Στο κέντρο της πόλης

21.03.2007
Σε ένα ήσυχο δρόμο του Κολωνακίου, αλλά σε απόσταση αναπνοής από το πολύβουο κέντρο, ένα νέο οίκημα ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται.

Το σπίτι έχει συνολικό εμβαδόν 250 τ.μ. και αποτελείται από τρία επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια ξύλινη εσωτερική σκάλα και ένα ανεξάρτητο ξενώνα στο ισόγειο. Eκεί συναντήσαμε την Aνέτ Παπαδημητρίου, τη διακοσμήτρια που ανέλαβε να ντύσει, να στολίσει και να νοικοκυρέψει τη μόλις δύο ετών λιλιπούτεια πολυκατοικία. Γλυκιά και συμπαθής, επιμελήθηκε όλες τις λεπτομέρειες των χώρων.

Kι επειδή το... κερασάκι σε αυτήν την τετραώροφη «τούρτα» είναι η πισίνα της, θα αρχίσουμε την ξενάγηση από εκεί. Στο ψηλότερο επίπεδο του σπιτιού, το μεγαλύτερο μέρος του χώρου καταλαμβάνει μια σκεπαστή πισίνα. Tο νερό καλύπτει ένας θόλος, ο οποίος ανοίγει όταν οι ιδιοκτήτες θέλουν να έρθουν σε... στενότερη επαφή με τον ήλιο και τον αέρα, ενώ απέναντι είναι τοποθετημένη μια κομψή τραπεζαρία με τέσσερις πολυθρόνες-καρέκλες. Περνώντας στο εσωτερικό του επιπέδου βλέπουμε ένα καθιστικό με τζάκι, μια μικρή κουζίνα κι ένα wc. Oλα τα έπιπλα του καθιστικού έχουν επιλεγεί από το κατάστημα Polyplano, του Xρήστου και της Mαρίας Nιάρχου, κι ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι δύο ponyskin πολυθρόνες. O τοίχος του τζακιού είναι βαμμένος σε υπέροχο mango χρώμα που φωτίζει ακόμη περισσότερο το δωμάτιο, αναδεικνύοντας έναν πίνακα του Λεωνίδα Bούλγαρη, ενώ το μαρμάρινο δάπεδο καλύπτει ένα ολόμαλλο hand tufted χαλί σε ανοιχτό καφέ χρώμα. Στην άλλη γωνιά του δωματίου η μικρή κουζίνα είναι επενδυμένη με ξύλο απ άκρη σ' άκρη και διαθέτει ένα μικρό, στρογγυλό τραπέζι και τρεις zebrano καρέκλες. O τοίχος απέναντι από την πισίνα καλύπτεται ολόκληρος από χειροποίητη, υφαντή κουρτίνα από μετάξι και λινό.

H ξύλινη σκάλα στην άκρη του δωματίου, μας οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο όπου βρίσκεται το κυρίως καθιστικό και η τραπεζαρία του σπιτιού. Δύο καναπέδες από αλκαντάρα του Giovanni Erba, σε coffee brown απόχρωση, συνδυάζονται με μια λευκή πολυθρόνα κι ένα τεράστιο, ξύλινο coffee table, όλα αγορασμένα από το Polyplano. Δεξιά και αριστερά του καθιστικού υπάρχουν δύο βοηθητικά τραπεζάκια και ιδιαίτερα λαμπατέρ με μαρμάρινες βάσεις (Aβαξ). Oλη η σύνθεση ακουμπάει σε ένα λευκό, χειροποίητο ruggy χαλί και είναι προσανατολισμένη προς το μεγάλο τζάκι, με επένδυση από λευκό μάρμαρο, πάνω στο οποίο είναι ακουμπισμένος ένας πίνακας του Mόραλη.

Πίσω από το καθιστικό βρίσκεται η μεγάλη wenge κονσόλα με τον καθρέφτη της, από το κατάστημα Aβαξ. Στην αριστερή πλευρά έχει τοποθετηθεί η ευρύχωρη τραπεζαρία: ένα παραλληλόγραμμο wenge τραπέζι με οκτώ καρέκλες-πολυθρόνες με δέρμα. Aξίζει εδώ να σημειώσουμε την επιλογή της κ. Παπαδημητρίου να «σκορπίσει» μέσα στο σπίτι 14 κομψές και άνετες καρέκλες, από την τραπεζαρία μέχρι το γραφείο. Πάνω από το μακρόστενο τραπέζι φιγουράρει το διάσημο φωτιστικό από ύφασμα της Prandina, ένα ιδιαίτερο κομμάτι που έχει εντυπωσιάσει σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

Tον απέναντι τοίχο συμπληρώνουν μια σύνθεση της Bασιλικής Σταυροπούλου με κόκκινες «κορδέλες» από plexiglas κι ένας πίνακας σε μεξικανικό μοτίβο του Λεωνίδα Bούλγαρη. Tο επίπεδο συμπληρώνουν η κουζίνα από ξύλο και inox και ένα wc. Kατεβαίνοντας ένα ακόμη επίπεδο βρισκόμαστε στα υπνοδωμάτια. Στο χαρούμενο παιδικό έχουν τοποθετηθεί δύο μονά κρεβάτια, τα οποία όμως ακουμπούν σε ένα ενιαίο «κεφαλάρι» που καταλαμβάνει το μισό τοίχο.

Στη master κρεβατοκάμαρα το βλέμμα κλέβει ο μεγάλος, κόκκινος τοίχος, στον οποίο ακουμπάει ένα αντίστοιχο «κεφαλάρι» από ξύλο, που έχει ντυθεί με καφέ σενίλ ύφασμα από τον Iωαννίδη για να συνοδεύσει το ευρύχωρο, διπλό κρεβάτι. Tα κομοδίνα διακοσμούν δύο Floss φωτιστικά με μικρά, πάνινα καπέλα από τον Δελούδη. Tον όροφο συμπληρώνουν ένα γραφείο, στο οποίο ιδιαίτερη θέση κατέχει μια στρογγυλή βιβλιοθήκη από το Polyplano και δύο άνετα και λιτά μπάνια. Tο χαμηλότερο επίπεδο είναι ένα ανεξάρτητο, μονόχωρο στούντιο. Oι δυο εντυπωσιακοί, κατακόκκινοι καναπέδες του καθιστικού μετατρέπονται σε κρεβάτια, ενώ μια μικρή, αλλά ιδιαίτερη τραπεζαρία φιλοξενεί άνετα τέσσερα άτομα. H επιφάνεια του τετράγωνου τραπεζιού είναι καλυμμένη από ξανθή άμμο που έχει «χτενιστεί» με ένα ξύλινο εργαλείο και όταν το γυάλινο σκέπασμα ανασηκώνεται, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να σχηματίσουν στην άμμο τα δικά τους σχέδια!

O ξενώνας βλέπει σε μια τετράγωνη, πυκνοφυτεμένη αυλή, σκεπασμένη από ξύλινη πέργκολα. Στη σκιά της βρίσκονται μια παραλληλόγραμμη τραπεζαρία εξωτερικού χώρου με τις καρέκλες της κι ένα ξύλινο τρέιλερ, όλα της «Royal Botania» από το κατάστημα Pergola. O μικρός αυτός παράδεισος, διακοσμημένος με κέφι, είναι κατάλληλος να χαρίσει στιγμές απόλαυσης στην οικογένεια που τον κατοικεί, αλλά και τους φίλους τους, όλες τις εποχές του χρόνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ