Το τεστ των 10 δευτερολέπτων θα σου πει πότε είναι ώρα να αντικαταστήσεις τα παπούτσια σου

25.01.2023
Το τεστ των 10 δευτερολέπτων θα σου πει πότε είναι ώρα να αντικαταστήσεις τα παπούτσια σου
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να φοράς τα αγαπημένα σου παπούτσια συνέχεια, μια ποδίατρος λέει ότι μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα

Όλες έχουμε ένα αγαπημένο ζευγάρι παπούτσια. Αυτά που ταιριάζουν με όλα, είναι κάπως χαριτωμένα αλλά εκπληκτικά άνετα για να τα φορέσεις παντού και συγκεντρώνουν δεκάδες κομπλιμέντα κάθε φορά που τα φοράς. Και πιθανότατα έχεις φορέσει το συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια μέχρι να φύγουν οι σόλες. Αλλά παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να τα φοράς πολύ πέρα από την ακμή τους, η ποδίατρος Jacqueline Sutera λέει ότι μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Μετακομίζεις; Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός με όσα πρέπει να κάνεις, με χρονολογική σειρά

«Τα παπούτσια, γενικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν είναι φθαρμένα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό», λέει. «Όταν φοριούνται οι σόλες και τα τακούνια των παπουτσιών, αναγκάζουν το πόδι σου να προσγειωθεί στο έδαφος με αυξημένη γωνία, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό συνδέσμων, διαστρέμματα, πτώσεις, τενοντίτιδα, πόνο στους γοφούς, τους αστραγάλους και την πλάτη». Οπότε, εκτός από το να περπατάς με ένα ζευγάρι παπούτσια που φαίνονται άσχημα, κάνεις και κακό στο σώμα σου.

Κρίση κόστους ζωής: Οι 7 απλοί τρόποι για να επιβιώσεις και να εξοικονομήσεις χρήματα

Γενικά, υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να πεις αντίο στα παπούτσια σου—δηλαδή εάν το στήριγμα έχει φθαρεί, το πάτημα στο κάτω μέρος είναι λιγότερο σφιχτό από ό,τι κάποτε ή τα πόδια σου αρχίζουν να πονάνε αφού τα φοράς. Σύμφωνα με την Dr. Sutera, αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη ότι τα παπούτσια σου αντέχουν στο χρόνο, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να καταλάβεις πότε είναι η ώρα να τα αντικαταστήσεις μια για πάντα, με το εξής τεστ: «Βάλε τα παπούτσια σου σε ένα τραπέζι και κοίταξε τα από πίσω στο ύψος των ματιών», λέει. «Εξέτασε τα και συνέκρινε για να δεις εάν υπάρχουν σημάδια φθοράς ή αν είναι ανομοιόμορφα. Επίσης, αναποδογύρισε τα και εξέτασε ολόκληρη την επιφάνεια της σόλας για άλλα σημάδια ρωγμών, σχηματισμού οπών ή αποσύνθεσης του παπουτσιού».

Αν πραγματικά δεν αντέχεις να τα αποχωριστείς, ίσως μπορέσεις να τα επισκευάσεις σε ένα τοπικό τσαγκαράδικο – πιθανότατα θα μπορούν να επισκευαστούν αν είναι τακούνια, μπότες και loafers, αρκεί να έχουν σκληρό πάτο. «Οποιαδήποτε αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια με οποιαδήποτε μαλακή επιφάνεια δεν επισκευάζονται εύκολα και με επιτυχία και πρέπει να αντικατασταθούν», λέει η Dr. Sutera.