Πώς να διακοσμήσεις το μικρό σου σπίτι για τις γιορτές

06.12.2022
Πώς να διακοσμήσεις το μικρό σου σπίτι για τις γιορτές
Ναι, ο χώρος σου μπορεί να είναι ιδανικός για τα Χριστούγεννα, ανεξάρτητα από το μέγεθος του

Με τα Χριστούγεννα να είναι μια ανάσα μακριά, η προσοχή και το μυαλό μας βρίσκεται στα ρεβεγιόν, τα τραπέζια και τα πάρτυ που πρόκειται να απολαύσουμε. Ένα μικρό σπίτι όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθεί τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Αυτό είναι το δώρο που οι περισσότεροι επιστρέφουν

Παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες ιδέες για εορταστική διακόσμηση του σπιτιού σου αν είναι μικρό, έτσι ώστε να μην θυσιάσεις τη διασκέδαση των καλεσμένων σου στο επερχόμενο ρεβεγιόν:

Η επιλογή αντί δέντρου
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε έναν μικρό χώρο σημαίνει ότι μπορεί να μην έχεις χώρο για το μεγάλο, πυκνό δέντρο των ονείρων σου—αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διακοσμήσεις τα αγαπημένα σου στολίδια. Παρουσίασε τη συλλογή σου σε ένα μεγάλο γυάλινο ή κρυστάλλινο μπολ.

Ή...μείωσε το δέντρο σου
Δε χρειάζεται όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να είναι 2 μέτρα. Το δικό σου μπορεί να έχει ένα κλαδί ή 15 κλαδιά, μπορεί να είναι αληθινό ή ψεύτικο, ή μπορεί να είναι μια συλλογή φρέσκων κλαδιών πρασίνου που θα τοποθετηθούν σε ένα βάζο. Το μόνο που χρειάζεται το γιορτινό σου φυτό είναι να προσθέσεις φωτάκια, γιρλάντες ή στολίδια.

Σκέψου τη ροή
Εάν διοργανώνεις ένα μεγάλο δείπνο χωρίς τραπεζαρία, αποφάσισε πώς θα ορίσεις τον χώρο του φαγητού. Η σχεδιάστρια Stephanie Sabbe συνιστά να χρησιμοποιήσεις παγκάκια και σκαμπώ για να χωρίσεις το δωμάτιο αντί για καρέκλες με ψηλή πλάτη. «Αποτρέπει την ομάδα που δεν κάθεται στο τραπέζι από το να νιώθει ότι η πλάτη όλων είναι στραμμένη σε αυτούς», λέει.

Πώς να καταλάβεις εάν το φαγητό έχει χαλάσει, βλέποντάς και μυρίζοντας το

Ρύθμισε τη διάθεση
Τα κεριά είναι εξαιρετική επιλογή φωτισμού για μικρούς χώρους, όπου φωτιστικά οροφής ή τα υπερμεγέθη φωτιστικά δαπέδου μπορούν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα. «Το φως των κεριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις μια εορταστική πινελιά χωρίς να χάσεις χώρο για τα πόδια», λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Kerrie Kelly. Τα φωτιστικά με κορδόνια που κρέμονται από τους τοίχους και τις οροφές είναι μια άλλη διακριτική επιλογή - αλλά ό,τι κι αν κάνεις, προτίμησε φωτάκια με ζεστούς τόνους.

Χρησιμοποίησε το άρωμα ως διακόσμηση
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, το άρωμα του σπιτιού σου είναι τόσο πολύτιμο όσο και τα φαγητά που βρίσκονται στο τραπέζι -αρκεί να μην το παρακάνεις. Γέμισε μικρά μπολ με ποτ πουρί—ή απλώς πορτοκάλια κολλημένα με γαρύφαλλο. «Είναι σχεδόν σαν μουσική υπόκρουση», λέει.

Κράτησε το χρώμα υπό έλεγχο
Σε έναν μικρό χώρο, είναι επιτακτική ανάγκη να αντισταθείς στην επιθυμία να υπερφορτώσεις το σπίτι σου με χρώμα. Αν το σπίτι σου είναι κυρίως λευκό, μπορείς να εμπνευστείς από τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε σκανδιναβικό στυλ, η οποία είναι μινιμαλιστική με νότες κόκκινου και πράσινου.

Δημιούργησε απλά κεντρικά κομμάτια
Το κεντρικό κομμάτι του τραπεζιού σου είναι το τέλειο μέρος για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση —αλλά αν τοποθετήσεις πάρα πολλά είναι πολύ πιθανό να υπάρχει λιγότερος χώρος για το φαγητό. Τοποθέτησε ένα μακρύ τραπεζομάντιλό για να κάνεις «το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο» και βάλε λευκά ή ιβουάρ κεριά στο κέντρο του. «Μπορεί να είναι διαφορετικοί τύποι, ύψη και μεγέθη, κάτι που δίνει στο δωμάτιο ενδιαφέρον και υφή», λέει.

Στρέψε τα βλέμματα στο ταβάνι
Καθώς κάθε εκατοστό του δαπέδου θα καταλαμβάνεται από ανθρώπους, καρέκλες ή τραπέζια, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να εκμεταλλευτείς την οροφή - ένα εκπληκτικά καλό σημείο για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. "Κάποτε είδα ένα πάρτι σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Μπρούκλιν όπου κρέμασαν γιρλάντες με κομμένα γράμματα σε όλη την οροφή με γιορτινές φράσεις", λέει η Sabbe. "Είμαι επίσης λάτρης των μεγάλων μπαλονιών. Και τα δύο αλλάζουν εντελώς τον χώρο και απαιτούν μηδενική επιφάνεια δαπέδου."

Κάνε τους επισκέπτες να μετακινούνται
Με περιορισμένες επιλογές θέσεων, οι πρώτες αφίξεις του πάρτι σου μπορεί να καταλήξουν να πιάνουν τον καναπέ και τις καρέκλες της τραπεζαρίας όλη τη νύχτα, αφήνοντας όλους τους άλλους κουρασμένους. Αντιθέτως, μπορείς να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να σηκωθούν όρθιοι, βάζοντας ποτά και ορεκτικά σε διαφορετικά σημεία γύρω από το χώρο - όπως ένα μπαρ με γλυκά και ένα τραπέζι με τυριά και ξηρούς καρπούς.