωση. Αν δεν μπορείς -για δικούς σου λόγους- να απευθυνθείς σε ένα οικονομικό catering το οποίο θα αναλάβει όλες αυτές τις λεπτομέρειες για σένα, τότε επιστράτευσε μαμάδες, θείες και φίλες και μοιραστείτε τις... μαγειρικές. Έχει και πλάκα. Αρκεί να επιλέξεις να το δεις και έτσι.

Τι θα πιείτε: Το αλκοόλ σε ένα πάρτι, ειδικά σε πάρτι γάμου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, κακά τα ψέματα. Μαζί με τη μουσική, είναι τα δύο στοιχεία που συμβάλουν στην επιτυχία ή μη της κάθε εκδήλωσης. Γι' αυτό, ακολούθησε τη συμβουλή της γιαγιάς "αν δεν περισσέψουν δεν φτάνουν" ως προς τις προμήθειες, έτσι για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων. Και πάλι όμως, δώσε βάση στην ποσότητα και όχι στην ποικιλία. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να έχεις 4 διαφορετικά κρασιά η 5 διαφορετικά ουίσκι. Επέλεξε μία ετικέτα από το κάθε είδος και αρκεί. Ο πάγος είναι ένα μελανό σημείο στην υπόθεση, αλλά εφόσον υπάρχει σε μεγάλες συσκευασίες στο εμπόριο, μπορείς να είσαι καλυμμένη και σε αυτό. Ακόμη και να ξεμείνεις... λέμε τώρα, πάντα θα υπάρχει ένα βενζινάδικο κοντά στο σπίτι σου όπου κάποιος θα μπορεί να πεταχτεί.

Σερβίτσια: Αν έχεις καταλήξει στη λύση του catering, τότε έχεις και το συγκεκριμένο ζήτημα λυμένο. Αν όμως το κάνεις μόνη σου, τότε θα προτείναμε σερβίτσια μιας χρήσης. Μην πάει όμως ο νους σου στα κλασικά πλαστικά πιάτα και ποτήρια. Ακόμη και αυτά τα προϊόντα έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που δεν φαντάζεσαι. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια που είναι διαφανή και σκληρά με σκαλίσματα κιόλας σαν τα κρυστάλλινα της μαμάς σου. Η τέλεια επιλογή. Μόνο μην τσιγκουνευτείς στην ποσότητα.

Διακόσμηση: Εδώ, πραγματικά, δεν υπάρχει όριο. Εκμεταλλεύσιμου την εποχή και τι προσφέρει και στόλισε διακριτικά τον χώρο, γιατί θυμήσου ότι με τόσο άτομα, το σπίτι θα είναι τόσο "φορτωμένο" που το κάθε περιττό, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Τα κεριά προσδίδουν μια όμορφη ατμόσφαιρα, περιόρισέ τα όμως στους εξωτερικούς χώρους και φρόντισε να είναι καλυμμένα -τύπου φαναράκια- προς αποφυγή ατυχημάτων.

Μουσική: Όπως είπαμε και πιο πάνω, η μουσική είναι το πιο βασικό στοιχείο για την επιτυχία του πάρτι. Αν μπορείς να διαθέσεις κάποια χρήματα σε επαγγελματία DJ κάντο μόνο φρόντισε να έχεις συμφωνήσει από πριν το είδος της μουσικής που θα παίξει. Αν πάλι θα φροντίσεις εσύ για τη μουσική, καλό είναι να έχεις μεριμνήσει από πριν και να έχεις έτοιμες επιλογές σε CD. Απαλή μουσική για το φαγητό και χορευτική σε διάφορες εκδοχές για μετά. Βασική λεπτομέρεια είναι να έχεις προνοήσει για έναν χώρο που θα λειτουργήσει ως πίστα και είτε επιτρέψεις το τσιγάρο μέσα στο σπίτι ή όχι, να φροντίσεις να έχεις παντού τασάκια.
Καλή επιτυχία και βίον ανθόσπαρτον

Από τη Ζωή Κίττα