Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου αστραφτερά καθαρό με ελάχιστη προσπάθεια

24.09.2022
Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου αστραφτερά καθαρό με ελάχιστη προσπάθεια
Μια ειδικός καθαρισμού μοιράζεται τις πολυτιμότερες συμβουλές της

Η διατήρηση ενός τακτοποιημένου σπιτιού μοιάζει σαν μακρινό όνειρο για μερικούς ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος που χρειάζεται γενικά για να ακολουθήσεις τη λίστα εργασιών καθαρισμού, η οποία περιλαμβάνει διάφορα, όπως το πλύσιμο των πιάτων και το πλύσιμο των ρούχων. Αλλά δεν χρειάζεται να ξοδεύεις ώρες για να τακτοποιείς. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι δυνατό να καθαρίσεις το σπίτι σου γρήγορα και αποτελεσματικά εάν είσαι πρόθυμη να αφιερώσεις μόνο 10 λεπτά την ημέρα. Κι όμως.

5 απλά κόλπα για να καθαρίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά το μπάνιο σου

Η ειδικός σε θέματα καθαρισμού Katrina Keith, ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαρισμού Molly Maid, λέει ότι το να ξέρεις μερικά κόλπα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα προσεγμένο σπίτι με ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια. Το μόνο που χρειάζεται για να καθαρίσεις γρήγορα το σπίτι σου είναι να προγραμματίσεις εκ των προτέρων και να κάνεις τα μικρά πράγματα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς να καθαρίσεις το σπίτι σου αποτελεσματικά.

1. Εξάσκησε το multitasking
Εάν θέλεις να καθαρίζεις το σπίτι σου μόνο για 10 λεπτά την ημέρα, το κλειδί είναι να κάνεις πολλές εργασίες ταυτόχρονα. «Το να καταλάβουμε ποιες δουλειές μπορούν να γίνουν ημι-ταυτόχρονα αξίζει τον κόπο», λέει η Keith. Για παράδειγμα, σκούπισε με ηλεκτρική σκούπα ή καθάρισε το ψυγείο ενώ τα ρούχα σου βρίσκονται στο πλυντήριο ή στο στεγνωτήριο. Μπορείς επίσης να κάνεις πολλές εργασίες καθώς εκτελείς την καθημερινή σου ρουτίνα. "Η οργάνωση της λίστας υποχρεώσεών σου για να εξασκηθείς στο multitasking θα σου επιτρέψει να κάνεις περισσότερα στον ίδιο χρόνο".

2. Καθάρισε επί τόπου
Ένας άλλος απλός τρόπος για να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις στο καθάρισμα είναι να τακτοποιείς επί τόπου —ειδικά στην κουζίνα, που τείνει να είναι ένα από τα πιο βρώμικα μέρη στο σπίτι. "Τίποτα δεν είναι χειρότερο από λεκέδες φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων και τους πάγκους", λέει η Keith. "Ξέπλυνε κατσαρόλες και τηγάνια και βάλε πλυντήριο πιάτων όσο το δείπνο είναι στο φούρνο". Εάν αφιερώσεις λίγα λεπτά μετά το φαγητό για να σκουπίσεις τα φρέσκα πιτσιλίσματα και τις χυμένες επιφάνειες προτού γίνουν λεκέδες, θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο μακροπρόθεσμα.

Ο πανεύκολος τρόπος να αφαιρέσεις τη λιπαρότητα από τα τάπερ σου

3. Τακτοποίησε λίγο κάθε φορά
Κάθε βράδυ, τακτοποίησε πριν πας για ύπνο. Αφιέρωσε λίγα λεπτά αφήνοντας πράγματα που είχαν μείνει έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τακτοποίησε το σαλόνι, αφαίρεσε πράγματα από τους πάγκους του μπάνιου και βάλε τα ρούχα στην κρεβατοκάμαρα. Ο καθαρισμός γίνεται πολύ πιο ομαλά όταν μπορείς να σκουπίζεις και να καθαρίζεις τα πάντα γρήγορα.

4. Όρισε μια ημέρα της εβδομάδας σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο
Ο καθαρισμός ολόκληρου του διαμερίσματος ή του σπιτιού σου θα πάρει αρκετό χρόνο, επομένως η Keith συνιστά να ορίσεις μια ημέρα της εβδομάδας σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. "Το να μένεις ψυχικά οργανωμένη είναι μερικές φορές το σημαντικότερο όταν πρόκειται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του σπιτιού σου", λέει. "Αν η μόνη πίεση που έχεις τη Δευτέρα το βράδυ είναι να σκουπίσεις το μπάνιο και να τακτοποιήσεις για 10 λεπτά, δεν θα σου φανεί τόσο κακό. Την Τρίτη, μπορείς να αλλάξεις σεντόνια και να καθαρίσεις την κρεβατοκάμαρά σου με ηλεκτρική σκούπα και ούτω καθεξής".