Οι καλύτεροι δωρεάν (ή σχεδόν δωρεάν) τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα σε θερμότητα και ζεστό νερό

14.01.2023
Οι καλύτεροι δωρεάν (ή σχεδόν δωρεάν) τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα σε θερμότητα και ζεστό νερό
Πόσους από αυτούς γνώριζες ήδη και πόσους σκέφτεσαι να εντάξεις στην καθημερινότητα σου;

Η θέρμανση των σπιτιών φέτος, μαζί με τις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δει μια σημαντική αύξηση – ως εκ τούτου, εκατομμύρια κόσμου αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης.

Έξυπνες συμβουλές για να αποταμιεύσετε χρήματα το 2023

Ενώ οι έξυπνοι λαμπτήρες, οι κεφαλές ντους χαμηλής ροής, οι έξυπνοι θερμοστάτες και άλλες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση των λογαριασμών, η προσαρμογή σε ορισμένες από τις καθημερινές συνήθειες μπορεί επίσης να τους μειώσει—συχνά με ελάχιστη έως καθόλου αρχική επένδυση. Οι ειδικοί προσφέρουν τις (χαμηλού κόστους) προτάσεις τους για εξοικονόμηση χρημάτων.

Άνοιξε και κλείσε τις κουρτίνες, τα παντζούρια και τα στόρια στρατηγικά
Μην αφήνεις τα παράθυρά σου ανέγγιχτα! Μια μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι «το 75% των καλυμμάτων παραθύρων κατοικιών παραμένουν στην ίδια θέση κάθε μέρα», αντιπροσωπεύοντας χαμένες ευκαιρίες για εξοικονόμηση της θέρμανσης του σπιτιού και αξιοποίηση της θερμότητας από τον ήλιο. Άνοιξε τα στόρια και τα παντζούρια κάθε πρωί (ειδικά εκεί που λαμβάνεις άμεσο ηλιακό φως) για να αφήνεις όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο να μπει στο σπίτι σου. Όταν φτάσει το απόγευμα, κλείσε τις κουρτίνες και τα παντζούρια για να κρατήσεις τη ζέστη μέσα.

Φτιάξε τα χαλασμένα παράθυρα και πόρτες
Η επιδιόρθωση των χαλασμένων κουφωμάτων ή η αντικατάσταση παλαιών, ραγισμένων ή ακατάλληλα κατασκευασμένων παραθύρων μπορεί να βελτιώσει τη μόνωση του σπιτιού σου, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δαπανηρό και χρονοβόρο. Δοκίμασε αποχρώσεις συσκότισης ως έναν εύκολο τρόπο μόνωσης των παραθύρων.

Κρίση κόστους ζωής: Οι 7 απλοί τρόποι για να επιβιώσεις και να εξοικονομήσεις χρήματα

Κράτησε τα παράθυρα καθαρά
Ποιος ξεχνά να πλένει τα παράθυρά του ως μέρος της ρουτίνας καθαρισμού του σπιτιού του; (Οι περισσότεροι άνθρωποι, πολύ πιθανόν.) Η τακτική αφαίρεση βρωμιάς και σκόνης από τα τζάμια των παραθύρων σου είναι ένας εύκολος τρόπος να επιτρέψεις περισσότερο φως (και επομένως περισσότερη ζέστη)να μπει μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μαγείρεψε με συσκευές πάγκου
Αν διαθέτεις μικρότερες ηλεκτρικές συσκευές, όπως τοστιέρα, φριτέζα, ηλεκτρική χύτρα ρυζιού ή ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας, δοκίμασε να τις χρησιμοποιήσεις για συγκεκριμένες ανάγκες αντί για τον μεγαλύτερο ηλεκτρικό φούρνο.

Χρησιμοποίησε θερμάστρα χώρου (σοφά και όχι πολύ)
Η τεχνολογία υπερύθρων στους θερμαντήρες χώρου έχει σχεδιαστεί για να θερμαίνει ανθρώπους και αντικείμενα, όχι το χώρο, επομένως χρησιμοποιούνται καλύτερα ως επιτόπια λύση για καταστάσεις όπως η αποφυγή ψύχους σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν κατευθύνονται προς ένα ή δύο άτομα σε μια μικρότερη περιοχή, γι αυτό τοποθέτησε τον έτσι ώστε να είναι στραμμένος απευθείας προς εσένα και κλείσε τις πόρτες για να κρατήσεις τον ζεστό αέρα μέσα.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην λειτουργείς μια συσκευή θέρμανσης χώρου για μια ολόκληρη μέρα λόγω του κόστους, και γι’ αυτό θα πρέπει να την χρησιμοποιήσεις για όχι περισσότερο από μερικές ώρες τη φορά σε συνδυασμό με μόνωση παραθύρων, ηλιακή θερμότητα και επιπλέον στρώματα ρούχων. Πολλοί θερμαντήρες χώρου σήμερα είναι εξοπλισμένοι με χρονοδιακόπτες, ώστε να σβήνουν αυτόματα, κάτι που μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα και, πολύ πιο σημαντικό, να σε κρατήσει ασφαλή.

Πλύνε τα ρούχα σε κρύο ή ζεστό νερό αντί για καυτό
Η αλλαγή σε ζεστό ή κρύο νερό αντί για καυτό στο πλυντήριο ρούχων σου μπορεί να μειώσει στο μισό την κατανάλωση ενέργειας - και ούτως ή άλλως το κρύο ή το ζεστό νερό είναι σχεδόν πάντα καλύτερο για τα ρούχα σου. Το ζεστό νερό γενικά μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά βρώμικα ρούχα καλύτερα από το κρύο.

Αντί να ανεβάσεις τον θερμοστάτη το βράδυ, πρόσθεσε περισσότερα κλινοσκεπάσματα
Το να κρυώνεις στο κρεβάτι είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, αλλά ο πιο ψυχρός αέρας (περίπου 15-19 βαθμούς) στην πραγματικότητα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα (γνωστή και ως εσωτερική), η οποία είναι μέρος του φυσικού κύκλου ύπνου του σώματος. Στην πραγματικότητα, η μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να κοιμόμαστε πιο γρήγορα.

Ανεξάρτητα από το είδος της θέρμανσης που έχεις όμως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς κλινοσκεπάσματα αντί για θερμοστάτη. Δοκίμασε να βάλεις στο κρεβάτι σου ένα επιπλέον σεντόνι, πάπλωμα ή κουβέρτα από φυσικά υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι, λινό ή μαλλί. Εάν συνηθίζεις να έχεις κρύα πόδια την ώρα του ύπνου, οι μάλλινες ή βαμβακερές κάλτσες είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να ζεσταθείς.