Δυναμικό προφίλ

22.03.2007
Η ευελιξία σχεδιασμού, οι μηχανικές ιδιότητες και το χαμηλό κόστος καθιστούν τα κουφώματα αλουμινίου και PVC ως τις καταλληλότερες επιλογές.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πλήθος ποιοτικών επιλογών σε ό,τι αφορά τον τύπο και το είδος των κουφωμάτων. Το αλουμίνιο και το PVC είναι υλικά που συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως την άριστη συμπεριφορά και αντοχή στη διάβρωση, την αισθητική εμφάνιση, τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες, την ηχομόνωση και την αεροστεγανότητα - υδατοστεγανότητα.

Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο προσφέρει σε μηχανικούς και αρχιτέκτονες μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού και δυνατότητα να το χρησιμοποιούν σε οποιαδήποτε ανοίγματα χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός σχήματος και λειτουργίας. Είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται καθαρό ή σαν κράμα και χαρακτηρίζεται από τις πολλαπλές εφαρμογές του, από τα κουτιά των αναψυκτικών έως και τις ατράκτους αεροπλάνων.

Κουφώματα αλουμινίου

Οι ανάγκες χρήσης καθώς και οι ποιοτικές, αισθητικές απαιτήσεις οδήγησαν στο σχεδιασμό κουφωμάτων αλουμινίου, τα οποία εκτός από το συνδυασμό των κατάλληλων προφίλ απαιτούν ειδικά εξαρτήματα (μηχανισμούς λειτουργίας, υλικά στεγάνωσης κτλ.) και υαλοπετάσματα. Ο συνδυασμός και σχεδιασμός των παραπάνω στοιχείων για την ολοκληρωμένη κατασκευή ενός τύπου κουφώματος ονομάζεται «σύστημα». Τα συστήματα σχεδιάζονται από εταιρείες και κυκλοφορούν στην αγορά με εμπορικές ονομασίες. Η αγορά προσφέρει στον καταναλωτή μεγάλη ποικιλία συστημάτων, ενώ η επιλογή του κατάλληλου πρέπει να γίνει αφού εξεταστούν από το χρήστη ή τον κατασκευαστή παράγοντες όπως η ιδιαιτερότητα της κατασκευής, οι διαστάσεις του ανοίγματος, ο τύπος του ανοίγματος (συρόμενο, χωνευτό επάλληλο, ανοιγόμενο, σταθερό κτλ.), η λειτουργικότητα, η ασφάλεια και το κόστος.

Προφίλ αλουμινίου

Τα προφίλ του αλουμινίου παρουσιάζουν μεγάλη ακρίβεια διαστάσεων και έτσι επιτυγχάνεται η στεγανότητα των στοιχείων των κουφωμάτων που εφάπτονται μεταξύ τους.

Το αλουμίνιο που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές υφίσταται επιφανειακές επεξεργασίες προκειμένου να βελτιώσει την αντιδιαβρωτική του συμπεριφορά και την εμφάνισή του. Οι συνηθέστερες μέθοδοι είναι η ανοδίωση και η ηλεκτροστατική βαφή. Με την ανοδίωση μετασχηματίζεται η επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργείται τεχνητά ένα διαφανές στρώμα που επιτρέπει την ενσωμάτωση χρωστικών υλών. Η ηλεκτροστατική βαφή καλύπτει την επιφάνεια του αλουμινίου με ένα στρώμα πολυεστερικής βαφής.

Κουφώματα από PVC

O ρυθμός ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης των συνθετικών κουφωμάτων και στην ανάδειξη του PVC σαν μια πολύ καλή, εναλλακτική λύση υλικού για την κατασκευή τους. Η μεγάλη του αντοχή στις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση, το μικρό του βάρος, η δύσκολη ανάφλεξή του λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, η θερμοηχομόνωση που παρέχει καθώς επίσης και η δυνατότητά του να ανακυκλωθεί αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου υλικού. Τα κουφώματα από PVC έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, δε χρειάζονται βάψιμο, δε σαπίζουν, είναι οικονομικά και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το PVC χρησιμοποιείται στις πόρτες και τα παράθυρα των νοσοκομείων γιατί δεν προσβάλλεται από τα βακτηρίδια, δεν αλλοιώνεται και είναι αντιστατικό.

Τύποι ανοίγματος κουφωμάτων αλουμινίου & ΡVC

Συρόμενα: Είναι τα κουφώματα των οποίων τα πλαίσια κινούνται παράλληλα προς το επίπεδο του ανοίγματος. Η μετακίνησή τους πραγματοποιείται με μηχανισμό κύλισης, ο οποίος συνίσταται από ράουλα τοποθετημένα στη βάση του κινητού πλαισίου. Η κύλιση πρέπει να είναι αθόρυβη και εύκολη. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι κατά τη λειτουργία τους δε δεσμεύουν ωφέλιμο χώρο. Τα συρόμενα κουφώματα ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: τα χωνευτά, που εισέρχονται σε κατάλληλο διάκενο του τοίχου και είναι μονόφυλλα ή δίφυλλα και τα επάλληλα, τα οποία δεσμεύουν ένα μέρος του ανοίγματος όπου συγκεντρώνονται τα κινητά φύλλα κατά τη λειτουργία τους.

Ανοιγόμενα: Ονομάζονται αυτά στα οποία τα κινητά πλαίσια στρέφονται, διαγράφοντας καμπύλη τροχιά με τη χρήση μεντεσέδων. Πλεονέκτημά τους αποτελεί η καλή θερμική και ακουστική μόνωση. Ταξινομούνται σε απλά με πλευρικούς μεντεσέδες, ανοιγόμενα και ανακλινόμενα προς τα μέσα με ειδικό μηχανισμό ανάκλισης.

Περιστρεφόμενα (σε κατακόρυφο ή οριζόντιο άξονα): Πρόκειται για παράθυρα με στρεφόμενα φύλλα σε κατακόρυφο ή οριζόντιο άξονα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εξαερισμό των χώρων.

Ανασυρόμενα με ανάκλιση: Ονομάζονται τα παράθυρα που επιτρέπουν την κίνηση των φύλλων άνω και κάτω μέσω μηχανισμού που επιτρέπει τη σταθεροποίηση σε οποιαδήποτε θέση. Ξεχωρίζουν για την καλή απόδοση στον εξαερισμό του χώρου και για τον εύκολο καθαρισμό του υαλοπίνακα.

Θερμομονωτικά: Θερμομονωτικά ή με θερμοδιακοπή χαρακτηρίζονται τα κουφώματα με μεγάλο βαθμό θερμομόνωσης, σε συνδυασμό με διπλά ή τριπλά τζάμια. Με τον όρο θερμοδιακοπή εννοούμε τη διακοπή θερμογέφυρας που επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό του προφίλ σε δύο μέρη μέσω μονωτικών υλικών που απομονώνουν την εξωτερική ψυχρή πλευρά του κουφώματος από την εσωτερική θερμή του.

Παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των κουφωμάτων

Η ποιότητα ενός κουφώματος δεν επιτυγχάνεται από μεμονωμένα στοιχεία. Υπάρχουν κρίσιμα σημεία στη σύνδεση των επιμέρους τμημάτων με ακρίβεια και σταθερότητα και στην τοποθέτηση των κουφωμάτων, τα οποία αφορούν τη στεγα-νότητα στον αέρα και το νερό, την εύκολη απορροή του νερού από τους κάτω οδηγούς προς τον εξωτερικό χώρο, την ηχομόνωση, την αθόρυβη μετακίνηση, την ασφάλεια κτλ.

Οδηγίες συντήρησης

Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων, λόγω των ποιοτικών τους προδιαγραφών και του τρόπου σχεδιασμού τους δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση. Ωστόσο, εξαιτίας φθορών που παρουσιάζουν στο πέρασμα των χρόνων ή καθαρά για προσωπικούς λόγους αισθητικής που υπαγορεύουν την αντικατάστασή τους, ορισμένες συμβουλές πάντα είναι χρήσιμες:

· Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των κουφωμάτων.

· Μην παραμελείτε το συχνό καθαρισμό των οδηγών, γιατί διάφορα σκουπίδια εμποδίζουν το άνοιγμα ενός συρόμενου κουφώματος.

· Λιπαίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα μεταλλικά μέρη, όπως τους μεντεσέδες και τα ροδάκια στα συρόμενα φύλλα.

· Μη χρησιμοποιείτε χλώριο για τον καθαρισμό των αλουμινένιων κουφωμάτων γιατί θα αλλοιώσει το χρώμα τους.

· Αν επιθυμείτε την αντικατάστασή τους, αναθέστε τις εργασίες σε εξειδικευμένα συνεργεία και τεχνίτες.

· Προτιμήστε τους μήνες του καλοκαιριού για τέτοιου είδους εργασίες, όταν τα ποσοστά της υγρασίας είναι σαφώς μειωμένα.

Tips...

· Στην εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων επιδρούν η βροχή και ο άνεμος. Ετσι, είναι προτιμότερο να έχει προβλεφθεί η επιφάνεια των κουφωμάτων να βρίσκεται πιο μέσα από την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων.

· Οι επάλληλες ή συρόμενες πόρτες είναι ιδανικές για μικρά δωμάτια γιατί δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία και δεν καταλαμβάνουν χώρο.

· Στα κουφώματα αλουμινίου τα εξαρτήματα πρέπει να ανήκουν στην ίδια σειρά παραγωγής με τις διατομές των κουφωμάτων.

· Σε σύγχρονες κατασκευές κουφωμάτων PVC, μερικά από τα εξαρτήματα λειτουργίας κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά για λόγους καλής συνεργασίας με το κού-φωμα και την αποφυγή διάβρωσης.