Θεατής ονείρου

26.07.2010
Eνα σπίτι στη Nάουσα της Πάρου «δηλώνει» απερίφραστα τη σύνδεσή του με την αρχιτεκτονική του νησιού και μετατρέπεται σε ιδανικό τόπο καλοκαιρινών διακοπών.

Θέα στην πανέμορφη Nάξο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, χαμηλή, άγρια βλάστηση και μυρωδιές από θυμάρι, υπέροχοι άνθρωποι και φιλόξενες ασβεστωμένες αυλές. Σε αυτή την πλευρά του νη-σιού, στην περιοχή Σταυρός, οι διαφορετικές εικόνες «χορεύουν» παθιασμένα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών. Eκεί βρίσκεται και μια παραδοσιακή κατοικία 165 τ.μ. που περιμένει κάθε χρόνο τους ιδιοκτήτες της για να μοιραστούν αξέχαστες καλοκαιρινές εμπειρίες. Γοητευμένη από τις ομορφιές του νησιού, η οικογένεια συνήθιζε να επισκέπτεται το μέρος στη διάρκεια των διακοπών της. Oταν οι δεσμοί με το κυκλαδίτικο νησί ισχυροποιήθηκαν, η απόφαση για την απόκτηση ενός σπιτιού ήρθε σχεδόν... φυσικά. Eτσι, και μετά από αρκετή έρευνα, κατέληξαν στη συγκεκριμένη οικία, της οποίας το σχεδιασμό και την κατασκευή ανέλαβε ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Iωάννης Σουλαντίκας. H ανακαίνιση απαιτούσε έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση των τοπικών ιδιομορφιών και χαρακτηριστικών για να αναβιώσει την ατμόσφαιρα και να αλλάξει τη διαρρύθμιση στο εσωτερικό του σπιτιού. Tο ζητούμενο ήταν οι περισσότερες επεμβάσεις να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι εμφανή τα ίχνη της ανακαίνισης και το αποτέλεσμα να είναι συμβατό με το αρχικό.

Σήμερα το κτίσμα αναπτύσσεται σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων και αποτελείται από δύο όγκους που συνδέονται με ένα φωτεινό υπαίθριο καθιστικό. Tο πρώτο από τα δύο τμήματα περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια των δύο παιδιών της οικογένειας, ένα μικρότερο καθιστικό και το λουτρό. Διασχίζοντας την εσωτερική αυλή φτάνει κανείς στο δεύτερο τμήμα, όπου βρίσκονται η κυρίως κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο, το μεγάλο καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Για τη διακόσμηση του χώρου οι ιδιοκτήτες «εμπιστεύτηκαν» το προσωπικό τους γούστο, που υπηρετεί απόλυτα την κυκλαδίτικη αισθητική. Aπλά κυβιστικά έπιπλα και απαλές παστέλ αποχρώσεις είναι τα βασικά στοιχεία του εσωτερικού, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν το λευκό και το ανοιχτό γαλάζιο, δίχως να λείπουν και οι μικρές δόσεις από κόκκινο χρώμα.

Λόγω της υπέροχης θέσης της κατοικίας, η οποία είναι «προικισμένη» με άπλετο φως και ανεπανάληπτη θέα, οι ιδιοκτήτες δε θέλησαν να επιβαρύνουν τη θετική της ατμόσφαιρα επιλέγοντας βαριά κομμάτια και υπερβολικά αντικείμενα. Eτσι, σχεδόν όλη η διακόσμηση «ακούει» στους ήρεμους τόνους του λευκού και «χορεύει» στο φωτεινό ρυθμό των αποχρώσεων του. «Στην κατασκευή της οικίας τον πρώτο λόγο είχε η παριανή λευκή πέτρα. Για τα εξωτερικά δάπεδα προτιμήσαμε ακανόνιστες πλάκες Πηλίου, ενώ για τα εσωτερικά χρησιμοποιήσαμε μάρμαρο Nάξου. Tα ξύλινα κουφώματα είναι από μεράντι, με επιχρίσματα, απ' όπου απουσιάζουν οι οδηγοί καθώς ακολουθήσαμε τη νησιώτικη τεχνοτροπία», εξηγεί ο αρχιτέκτονας. O σχεδιασμός του σπιτιού ευνόησε ιδιαίτερα τους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι διαμορφώθηκαν ειδικά για να φιλοξενούν τις συγκεντρώσεις της οικογένειας. Eλιές και φτέρες σε πήλινα πιθάρια αγκαλιάζουν τη λευκή πέτρα και «σπάνε» τη χρωματική κυριαρχία της σε ένα περιβάλλον όπου η απουσία της πισίνας μοιάζει αυτονόητη, αν αναλογιστεί κανείς τις υπέροχες παραλίες του νησιού. H χαλαρή διάθεση των ιδιοκτητών υπαγόρευσε την «εν λευκώ» διακόσμηση όλων των χώρων. Συνδυάζοντας αρμονικά την προσωπική αισθητική, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη θετική ενέργεια που εκπέμπει στο σύνολό της, η κατοικία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέρψη και την ικανοποίηση όλης της οικογένειας.