Κρυώνει ο καιρός ξανά - Έτσι θα κάνεις το σπίτι σου λίγο πιο ζεστό χωρίς έξτρα έξοδα

02.02.2023
Κρυώνει ο καιρός ξανά - Έτσι θα κάνεις το σπίτι σου λίγο πιο ζεστό χωρίς έξτρα έξοδα
Καλομάθαμε στις ηλιόλουστες, όχι και τόσες κρύες μέρες του Χειμώνα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, όμως η ΕΜΥ θέλει τις θερμοκρασίες να πέφτουν από το ερχόμενο Σάββατο. Ιδού, λοιπόν, μερικές ιδέες για να ζεστάνεις κάπως περισσότερο το σπίτι σου χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.

Προσοχή στις πόρτες και τα παράθυρα

Υποθέτουμε ότι ήδη (Φεβρουάριος, γαρ) έχεις τσεκάρει όλα τα κουφώματα και δεν "μπάζει" από κάπου. Σε περίπτωση που κάτι σου έχει ξεφύγει κάτι, πάντως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το διορθώσεις. Για τις πιο απλές περιπτώσεις θα ξοδέψεις λίγα χρήματα για την αγορά ειδικών μονωτικών ταινιών και για τυχόν πιο σύνθετες, βάλε εσύ στο πρόγραμμα κάποιον τεχνίτη.

Επίσης, καλό θα ήταν να μην τα ανοίγεις άσκοπα. Αν θέλεις να αερίσεις το σπίτι, για παράδειγμα, φρόντισε να ανοίγεις το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα για λίγη ώρα και ιδανικά τις ώρες που έχει ηλιοφάνεια.

Μην υποτιμάς τη δύναμη της κουρτίνας

Αυτό είναι κάτι πολύ απλό που, όμως, μπορεί να μην έχεις σκεφτεί. Σε περίπτωση που οι κουρτίνες στα δωμάτια είναι βαριές, καλό θα ΄ηταν να τις ανοίγεις τις ώρες που χτυπάει ο ήλιος στο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού και να τις κλείνεις μόλις αυτός φεύγει. Σε δωμάτια που έχεις πιο λεπτές κουρτίνες, δοκίμασε ή να κλείνεις τα πατζούρια πιο νωρίς ώστε να κρατά ο χώρος τη ζέστη ή σε περίπτωση που καλύπτουν παράθυρα που δεν ανοίγουν ποτέ, να τα "ντύσεις" με διάφανο πλαστικό από πάνω ως κάτω.

Πώς να καθαρίσεις σωστά τα χαλιά – όποιο κι αν είναι το είδος τους

"Ντύσε" το πάτωμα

Ανεξάρτητα από το δάπεδο (αν είναι παρκέ, μάρμαρο ή πλακάκια) τα χαλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις το σπίτι σου να δείχνει αμέσως πιο ζεστό. Ένα απλό χαλί μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη υφή και ζεστασιά κάτω από τα πόδια σου αλλάζοντας μεμιάς όλη την ατμόσφαιρα. Τώρα που ο καιρός θ' αλλάξει πάλι κάνε έναν έλεγχο και αν έχεις -γιατί δεν προτείνουμε να αγοράσεις επί τούτου- κάποιο χαλί ή πατάκι που δεν έχεις στρώσει και ταυτόχρονα υπάρχουν σημεία του σπιτιού που δεν είναι καλυμμένα... κάλυψέ τα. Αν, πάλι δεν έχεις, μήπως να ζητήσεις από τη μαμά, ή τη φίλη, ή την πεθερά σου; Όλο και κάτι θα υπάρχει!

candles

Άναψε κεριά

Το απλό άναμμα κεριών είναι ένας άλλος τρόπος για να ζεστάνεις το χώρο. Οι φλόγες που τρεμοπαίζουν λειτουργούν πάντα χαλαρωτικά και δεν χρειάζεται να αγοράσεις. Όλο και κάποιο θα σου έχει μείνει από τα Χριστούγεννα. Δεν μπορεί. Άναψέ τα, φτιάξε ατμόσφαιρα και πρόσθεσε στη "ζεστασιά" του σπιτιού.

Ασχολήσου με τη μαγειρική

Ακόμη και αν δεν το είχες στο πρόγραμμα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο καλό θα ήταν να το κάνεις. Και κοίτα να επιλέξεις συνταγές που θα θέλουν... φούρνο. Ψήσε ένα κέικ, ή κουλουράκια, ή, γιατί όχι και τα δύο; Η ζέστη που θα έρχεται από την κουζίνα, μαζί με την γλυκιά μυρωδιά του ταψιού, θα προσθέσει στην θερμοκρασία του σπιτιού, αλλά και στη διάθεσή σου. Ένα σπίτι με "νόστιμες" μυρωδιές, δεν είναι ποτέ ένα κρύο σπίτι!

Οι καλύτεροι δωρεάν (ή σχεδόν δωρεάν) τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα σε θερμότητα και ζεστό νερό

Και μερικά extra tips

Εκτός από τα όσα κάνεις στο σπίτι σου μην υποτιμάς και μερικά ακόμη μικροπράγματα που θα σου χαρίσουν εύκολα έναν με δύο βαθμούς. Αν τα πράγματα "αγριέψουν" πολύ, φόρα και μια δεύτερη καλτσούλα, ή μία έξτρα μπλούζα κάτω από το oversized fleece που κανονικά ε΄χεις για τα... χιόνια! Και φτιάξε ένα ζεστό τσάι, ρίξε και λίγο μέλι και κονιάκ μέσα και εκεί να δεις ζέστη!

Και μην ξεχνάς, χιονιάς είναι και θα περάσει!

Τελευταία τροποποίηση στις 02.02.2023 - 16:24