Καθαρισμός και συντήρηση των ξύλινων δάπεδων από το Α έως το Ω

03.04.2017
Ο καθαρισμός και η συντήρηση με τα κατάλληλα υλικά, σε καθημερινή βάση, εγγυώνται ένα ξύλινο δάπεδο με μεγάλη διάρκεια ζωής! Οι λόγοι που προτιμάται το ξύλινο δάπεδο είναι η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, αναδεικνύοντας παράλληλα το σχεδιασμό και την επίπλωση του χώρου.

Συντήρηση και προστασία

Η καθημερινή συντήρηση των ξύλινων δαπέδων επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο και τη χρήση τους. Ετσι, για τα βερνικωμένα και βαμμένα δάπεδα χρησιμοποιήστε μεθόδους ξηρού καθαρισμού, όπως η ηλεκτρική σκούπα. Οταν είναι απαραίτητο, καθαρίστε το πάτωμα με υγρό πανί, πολύ καλά στυμμένο. Η συχνότητα τέτοιου είδους καθαρισμού όμως εξαρτάται από τη χρήση του πατώματος και πόσο αυτό λερώνεται. Μετά τον καθαρισμό μπορεί να γίνει επάλειψη με κάποιο προϊόν που προστατεύει το βερνίκι. Σε περίπτωση μεγαλύτερης φθοράς απευθυνθείτε σε ειδικά συνεργεία που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και τη λείανση των ξύλινων δαπέδων. Τα δάπεδα στα οποία έχει εφαρμοστεί η τεχνική του εμποτισμού τους σε κερί, μετά τον καθαρισμό χρειάζονται τακτικά στίλβωση, ενώ αυτά που έχουν υποστεί επάλειψη με λινέλαιο σκουπίζονται ή τρίβονται με ειδικό εργαλείο. Η συχνή χρήση απορρυπαντικών καλό είναι να αποφεύγεται.

Καθαρισμός λεκέδων - συμβουλές

  • Εάν γίνει ένας λεκές στο πάτωμα προσπαθήστε να τον αφαιρέσετε με ένα ήπιο καθαριστικό (χωρίς αμμωνία).
  • Χρησιμοποιήστε με προσοχή τα καθαριστικά λεκέδων, καθώς η υπερβολική τους χρήση και το σκληρό τρίψιμο μπορεί να επηρεάσουν το βερνίκι.
  • Οταν σφουγγαρίζετε ένα πάτωμα θα πρέπει να έχει στεγνώσει μέσα σε 1, εάν έχετε χρησιμοποιήσει τη σωστή ποσότητα νερού.
  • Τοποθετήστε προστατευτικά πέλματα στα έπιπλα για να αποφύγετε χαρακιές και γδαρσίματα.
  • Ενα χαλί μέσα και έξω από την πόρτα εισόδου μπορεί να σταματήσει τη σκόνη και τη λάσπη που προκαλούν φθορές.
  • Σε χώρους που πέφτει συχνά νερό περάστε άλλη μια στρώση βερνικιού μετά την τοποθέτηση. Το βερνίκι σφραγίζει τους αρμούς, προστατεύοντας καλύτερα το ξύλο.
  • Λεκέδες από πίσσα, καουτσούκ, λάδι, βερνίκι παπουτσιών, κάπνα, υπολείμματα από σοκολάτα ή λίπος, κηρομπογιές, κραγιόν, μαρκαδόροι αφαιρέστε με αραιό οινόπνευμα, βερνίκι.
  • Κερί, τσίχλα, αφαιρέστε με ψυκτικό σπρέι ή βάλτε μια πλαστική σακούλα με παγάκια και αφαιρέστε προσεκτικά μετά από λίγο.