Ι love colours

22.03.2007
Αφουγκραστείτε τους ρυθμούς της εποχής, πειραματιστείτε με τα χρώματα και δημιουργήστε ένα περιβάλλον που δε θα σας κάνει καρδιά να αποχωριστείτε...

Η δυνατότητα των χρωμάτων να επεμβαίνουν δυναμικά στη ζωή κάθε κατοικίας, αναδεικνύοντας σχήματα και υλικά, επαναπροσδιορίζοντας χρήσεις, καλύπτοντας ατέλειες, αλλά και «παίζοντας» με το φως και τις διαστάσεις, αποδεικνύει τον καταλυτικό τους ρόλο στο home decoration.

Επιλογές & κριτήρια

Οι επιλογές που μας δίνονται είναι πάρα πολλές, αφού τα χρωματολόγια περιλαμβάνουν εκατοντάδες αποχρώσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν και την πιο απαιτητική επιθυμία. Βασικό, ασφαλώς, κριτήριο αποτελεί το προσωπικό γούστο και το κατά πόσο αποτυπώνεται σε αυτό η προσωπικότητα, ο ψυχισμός και το ξεχωριστό στιλ κάθε ενδιαφερόμενου.

Σε μεγάλες ή μικρές δόσεις, το χρώμα είναι αυτό που θα καθορίσει τη διάθεσή σας, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Χαρούμενα και λαμπερά ή έντονα και τολμηρά χρώματα το πρωί, απαλά και γαλήνια το μεσημέρι, σκούρα και μυστηριακά το βράδυ.

Απαραίτητο φυσικά είναι να ενημερωθείτε για «φλέγοντα» ζητήματα, όπως για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να βάψετε το σπίτι σας, το σωστό υπολογισμό της ποσότητας του χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε, την προετοιμασία και τον τρόπο οργάνωσης του χώρου, τα στάδια των εργασιών, τους ειδικούς τύπους βαφής καθώς και τις εντυπωσιακές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν στους τοίχους, αφού πέρα από το συμβατικό τρόπο βαψίματος που δημιουργεί μονόχρωμες, λείες επιφάνειες μπορείτε να εφαρμόσετε πολλές διακοσμητικές τεχνοτροπίες (στένσιλ, σφουγγάρι κ.ά.) που θα κάνουν το χώρο σας να ξεχωρίζει.

Τα χρώματα επηρεάζουν άμεσα την ψυχική μας διάθεση. Διαλέγοντας το μπλε ως κυρίαρχο χρώμα, χαρίζετε στο σπίτι σας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ξεκούρασης. ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, το χρώμα του ήλιου, μας γεμίζει με θετική ενέργεια και ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ αισιοδοξία. Ενα δωμάτιο με ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις, ενώ όλες οι αποχρώσεις του ροζ δίνουν μια νότα ρομαντισμού. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, τώρα, θεωρείται τυχερό και ελπιδοφόρο χρώμα (τα τραπέζια στις χαρτοπαικτικές λέσχες είναι στρωμένα με πράσινες τσόχες, ενώ οι γιατροί στο χειρουργείο φορούν ανοιχτοπράσινες ρόμπες). Τέλος, ΤΟ ΛΕΥΚΟ συνεπάγεται με την καθαρότητα και προσδίδει ένα τόνο επισημότητας σε κάθε χώρο.

Πόσο χρώμα θα χρειαστώ;

Στην περίπτωση που θα επιλέξετε μια τεχνοτροπία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό τεχνίτη. Αν, όμως, το μόνο που θέλετε είναι να «φρεσκάρετε» το σπίτι σας, η πρώτη ενέργειά σας είναι να υπολογίσετε πόσο χρώμα θα χρειαστείτε, πολλαπλασιάζοντας το εμβαδόν της επιφάνειας που θέλετε να βάψετε με τον αριθμό των «χεριών» που θα το περάσετε. Αφού δείτε στη συσκευασία του χρώματος τον αριθμό των τ.μ. που μπορεί να καλύψει το 1 λίτρο, και στην περίπτωση που δε χρειάζεται να αραιώσετε το χρώμα, διαιρέστε τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας με τον αριθμό καλυπτικότητας κάθε λίτρου χρώματος. Ετσι, θα έχετε τον ακριβή αριθμό των λίτρων μπογιάς που θα χρειαστείτε. Προνοήστε πάντως να αγοράσετε περισσότερα λίτρα χρώματος για τυχόν απώλειες.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε την ποσότητα της μπογιάς που θα χρειαστείτε και παραγγείλετε περισσότερη. Είναι πολύ καλύτερα να σας περισσέψει παρά να λείψει!

Εξοπλισμός

Ο τύπος της μπογιάς, οι διαστάσεις της επιφάνειας εφαρμογής καθώς και η τεχνική που θα υιοθετήσετε καθορίζουν το είδος και τον αριθμό των εργαλείων και των αξεσουάρ που θα χρειαστείτε. Τα πινέλα χρησιμοποιούνται για το βάψιμο των γωνιών, των κουφωμάτων και των τοίχων, ενώ τα ρολά και τα σφουγγάρια ενδείκνυνται για μεγάλες επιφάνειες, αφού απλώνουν ομοιόμορφα το χρώμα και δε στάζουν. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τον εξοπλισμό σας αμέσως μετά το τέλος των εργασιών.

Κατηγορίες βαφών

Οι βαφές ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το αν εφαρμόζονται σε εξωτερικές ή εσωτερικές επιφάνειες, τη σύσταση της επιφάνειας εφαρμογής (διαφορετικό είδος χρωμάτων για το βάψιμο τοίχων και άλλο για μεταλλικές ή ξύλινες επιφάνειες) και τη χρήση τους (βερνίκια προστασίας, για υποστρώματα κ.ά.). Συνήθως χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτά χρώματα, που στεγνώνουν γρήγορα, και στα οποία ανήκουν τα ακρυλικά και τα πλαστικά.

Το λεξικό των χρωμάτων

Πλαστικό: Υδατοδιαλυτό χρώμα που χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Εφαρμόζεται εύκολα, είναι άοσμο, πλένεται και αντέχει στο χρόνο.

Ακρυλικό: Ιδιαίτερα ανθεκτικό χρώμα, κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους, που προστατεύει από την υγρασία και τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Ρελιέφ: Χρώμα με ανάγλυφη υφή που χρησιμοποιείται συνήθως σε ταβάνια και εξωτερικούς χώρους. Προτιμάται σε παραδοσιακά ή country style κτίρια.

Βελατούρα: Εφαρμόζεται πριν από τη βαφή σε ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες και αποτελεί μια ιδανική βάση.

Ριπολίνη: Ανθεκτικό στην υγρασία χρώμα ευρείας χρήσης με βάση το νερό ή το λάδι. Εκτός από τοίχους εφαρμόζεται σε ξύλο, μέταλλο, γυψοσανίδα και πολλά άλλα υλικά.

Τσιμεντόχρωμα: Εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης χρώμα που χρησιμοποιείται για την κάλυψη και την προστασία επιφανειών όπως το εμφανές μπετόν, ο σοβάς, οι τσιμεντοκονίες, τα τούβλα κ.ά. Λόγω της αντιμυκητιακής σύνθεσής του δρα κατά της μούχλας.

Αστάρι: Διάφανο υλικό που χωρίζεται σε πλαστικό ή ακρυλικό και χρησιμοποιείται σε άβαφους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, μειώνοντας την απορροφητικότητά τους.

Προετοιμασία

Η σωστή οργάνωση και η διευθέτηση του χώρου που θα βάψετε, αποτελούν μια βασική προεργασία που πρέπει να κάνετε. Μαζέψτε χαλιά και διακοσμητικά, ξεκρεμάστε πίνακες, κάδρα ή αφίσες, μεταφέρετε τα έπιπλα σε άλλο δωμάτιο ή στο κέντρο του χώρου που θα βαφτεί, αφού βεβαίως τα σκεπάσετε με κάποιο νάιλον προστατευτικό. Επίσης, τρίψτε και στοκάρετε την επιφάνεια του τοίχου, αν χρειάζεται, και μην ξεχνάτε: ξεκινήστε το βάψιμο πρώτα από τα ταβάνια και μετά συνεχίστε στους τοίχους.

Χρήσιμα "εργαλεία"

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα υλικά σε ένα μέρος. Μην ξεχνάτε πως εκτός από τα χρώματα και τα πινέλα θα χρειαστείτε:

· Μεγάλα κομμάτια νάι-λον ή σεντόνια για να κα-λύψετε τα έπιπλα, παλιές εφημερίδες ή χαρτόνια για το πάτωμα και χαρτοταινία για τους διακόπτες και τα κουφώματα.

· Γυαλόχαρτο, ξύστρα και διαβρωτικά υλικά για να αφαιρέσετε παλιότερα στρώματα μπογιάς.

· Σπάτουλα και στόκο για να κλείσετε τρύπες από τα καρφιά.

· Σκάφες και δοχεία για να αραιώνετε τα χρώματα.

· Γάντια και προστατευτικά γυαλιά.

Αγοράστε τον κατάλληλο εξοπλισμό (πινέλα, ρολά, σφουγγάρια) από εξειδικευμένα μαγαζιά. Εκεί, θα σας δώσουν και τις κατάλληλες συμβουλές για το πώς θα τα χρησιμοποιήσετε. Πριν ξεκινήσετε όμως διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ακολουθήστε τις πιστά. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε δειγματολόγια και να τα δοκιμάσετε επάνω σε κάθε επιφάνεια που θέλετε να βάψετε.

Φινίρισμα

Την τελική επιφάνεια θα καθορίσει ασφαλώς και το είδος του φινιρίσματός της, δηλ. την υφή που θα έχουν οι τοίχοι αφού στεγνώσουν. Μπορεί να είναι λείο, ανάγλυφο, γυαλιστερό ή ματ, ενώ ανάλογα με τις ιδιότητές του και τον τρόπο καθαρισμού του χρησιμοποιείται σε διαφορετικά τμήματα μιας κατοικίας (π.χ. το ματ ενδείκνυται για ταβάνια και όχι για το χώρο της κουζίνας λόγω της δυσκολίας καθαρισμού του).

Τεχνοτροπίες

Εναλλακτικές λύσεις για ένα πιο αρτίστικο αποτέλεσμα αποτελούν οι διάφορες ειδικές τεχνοτροπίες βαψίματος, που μπορούν να προσδώσουν στους τοίχους μια ανάγλυφη ή παλαιωμένη εμφάνιση, ενώ σας δίνουν την ευκαιρία να εφαρμόσετε διάφορα μοτίβα, μπορντούρες κ.ά. Οι πιο διαδεδομένες είναι με στένσιλ, στάμπες, σφουγγάρια, σε στιλ μωσαϊκού κτλ.

Εξυπνα τρικ

· Αν θέλετε να «σπάσετε» τα όρια ενός τετράγωνου δωματίου, βάψτε τον έναν τοίχο σε έντονο χρώμα και τους υπόλοιπους σε ουδέτερα.

· Χρησιμοποιήστε στένσιλ ή φάσες από ταπετσαρία για να «κόψετε» το ύψος του χώρου.

· Τολμήστε με γυαλιστερά ή βελουτέ χρώματα και δώστε λάμψη και ιδιαίτερη κομψότητα σε κάθε χώρο.

· Ξεκινήστε το βάψιμο πρώτα από το ταβάνι και μετά στους τοίχους.

· Το δεύτερο χέρι που θα περάσετε κάθε τοίχο πρέπει να είναι πιο πηχτό από το πρώτο, για να καλύπτει τις ατέλειες.