Αυτά είναι τα πιο σκονισμένα σημεία ενός σπιτιού, σύμφωνα με δυο ειδικούς καθαριότητας

27.01.2023
Αυτά είναι τα πιο σκονισμένα σημεία ενός σπιτιού, σύμφωνα με δυο ειδικούς καθαριότητας
Οι επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να περιορίσεις το σκόνισμα του σπιτιού σου

Είναι αλήθεια πως τα σημεία τα οποία δεν κοιτάμε τακτικά είναι πιο πιθανό να ξεχαστούν όταν ξεσκονίζουμε το σπίτι μας. Αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν χρησιμοποιείς πολύ συχνά ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού σου, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το καθαρίσεις. Στην πραγματικότητα, λόγω του τρόπου με τον οποίο η σκόνη κατακάθεται και συσσωρεύεται, τα σημεία με σκόνη στο σπίτι σου μπορεί να είναι μερικά από τα πιο δύσκολα προσβάσιμα και λιγότερο βολικά για να τα αντιμετωπίσεις, λέει ο Michael Silva-Nash, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Molly Maid.

Ο λόγος έχει να κάνει με το πόσο πανταχού παρούσα είναι η σκόνη, γενικά. «Προέρχεται από πράγματα όπως βρωμιά, κύτταρα δέρματος και γύρη και εγκαθίσταται σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού», λέει η Jessica Ek, ανώτερη διευθύντρια ψηφιακών επικοινωνιών στο The American Cleaning Institute. Δηλαδή, ακόμη και οι επιφάνειες που δεν παρατηρούμε πραγματικά πολύ προσεκτικά ή που δεν αγγίζουμε συχνά είναι βέβαιο ότι θα δουν το μερίδιο σκόνης που τους αναλογεί - και η τάση μας να τις αγνοούμε απλώς μεγεθύνει τη συσσώρευση με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να καθαρίσεις σωστά τα χαλιά – όποιο κι αν είναι το είδος τους

Αντικείμενα όπως ψηλά ράφια, ανεμιστήρες οροφής και οι χώροι κάτω από τα βαριά έπιπλα και τις συσκευές μαζεύουν αμέτρητες ποσότητες σκόνης. Υπάρχουν όμως και μερικά λιγότερο εμφανή σημεία σε ένα σπίτι που τείνουν να σκονίζονται ιδιαίτερα. Η Ek δίνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σανίδες και τις κουρτίνες, ενώ ο Silva-Nash λέει για τις γωνίες των δωματίων, τις κορυφές των θυρών και τα στόρια και τα παραθυρόφυλλα. Ένα τελευταίο σημείο που μπορεί να είναι εκπληκτικά σκονισμένο στο σπίτι σου είναι οποιαδήποτε επιφάνεια μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Αν και αυτές οι συσκευές είναι πιθανά πράγματα τα οποία χρησιμοποιείς συχνά, συνήθως δεν μπαίνουν στη λίστα καθαρισμού και η στατικότητα των οθονών τους μπορεί να συγκεντρώνει αρκετή σκόνη.

Αν και, πάλι, μπορεί να μην βλέπεις πραγματικά τη σκόνη σε αυτές τις περιοχές (τουλάχιστον, μέχρι να φτάσει σε τεράστιες διαστάσεις), το να την καθαρίζεις τακτικά είναι πολύ σημαντικό για λόγους που ξεπερνούν την αισθητική. Η σκόνη είναι ένα κοινό έναυσμα για το άσθμα και την αλλεργία, λέει η Ek.

Τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να ανακατεύεις

Παρακάτω, η Ek και ο Silva-Nash μοιράζονται τις καλύτερες συμβουλές τους για την αποφυγή συσσώρευσης σκόνης ακόμη και στα πιο συχνά σκονισμένα σημεία στο σπίτι σου.

1. Απόκτησε το κατάλληλο ξεσκονόπανο
Το ξεσκόνισμα δεν θα σε γλιτώσει από τη συσσώρευση σκόνης εάν δεν το κάνεις καλά. Και το πιο σημαντικό κόλπο για καλό ξεσκόνισμα είναι η χρήση του βέλτιστου εργαλείου: ένα πανί από μικροΐνες. «Τα παραδοσιακά ξεσκονόπανα φτερών και τα βαμβακερά υφάσματα συνήθως απλώς μετακινούν τη σκόνη από το ένα μέρος στο άλλο, ενώ ένα πανί από μικροΐνες θα συλλέξει και θα παγιδεύσει τη σκόνη και τη βρωμιά, βοηθώντας σε να την αφαιρέσεις πραγματικά από το σπίτι σου», λέει ο Silva-Nash.
Ακόμη καλύτερα, μπορείς να βρέξεις το πανί πριν ξεκινήσεις το ξεσκόνισμα. «Αυτό διασφαλίζει καλύτερα ότι το ύφασμα δεν θα αφήσει πίσω του σκόνη - κάτι που βοηθάει πολύ στην αποτροπή της συσσώρευσης περισσότερης σκόνης στη συνέχεια», προσθέτει.

2. Ξεσκόνισε (και σκούπισε) με τη σωστή σειρά
Εάν έχεις σκουπίσει με ηλεκτρική σκούπα ή σκουπίσει το δάπεδο και το βρίσκεις αργότερα τυλιγμένο από ένα ελαφρύ στρώμα σκόνης αφού στη συνέχεια ξεσκονίσεις τις επιφάνειες από πάνω, γνωρίζεις πόσο αναποτελεσματικό μπορεί να είναι το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα πριν το ξεσκόνισμα. Αντίθετα, ξεσκόνιζε πάντα τις επιφάνειες από πάνω προς τα κάτω πριν χειριστείς το πάτωμα, έτσι ώστε τυχόν σκόνη, ψίχουλα ή τρίχες (που δεν έχουν παγιδευτεί πλήρως στο πανί ή το ξεσκονόπανό σου) μπορεί να πέσουν στο πάτωμα και στη συνέχεια μπορείς απλά να τα σκουπίσεις μετά, λέει ο Silva-Nash.

3. Καθάριζε ή άλλαζε τα φίλτρα αέρα τακτικά
Θυμήσου ότι η σκόνη σχηματίζεται από πράγματα όπως τα κύτταρα του δέρματος και η γύρη που αρχικά επιπλέουν στον αέρα προτού συσσωρευτούν και καθίσουν σε επιφάνειες. Έτσι, αν μπορέσεις πρώτα να φιλτράρεις λίγη σκόνη από τον αέρα, θα υπάρχει λιγότερη εξ αρχής, λέει η Ek. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγχεις (και είτε να καθαρίζεις είτε να αλλάζεις) τα φίλτρα αέρα σου τακτικά, κάθε δύο μήνες, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου σου και το αν έχεις κατοικίδια ή παιδιά στο σπίτι. Και αν εξακολουθείς να βρίσκεις τη σκόνη να συσσωρεύεται γρήγορα, σκέψου να προσθέσεις και έναν καθαριστή αέρα στο χώρο σου, προσθέτει η Ek.

4. Όρισε μια ρουτίνα για ξεσκόνισμα
Χωρίς ένα πρόγραμμα, θα είναι πιο δύσκολο να θυμάσαι να καθαρίζεις τα σκονισμένα σημεία στο σπίτι σου που διαφορετικά δεν θα συναντούσες. Η Ek προτείνει τη δημιουργία μιας ρουτίνας που περιλαμβάνει εβδομαδιαίο ξεσκόνισμα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, καθώς και πιο περιοδικό (ίσως μηνιαίο ή τριμηνιαίο) βαθύ καθαρισμό για να φτάσεις σε πιο δυσπρόσιτα σημεία, όπως οι σανίδες και σημεία κάτω από έπιπλα.