Οι 6 χρυσοί κανόνες της οργάνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς

11.01.2023
Οι 6 χρυσοί κανόνες της οργάνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς
Η οργάνωση μπορεί να είναι δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση – δες από πού μπορείς να ξεκινήσεις

Είτε είσαι απογοητευμένη από το πόσο ακατάστατο φαίνεται πάντα το σπίτι σου είτε δεν μπορείς ποτέ να βρεις τη σπάτουλα ή τις μπαταρίες σου, ξέρεις πόσο κουραστικό μπορεί να είναι να ζεις σε έναν ατημέλητο χώρο. Κανένα σπίτι δεν είναι τέλειο – η ακαταστασία είναι σημάδι ενός χώρου που κατοικείται – αλλά το να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια για να οργανώσεις το χώρο σου αξίζει τον κόπο. Η οργάνωση δεν οδηγεί μόνο σε ένα πιο προσεγμένο, πιο αποτελεσματικό σπίτι, αλλά είναι επίσης πιο ευχάριστο (εκτός από χαλαρωτικό) να ζεις σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε με πρόθεση.

Έξυπνες συμβουλές για να αποταμιεύσετε χρήματα το 2023

Παρ’όλα αυτά, η οργάνωση —ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό— μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία και ανάλογα με την κατάσταση του σπιτιού σου, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Παρακάτω θα βρεις τους χρυσούς κανόνες οργάνωσης που πρέπει να ακολουθήσεις, σύμφωνα με δύο ειδικούς.

Να είσαι ρεαλιστική
Εάν σε έχει κατακλύσει η κατάσταση της αποθήκευσης του υπογείου ή του ντουλαπιού της κουζίνας σου, είναι φυσικό να ελπίζεις ότι αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην οργάνωση θα καταλήξεις στο τέλειο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως χρειάστηκε χρόνος για να φτάσεις στην ακαταστασία, το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο. Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε έργο, ο Ben Soreff της H2H Organizing προτείνει να είσαι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική σχετικά με τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις σε αυτό, ώστε να μην καταλήξεις περισσότερο φορτισμένη από ό,τι στην αρχή. Επιπλέον, το να εξιδανικεύσεις πόσα μπορείς να κάνεις σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο (ή να ελπίζεις σε ένα τέλειο τελικό αποτέλεσμα) θα σε απογοητεύσει και θα εξαλείψει το κίνητρό σου για να ολοκληρώσεις αυτό που ξεκίνησες.

Σπάσε το
Ένας τρόπος για να διατηρήσεις τον εαυτό σου παρακινημένο σε όλη τη διαδικασία; Αντί να προσπαθείς να οργανώσεις ολόκληρο το σπίτι σου σε ένα Σαββατοκύριακο, χώρισε το σε κομμάτια μικρού μεγέθους. «Μην βγάλεις τα πάντα έξω από την ντουλάπα και μετά τα ξαναβάλεις γρήγορα όταν χτυπήσει το τηλέφωνο για έκτακτη ανάγκη, αφήνοντάς το χειρότερο απ' ό,τι αν δεν είχες «καθαρίσει»», λέει ο Soreff.

Ξεκίνα κάνοντας μια λίστα με όλα όσα θέλεις να κάνεις και, στη συνέχεια, χώρισε αυτήν την κύρια λίστα σε μικρότερες εργασίες. Ο Soreff συνιστά να ρυθμίσεις τον χρονοδιακόπτη του κινητού σου και να εστιάσεις σε συνεδρίες διάρκειας 15 λεπτών που στοχεύουν σε συγκεκριμένους στόχους, όπως ο καθαρισμός του συρταριού σου από σκουπίδια ή οργάνωση ενός ραφιού.

Μετακομίζεις; Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός με όσα πρέπει να κάνεις, με χρονολογική σειρά

Κάνε ξεκαθάρισμα
Η ειδικός οργάνωσης Caroline Solomon λέει ότι είναι απαραίτητο να καθαρίσεις την ακαταστασία πριν επενδύσεις σε προϊόντα οργάνωσης. «Η ακαταστασία σε εμποδίζει να εκτιμήσεις τα αντικείμενα που πραγματικά απολαμβάνεις και αγαπάς, ενώ διαιωνίζεις τον κύκλο ενός αποδιοργανωμένου χώρου», λέει. «Όταν απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν σε εξυπηρετούν πλέον, είναι πολύ πιο πιθανό να διατηρήσεις έναν τακτοποιημένο χώρο».

Εμπιστεύσου το δικό σου στυλ οργάνωσης
Το ότι τα ανοιχτά ράφια κουζίνας και οι μινιμαλιστικοί πάγκοι είναι μοντέρνα δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν για εσένα. Όλοι έχουν ένα στυλ οργάνωσης και η Solomon λέει ότι είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη ποιο είναι το δικό σου πριν ξεκινήσεις την οργάνωση. Για παράδειγμα, εάν χάνεις συχνά τα ίχνη των αντικειμένων όταν δεν φαίνονται, απόφυγε να αποθηκεύεις αντικείμενα σε αδιαφανείς κάδους. Από την άλλη πλευρά, εάν το να βρίσκονται τα πάντα εκτεθειμένα είναι κάτι που σου προκαλεί αναστάτωση, είναι καλύτερο να δημιουργήσεις κρυφά συστήματα που είναι εύκολα προσβάσιμα.

«Λάβε υπόψη ότι το στυλ οργάνωσής σου μπορεί να διαφέρει σε διαφορετικά δωμάτια του χώρου σου· μπορεί να ανέχεσαι λίγη ακαταστασία στον πάγκο στην κουζίνα σου, αλλά οι σωροί από πουλόβερ στην ντουλάπα σου μπορεί να σε ενοχλούν», λέει. Το σημαντικό είναι το εξής: για να διατηρήσεις βιώσιμα συστήματα οργάνωσης, κάνε ό,τι λειτουργεί για εσένα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ανατρέψεις τις τάσεις.

Μπες στη ζώνη
Αν και ακούγεται τρομερά βαρετό, ο Solomon λέει ότι το κλειδί για τη διατήρηση ενός οργανωμένου χώρου είναι να δημιουργήσεις ζώνες για τα αντικείμενά σου. Αυτό ισχύει τόσο για τα τζιν στην ντουλάπα σου όσο και για τα λαστιχάκια στο συρτάρι σου. Ομαδοποίησε αντικείμενα που μοιάζουν και μετά δώσε σε κάθε κατηγορία ένα σπίτι με δοχεία ή ετικέτες. Εάν είσαι αρκετά πειθαρχημένη ή προτιμάς να αποφύγεις εντελώς τις ετικέτες και τα δοχεία, δεσμεύσου στο να επαναφέρεις τα πράγματα στο ίδιο σημείο.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χάσεις τα ίχνη του τι έχεις ή να αγοράσεις κάτι δυο φορές. «Πρόσφατα οργάνωσα μια γυναικεία ντουλάπα και έμεινα έκπληκτη με το πόσα λευκά μπλουζάκια είχε», λέει ο Solomon.

Ισορρόπησε το όμορφο με το πρακτικό
Εάν τα συστήματά σου δεν είναι εύκολο να συντηρηθούν, οι φωτογενείς ντουλάπες σου θα χαλάσουν πριν καν το καταλάβεις. Για παράδειγμα, η αποθήκευση των πουλόβερ σου σε ψάθινα καλάθια μπορεί να φαίνεται ωραία στο ράφι της ντουλάπας σου, αλλά δεν είναι πρακτικό να αδειάζεις όλο το καλάθι κάθε φορά που χρειάζεσαι ένα πουλόβερ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Solomon λέει ότι είναι καλύτερα να οργανώνεις τα πουλόβερ σου με διαχωριστικά ή να τα αποθηκεύεις σε ειδικά κουτιά. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να μην τσιγκουνεύεσαι το στυλ, διαφορετικά δεν θα έχεις το ίδιο κίνητρο για να διατηρήσεις το χώρο σου τακτοποιημένο.