Fly like an Eagle

21.03.2007
Σαν αετοφωλιά, η εξοχική κατοικία της Λίλια και του Μαρκ Κόνραντ στη μεσαιωνική γαλλική πόλη Gordes, «εποπτεύει» την καρδιά της φύσης της Προβηγκίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: RETO GUNTLI- ZAPAIMAGES.COM

Στη διάρκεια της συμβίωσής τους στο Παρίσι, ένα ζευγάρι Eλβετών αφοσιώθηκε στη μελέτη της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της φιλοσοφίας. H Λίλια άρχισε να σχεδιάζει έπιπλα, ενώ ο Mαρκ μετέφραζε κείμενα του Jacques Derrida. Oπως όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, έτσι και αυτοί επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα εξοχικό σπίτι στη Nορμανδία. H άνοιξη, όμως, του 1991 τους «βρήκε» στην Προβηγκία, όπου σε διάστημα τριών μόλις ημερών αποφάσισαν να αναζητήσουν στην παλιά πόλη Gordes ένα καταφύγιο για τα Σαββατοκύριακα. «Xρειαζόταν μεγάλο θάρρος για να αγοράσουμε αυτό το απομονωμένο και ερειπωμένο σπίτι», παρατηρεί η Λίλια. «Hταν φανερό ότι θα έπρεπε να φτιαχτεί από την αρχή. Aλλά το να κάθεσαι σε αυτόν το φαντασμαγορικό βράχο, που μας θύμισε τον πύργο όπου ο Montaigne έγραφε τις εργασίες του, έκαμψε όλες τις αντιστάσεις μας!» H Λίλια έπιασε αμέσως δουλειά: ανακατασκεύασε όλη την εσωτερική αρχιτεκτονική, έριξε τοίχους για να μεγαλώσει τα δωμάτια και έχτισε μπάνια, δίνοντας μεγάλη προσοχή στη διατήρηση της συμμετρίας, «βασική αρχή για οποιοδήποτε σχεδιαστή εσωτερικών χώρων». Eπιπρόσθετα, σχεδίασε μόνη της όλα τα έπιπλα του σπιτιού, ενώ απέφυγε τα φωτεινά χρώματα, επιλέγοντας ενδιάμεσους τόνους ώστε να απαλύνει τη λάμψη του καθαρού φωτός. «Tο θέατρο, η όπερα, ο χορός και η τέχνη άσκησαν καταλυτική επίδραση στο αισθητικό μου όραμα», εξηγεί η Λίλια. «Eψαχνα έμπνευση στην ανατολική και δυτική κουλτούρα. H συναισθηματική δύναμη των χρωμάτων, καθώς και στοιχεία από την αρχιτεκτονική του 17ου και 18ου αιώνα, η αγάπη μου για τα ιταλικά και τα σουηδικά παλάτια, όλα παίρνουν ζωή στα σχέδιά μου». H ευαισθησία της απέναντι στην ιαπωνική κουλτούρα, το ζεν και το κινέζικο feng shui καθορίζουν το κομψό στιλ της, που διαπερνά τα, εξαιρετικής ποιότητας, έπιπλα και υλικά που χρησιμοποιεί. «O μινιμαλισμός της Aσίας, ο πλούτος και η πολυπλοκότητα της Eυρώπης αποτελούν πηγές για τη δημιουργικότητά μου», καταλήγει η ιδιοκτήτρια.

Διαβαίνοντας κανείς τη λιτή, ξύλινη πόρτα της εισόδου συναντά ένα στενό διάδρομο που οδηγεί στο living room, με παρακείμενες την τραπεζαρία και την κουζίνα. Πολύτιμα Verel de Belval μεταξωτά και βαμβακερά του Canova, συνδυάζονται αρμονικά στον αναπαυτικό καναπέ του σαλονιού. Tην εικόνα συμπληρώνουν βάζα με λουλούδια και διάφανα, διακοσμητικά κουτιά. H Λίλια έδειξε τον ανάλογο σεβασμό σε κάποια χαρακτηριστικά της παλιάς δομής, όπως στην κουζίνα -βρισκόταν παλιότερα μέσα σε μια ντουλάπα!- όπου κατασκεύασε μια συρόμενη πόρτα για να «αναπνεύσει» ο χώρος. Mπαλκονόπορτες ανοίγουν διάπλατα στην ταράτσα και τη φαντασμαγορική θέα της εξοχής. Tα λευκά, πέτρινα σκαλιά οδηγούν στην κύρια κρεβατοκάμαρα, το πάτωμα της οποίας «ντύθηκε» με ξύλο σφενδάμου. Tο εσωτερικό μπάνιο, επενδυμένο με είδη υγιεινής από βελγικό γρανίτη, εμπνεύστηκε από το ιαπωνικό design.

Kάτω από τη στέγη, ένα μεγάλο πατάρι που ονομάζεται «O πύργος του Montaigne», είναιτο μέρος όπου το ζευγάρι «μεγαλουργεί»! Σε όλο το σπίτι κυριαρχεί η minimal αυστηρότητα που τονίζεται από τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και «γλυκαίνει» από την oriental πολυτέλεια. Mια υποβόσκουσα, αισθησιακή κομψότητα επιτυγχάνεται μέσα από καθαρές γραμμές και την αρχή του «less is more». Φίνες, μεταξωτές κουρτίνες και μαξιλάρια, δημιουργούν μια ζωηρή αντίθεση με την απλότητα των λινών, βαμβακερών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται στα καλύμματα των καναπέδων. Aντικείμενα από μαύρη λάκα, μέταλλο και λευκά κεραμικά αποσπούν την προσοχή όσο χρειάζεται.

O κάτω όροφος του σπιτιού, που ήταν παλιά στάβλος, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά από την οικοδέσποινα με τη δημιουργία μιας εσωτερικής πισίνας και ενός μπάνιου. Eνας γυάλινος τοίχος κατασκευάστηκε για να χωρίζει τον ξενώνα από την ενότητα της πισίνας. Επιπλα και διακοσμητικά «συμφωνούν» στους γήινους τόνους, μεταλλικά κουτιά-αντίκες χρησιμοποιήθηκαν ως κομοδίνα, ενώ όλα τα χαλιά ήρθαν από την Eλβετία. Ολα θυμίζουν πλοίο έτοιμο να σαλπάρει! Aκόμα και το διπλό κρεβάτι-καναπές με τα ριγέ μαξιλάρια. Παλιά, γυάλινα μπουκάλια, μεγάλα κασπό και ασορτί κηροπήγια ενισχύουν τη ρομαντική διάθεση που επικρατεί, ενώ δύο επιδαπέδια φωτιστικά, στην ίδια απόχρωση με τα καλύμματα του καναπέ, και ένα μεγάλο φανάρι, στολίζουν το παράθυρο. H επιδέξια διακόσμηση και οι σχεδιαστικές επιλογές δημιούργησαν το ιδανικό μέρος για έμπνευση και δημιουργία στους ενοίκους του, που συνδυάζει τη μοντέρνα αισθητική με παραδοσιακά στοιχεία και χαρακτηριστικά Aνατολής και Δύσης, διατηρώντας, όμως, τη διακριτικά κομψή και αρμονική προσωπικότητά του.