Επί το έργον!

22.03.2007
Η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων σε φάση κατασκευής ή ανακαίνισης αποτελεί μια δύσκολη αλλά ιδιαίτερα σημαντική εργασία.

Η προετοιμασία της βάσης που θα τοποθετηθεί το ξύλινο δάπεδο έχει μεγάλη σημασία για τη μετέπειτα συμπεριφορά του. Εάν το ξύλινο δάπεδο τοποθετηθεί σε βάση από πλάκα νέου σκυροδέματος πρέπει να είναι απόλυτα στεγνό για να μην ανέβουν τα επίπεδα υγρασίας. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη σταθερή βάση, ώστε να αντέχει σε περίπτωση επικολλημένων δαπέδων. Επίσης, η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την εξάλειψη τυχόν υπολειμμάτων δομικών υλικών. Για τη βελτίωση τώρα της ακουστικής στο εσωτερικό κάποιου χώρου μπορεί να προστεθεί ένα λεπτό υπόστρωμα από αφρώδη συνθετικά υλικά, ώστε να αποτρέψει ή ακόμα και να μειώσει την πιθανότητα θορύβων από εξωτερικούς παράγοντες.

Τοποθέτηση

Ο τρόπος τοποθέτησης εξαρτάται από το είδος του ξύλου που έχει επιλεγεί και τη χρήση για την οποία προορίζεται ο χώρος. Το ξύλινο δάπεδο τοποθετείται μετά από την εγκατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοστασίων. Οι τρόποι τοποθέτησης του ξύλινου δαπέδου είναι τρεις: Καρφωτά: Το ξύλινο δάπεδο καρφώνεται επάνω σε υπόστρωμα από ξύλινα καδρόνια ή ψευδοπάτωμα από σανίδες. Αυτό το είδος τοποθέτησης δεν εφαρμόζεται πάνω σε ενδοδαπέδια θέρμανση. Κολλητά: Οι σανίδες επικολλώνται σε συμπαγές υπόστρωμα (παλιό δάπεδο, τσιμεντοκονία κτλ.). Η κόλλα τοποθετείται στην κάτω επιφάνεια των στοιχείων ή στο υπόβαθρο ομοιόμορφα. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή πάνω σε ενδοδαπέδια θέρμανση. Πλωτά: Η επίστρωση εδράζεται σε υπόστρωμα λείο και οριζόντιο, αφού προηγουμένως οι σανίδες συγκολληθούν ή αγκιστρωθούν μεταξύ τους. Η τοποθέτηση με αυτό τον τρόπο δεν ενδείκνυται για συνεχόμενες επιφάνειες άνω των 50 τ.μ., αντιθέτως ενδείκνυται για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Βερνίκωμα ξύλινης επίστρωσης

Η ξύλινη επίστρωση μπορεί να παραδοθεί τελειωμένη από το εργοστάσιο. Η επίστρωση γίνεται με ανθεκτικά βερνίκια οργανικού διαλύτη που περνιούνται σε επάλληλες στρώσεις. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ενισχυθεί και μετά την τοποθέτησή της στο χώρο με στρώσεις συμβατού βερνικιού. Στην περίπτωση ακατέργαστης ξυλείας, η επίστρωση τρίβεται μετά την τοποθέτηση με γυαλόχαρτο. Η τελευταία φάση της λείανσης γίνεται κατά τη φορά των ινών του φυσικού ξύλου και αφού καθαριστεί από τη σκόνη βερνικώνεται με ανθεκτικά βερνίκια (πριν από το φινίρισμα -εάν επιθυμεί κανείς- μπορεί να κάνει και τεχνητή παλαίωση του ξύλου με χημικά μέσα). Εκτός όμως από τη μέθοδο επίστρωσης με βερνίκι, στα ακατέργαστα ξύλα μπορεί να εφαρμοστούν και άλλες διαδικασίες όπως: · Επάλειψη με κερί που θερμαίνεται και εφαρμόζεται με πινέλο · Βαφή ξύλου που τονίζει το φυσικό χρώμα ή το καθιστά πιο σκούρο · Λάδωμα με επάλειψη λινέλαιου · Διακοσμητικά τελειώματα όπως πατίνα, τεχνική παλαίωσης κτλ.

Χώρος & είδος ξύλου

Είσοδος: Δρυς, τροπικά ξύλα

Υπνοδωμάτια: Δρυς, οξιά, καστανιά, τροπικά ξύλα

Καθιστικό: Δρυς, Καστανιά, Οξιά, Τροπικά ξύλα

Κουζίνα-Μπάνιο: Δρυς (με ειδική επεξεργασία για χώρους με υγρασία)


· Η επιλογή του είδους ξύλου που θα τοποθετηθεί στο δάπεδο εξαρτάται από τη χρήση για την οποία προορίζεται.

· Ο τρόπος τοποθέτησης των ξύλινων δαπέδων εξαρτάται από τον τύπο τους και τις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου.

· Ο περιφερειακός αρμός του ξύλινου δαπέδου παίζει σημαντικό ρόλο για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά του υλικού στις διάφορες μεταβολές.