Μήπως είναι καιρός να αποχωριστείς το αυτοκίνητό σου;

12.01.2023
Μήπως είναι καιρός να αποχωριστείς το αυτοκίνητό σου;
Τα σημάδια που δείχνουν πως το αυτοκίνητο σου σου στοιχίζει περισσότερο παρά σου προσφέρει

Οι τιμές των αυτοκινήτων φαίνεται να κινούνται σε μια ατέρμονη ανοδική τροχιά. Ίσως σκέφτηκες να αγοράσεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο αλλά, δεδομένης της αγοράς, αποφάσισες να κρατήσεις το παλιό σου.

Για τους περισσότερους από εμάς, τα αυτοκίνητα έχουν συναισθηματική αξία: σαν έναν παλιό φίλο που έχεις στη ζωή σου για χρόνια, ξοδεύοντας τα χρήματα που έβγαλες με κόπο για να συντηρήσεις. Το να παρατήσεις το αυτοκίνητό σου δεν είναι ποτέ εύκολο, οπότε πώς μπορείς να ξέρεις πότε είναι ώρα να το αφήσεις; Διάβασε τις παρακάτω ερωτήσεις και αν κάποια απάντηση είναι «ναι», μάλλον ήρθε η ώρα.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στη βενζίνη

Οι επισκευές κοστίζουν περισσότερο από αυτό που αξίζει το αυτοκίνητο;
Η κοινή λογική λέει ότι εάν οι επισκευές κοστίζουν περισσότερο από την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου, ήρθε η ώρα να πούμε αντίο
. Ο Brian V. Savoy, ανώτερος διευθυντής φυσικών ζημιών και εκτιμήσεων στη Metromile, συμφωνεί. «Πριν δαπανήσουν για επισκευή, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούν εάν αυτή η επισκευή θα προσθέσει ή θα υποστηρίξει την τρέχουσα αξία του οχήματος», λέει.

Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου, ακόμα και ενός παλιότερου αυτοκινήτου, συνοδεύεται από πολλά έξοδα—πληρωμές δανείων, υψηλότερα ασφάλιστρα και φόρους—χωρίς εγγύηση ότι το νεότερο αυτοκίνητο δεν θα έχει τα δικά του προβλήματα . Ένα νεότερο αυτοκίνητο θα χρειαστεί επίσης βασική συντήρηση—όπως φρένα, ελαστικά και αλλαγές λαδιών— επομένως η συνέχιση της επισκευής του αυτοκινήτου που φροντίζεις με αγάπη για χρόνια μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Τα tips συντήρησης ψυγείου που πρέπει να γνωρίζεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια

Είναι θέμα ασφάλειας;
Ανεξάρτητα από τα οικονομικά σου, η ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των λόγων για να εγκαταλείψεις το παλιό σου όχημα. Με ένα παλιό αυτοκίνητο, οι επισκευές που αφορούν την εμφάνιση συχνά αναβάλλονται εάν δεν επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, αλλά εάν πλησιάζουν δαπανηρές επισκευές ασφαλείας και δεν αισθάνεσαι άνετα να επενδύσεις στο αυτοκίνητό σου, ήρθε η ώρα να προχωρήσεις.

Η σκουριά, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει βασικά εξαρτήματα. Η εκτεταμένη σκουριά καθιστά το αυτοκίνητό σου μη ασφαλές στην οδήγηση. Μια άλλη σκέψη είναι ότι ένα νεότερο αυτοκίνητο είναι πιθανό να συνοδεύεται από αναβαθμίσεις ασφαλείας που δεν είναι διαθέσιμες σε παλαιότερα μοντέλα. Για παράδειγμα:

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα παλιά αυτοκίνητα είναι "καλύτερα" επειδή είναι φτιαγμένα σαν τανκς, τα πρόσφατα μοντέλα έχουν κατασκευαστεί σκόπιμα για να τσαλακώνονται κατά την πρόσκρουση — κάτι που είναι καλό. Αυτές οι ζώνες τσαλακώματος προστατεύουν τους επιβάτες απορροφώντας την ενέργεια μιας πρόσκρουσης. Η πρόσθετη τεχνολογία ασφαλείας που εφαρμόζεται για να κάνει τα νεότερα αυτοκίνητα πιο ασφαλή περιλαμβάνει αυτόματο εμπρός φρενάρισμα, παρακολούθηση τυφλού σημείου, ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας και αισθητήρες πίεσης ελαστικών.

Είναι το αυτοκίνητό σου αναξιόπιστο;
Ανεξάρτητα από τη συναισθηματική του αξία, ένα αυτοκίνητο που σε αφήνει στη μέση του δρόμου είναι ένα αυτοκίνητο που πρέπει να αντικαταστήσεις. Εάν κάνεις συχνά επισκευές, έχεις βρεθεί στην άκρη του δρόμου να περιμένεις ένα ρυμουλκούμενο ή έχεις καλέσει μια φίλη σου να σε πάει στη δουλειά επειδή το αυτοκίνητό σου δεν ξεκινά, δεν αξίζει να βάλεις περισσότερα χρήματα σε αυτό.

Είναι αγώνας η εύρεση εξαρτημάτων;
Η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών παίζει ρόλο στην απόφαση να αναβαθμίσεις το αυτοκίνητό σου. Εάν οδηγείς ένα μοντέλο που δεν είναι πλέον στην αγορά, τα ανταλλακτικά ενδέχεται σύντομα να μην είναι διαθέσιμα. «Μπορεί ακόμη και να διακοπούν», λέει ο Savoy. Το να αποσύρεις το αυτοκίνητό σου νωρίτερα παρά αργότερα, σου εξασφαλίζει χρόνο για να αγοράσεις ένα καλό αυτοκίνητο σε καλή τιμή, αντί να αναγκαστείς να αγοράσεις αμέσως επειδή πρέπει να μετακινηθείς.