Πώς να οργανώσεις την κουζίνα σου και να βελτιώσεις την προετοιμασία γευμάτων

15.01.2023
Πώς να οργανώσεις την κουζίνα σου και να βελτιώσεις την προετοιμασία γευμάτων
Οι επαγγελματίες της οργάνωσης προσφέρουν μερικά από τα καλύτερα κόλπα τους

Οι καθαροί πάγκοι είναι πολύ ευχάριστοι στο μάτι, αλλά η οργάνωση της κουζίνας είναι πολύ πιο βαθύ από αυτό. Στην μεγάλη εικόνα της ζωής, οι γυαλιστεροί πάγκοι μπορεί να φαίνονται σαν μια επιφανειακή ανησυχία, αλλά όποιος έχει κουζίνα ξέρει ότι στην πραγματικότητα είναι μια πολύ αναπόφευκτη αντανάκλαση του είδους της ημέρας, της εβδομάδας ή του μήνα που περνάμε.

Πώς να καταλάβεις εάν το φαγητό έχει χαλάσει, βλέποντάς και μυρίζοντας το

Η δύναμη της οργάνωσης της κουζίνας δεν σταματά ούτε στους πάγκους: Όταν η κουζίνα σου είναι έστω και λίγο δυσλειτουργική, αυτό μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σου, από την πρωινή σου ρουτίνα μέχρι το τι τρως – και συνεπώς το πώς νιώθεις — στο πόσο ποιοτικό χρόνο περνάς με τον σύντροφό σου ή την οικογένειά σου το βράδυ. Επαγγελματίες της οργάνωσης παρουσιάζουν μερικές από τις καλύτερες ιδέες οργάνωσης κουζίνας:

Χώρισε την κουζίνα σου σε ζώνες
Κάνε μια παύση και πραγματικά σκέψου τι ακατέργαστα χαρακτηριστικά έχει η κουζίνα σου και τι χρειάζεσαι για να αποκομίσεις από αυτήν
. Αυτήν τη στιγμή, έχεις ρυθμίσει τα πράγματα ώστε να ρέουν λογικά και εύκολα ή ίσως υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το χώρο; Τα πιάτα, οι γλάστρες και τα εργαλεία σου στοιβάζονται κοντά στην περιοχή που θα τα χρησιμοποιήσεις; «Σε ό,τι αφορά την οργάνωση της κουζίνας, πρέπει πραγματικά να σκεφτείς τα αντικείμενα που έχεις, τον χώρο που θα χωρούσε καλύτερα κάθε αντικείμενο και πού στην κουζίνα το χρησιμοποιείς», λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια Corinne Monahan του Grid & Glam. «Βοηθάει να σκέφτεσαι την κουζίνα σου από την άποψη των ζωνών. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις μια ζώνη καθημερινών πιάτων, μια ζώνη ψησίματος, μια ζώνη μαγειρέματος και μια ζώνη ξηρού φαγητού. Φτιάξε ένα σύστημα που λειτουργεί για εσένα και τον τρόπο ζωής σου».

Αποθήκευσε τα μη καθημερινά
Ένα άλλο καλό σημείο εκκίνησης για την επανεξέταση της οργάνωσης της κουζίνας σου: Δημιούργησε ένα εφεδρικό σύστημα αποθήκευσης για αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς για την εβδομαδιαία προετοιμασία του γεύματός σου, εάν δεν έχεις ήδη. «Συχνά συνιστούμε στους πελάτες μας να ορίσουν μια περιοχή όπου μπορούν να αποθηκεύουν είδη κουζίνας που χρησιμοποιούνται λιγότερο», λέει ο επαγγελματίας διοργανωτής Jordan Marks. «Για παράδειγμα, τα ειδικά για τις γιορτές αντικείμενα θα πρέπει να είναι με παρόμοια διακοσμητικά και να βγαίνουν μόνο για εκείνη την εποχή. Αυτό θα ελευθερώσει χώρο στα ντουλάπια της κουζίνας και στα συρτάρια σου για αντικείμενα που χρησιμοποιείς όλη την ώρα.»

Τα tips συντήρησης ψυγείου που πρέπει να γνωρίζεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια

Βρες κρυφούς χώρους αποθήκευσης
Αν δεν είσαι πραγματική μινιμαλίστρια - ή ακόμα και αν δεν μαγειρεύεις - πιθανότατα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο επιπλέον χώρο αποθήκευσης κουζίνας. Ευτυχώς, έχεις πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, σκέψου εάν έχεις χώρο να προσθέσεις ένα καλάθι βοηθητικών προϊόντων ή μια κινητή νησίδα, που θα σου προσφέρουν χώρο προετοιμασίας και χώρο αποθήκευσης. Παρατήρησε και τους τοίχους σου: Πιθανότατα μπορείς να βρεις ένα καλό σημείο για να βάλεις τηγάνια και μαγειρικά εργαλεία σε κοντινή απόσταση. Μια διάταξη οργάνωσης πάνω από την πόρτα είναι ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσεις τον κάθετο χώρο στην κουζίνα. Η εισαγωγή μικρότερων προσαρμοσμένων λύσεων αποθήκευσης στα υπάρχοντα ντουλάπια και συρτάρια σου μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη αλλαγή - πράγματα όπως διαχωριστικά συρταριών για μαχαιροπίρουνα και ρυθμιζόμενες συρταριέρες για ταξινόμηση των εργαλείων προετοιμασίας φαγητού.

Έλεγξε την ακαταστασία
Πριν βρεις σπίτια για όλες αυτές τις αδέσποτες αποδείξεις, βιβλία μαγειρικής και λογαριασμούς, το ξεκαθάρισμα η καλύτερη αρχή και το κλειδί για να διατηρείται αυτό το δωμάτιο υγιές. «Η κουζίνα είναι ο κόμβος του σπιτιού, ο κεντρικός χώρος συγκέντρωσης για κοινωνικές συναναστροφές και φαγητό, καθώς και προετοιμασία φαγητού, οπότε το να την κρατάς χωρίς ακαταστασία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο», λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια Dorothy Breininger. Τα αγαπημένα της hacks για ζώνες που είναι επιρρεπείς σε ακαταστασία περιλαμβάνουν τον ορισμό μιας ειδικής ζώνης στους πάγκους που είναι ξεχωριστή από τον χώρο του πάγκου προετοιμασίας φαγητού, δηλαδή δεν επιτρέπονται εργασίες ή τσάντες για ψώνια. Στη συνέχεια, όρισε μια καθορισμένη ώρα της ημέρας, όπου θα καθαρίζεις την περιοχή της ζώνης αυτής και θα επιστρέφεις αντικείμενα στο σημείο που πρέπει να βρίσκονται.

Απλή προετοιμασία γευμάτων
Το να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ κάθε μέρα δεν είναι αποτελεσματικό—αν δεν ψωνίζεις προσεκτικά, μπορεί εύκολα να καταλήξεις να αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά. Όσο τρομακτικός κι αν ακούγεται ο όρος, ο προγραμματισμός γευμάτων δεν χρειάζεται να είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Ένας απλός και διασκεδαστικός τρόπος για να ξεκινήσεις, ειδικά αν έχεις οικογένεια: «Δοκίμασε ένα περιστρεφόμενο θεματικό μενού—π.χ. Δευτέρες χωρίς κρέας, Τρίτες ζυμαρικών κ.λπ. αλλά δεν χρειάζεται να είναι και βαρετό», λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια Kate Pawlowski. Η προετοιμασία του φαγητού θα είναι ευκολότερη, επειδή το μενού θα ρυθμιστεί και ο χρόνος που αφιερώνεις για να βρεις ιδέες για γεύματα θα είναι ελάχιστος. Θα μειώσεις τον χρόνο αγορών, καθώς πολλά συστατικά θα επαναλαμβάνονται τη μία εβδομάδα στην άλλη, που σημαίνει ότι θα γνωρίζεις πόσα να αγοράσεις και πού βρίσκονται στο κατάστημα.

Αναβάθμισε τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων
Προετοίμασε τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσεις στα γεύματα όλη την εβδομάδα, π.χ., κόψε κρεμμύδια σε κυβάκια, πλύνε και στέγνωσε τα χόρτα, κόψε τις πιπεριές σε φέτες. Λίγα πράγματα κάνουν αμέσως καλύτερο το παιχνίδι οργάνωσης της κουζίνας σου, όπως ένα σετ από στοιβαζόμενα γυάλινα δοχεία: Δεν απορροφούν οσμές ή γεύσεις, σου επιτρέπουν να βλέπεις καθαρά τα φαγητά που έχεις ετοιμάσει και φαίνονται πολύ πιο καθαρά και κομψά από ένα σωρό αταίριαστα πλαστικά δοχεία. Το ίδιο ισχύει και για την οργάνωση ντουλαπιών, όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφανή γυάλινα ή ακρυλικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων για ξηρά προϊόντα όπως δημητριακά, κράκερ, ζυμαρικά και φασόλια.