Τι συμβαίνει αν δεν καθαρίζεις συχνά το πληκτρολόγιο σου

18.11.2023
Τι συμβαίνει αν δεν καθαρίζεις συχνά το πληκτρολόγιο σου
Είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζεις.

Αν μπορούσες να σηκώσεις τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σου και να ρίξεις μια ματιά από κάτω, πιθανότατα θα έβλεπες έναν σκουπιδότοπο. «Καθαρίζουμε τα σπίτια μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε ποτέ να καθαρίσουμε τα πληκτρολόγιά μας», λέει στο Bustle η Rebecca Park, νοσοκόμα και ιδρύτρια του RemediesForMe.com.

«Τα πληκτρολόγιά μας φιλοξενούν υψηλά επίπεδα βακτηρίων», λέει η Park. «Τα πιο κοινά βακτήρια που βρίσκονται στα πληκτρολόγιά μας είναι αυτά που ζουν στο δέρμα, το στόμα και τη μύτη μας και από εκεί μεταφέρονται συνήθως από τα χέρια μας». Και σύμφωνα με μια μελέτη, αυτό είναι πιο πιθανό όταν πολλά άτομα χρησιμοποιούν το ίδιο πληκτρολόγιο και ο καθένας φέρνει τα δικά του μικρόβια.

5 μυστικά για να κάνεις το πλύσιμο στο πλυντήριο πιο αποτελεσματικό και ασφαλές για τα ρούχα σου

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο ότι ακόμη και δύο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια που ονομάζονται Enterococcus faecium (VRE) και Staphylococcus aureus (MRSA), να κρύβονται σε αυτές τις επιφάνειες, λέει η Park. «Αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν έως και 24 ώρες στα πληκτρολόγια», λέει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πετάξεις το δικό σου και να πάρεις καινούργιο. «Υπάρχουν βακτήρια παντού γύρω μας, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν θα σε κάνουν να αρρωστήσεις», λέει η Park.

Ωστόσο το να αγγίζεις επιφάνειες με βακτήρια όλη την ημέρα και στη συνέχεια να αγγίζεις το πρόσωπό σου, μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 300 πληκτρολόγια και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.

Και πάλι, δεν είναι κάτι που απαραιτήτως πρέπει να σε προβληματίζει πολύ, αλλά ποτέ δεν βλάπτει να γνωρίζεις τις επιφάνειες μικροβίων και να λαμβάνεις μερικές επιπλέον προφυλάξεις. «Ένας καλός τρόπος για να αποτρέψεις τη μετάδοση μόλυνσης από τα πληκτρολόγιά σου είναι να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά τη χρήση του υπολογιστή», λέει η Park. «Το σαπούνι και το νερό είναι αρκετά αποτελεσματικά για να σκοτώσουν τα περισσότερα βακτήρια».

Κάνε αυτό, και δεν θα μεταφέρεις τόσα μικρόβια στο πληκτρολόγιό σου και μετά πίσω στο πρόσωπό σου και αντίστροφα. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι δεν θα φράξεις τα πλήκτρα σου με ψίχουλα από τρόφιμα, ειδικά αν επιστρέψεις αμέσως στην πληκτρολόγηση μετά το φαγητό.

7 καθημερινά αντικείμενα που αν πλένεις συχνά μπορεί να τα φθείρεις

Εάν θέλεις να καθαρίσεις καλά το πληκτρολόγιο σου, μπορείς να το κάνεις και αυτό. Απλώς κλείσε τον υπολογιστή σου, λέει η Park, και στη συνέχεια γύρισε το πληκτρολόγιο ανάποδα χτυπώντας το απαλά πάνω από έναν κάδο σκουπιδιών, (ή επάνω στο γραφείο για να βλε΄πεις και τι φεύγει) κάτι που θα σε βοηθήσει να «ξεφορτωθείς τα σκουπίδια που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα πλήκτρα», λέει. «Μπορείς να το κάνεις αυτό και με πεπιεσμένο αέρα».

Μετά καθάρισε πάνω και γύρω από τα πλήκτρα με μια μπατονέτα που έχει εμποτιστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη, για να απαλλαγείς από τη βρωμιά και να σκοτώσεις τα μικρόβια. Στη συνέχεια, «χρησιμοποίησε ένα υγρό πανί καθαρισμού χωρίς χνούδι με ένα καθαριστικό για να σκουπίσεις το υπόλοιπο πληκτρολόγιο», λέει η Park. Και κάπως έτσι, θα έχεις ένα πολύ πιο καθαρό πληκτρολόγιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.11.2023 - 13:55