Πώς το να διάγραφεις τα mail σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

29.08.2022
Πώς το να διάγραφεις τα mail σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα
Ο πιο απλός τρόπος να βοηθήσεις το περιβάλλον

Ξέραμε ότι η εφεύρεση του email θα σήμαινε το τέλος της ταχυδρομικής υπηρεσίας, και για λίγο, αυτό φαινόταν ότι μπορεί να ήταν αλήθεια. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα παλιά αναλογικά γράμματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, καθιστώντας τις προηγούμενες μορφές αλληλογραφίας είτε πρωτότυπες είτε ξεπερασμένες. Χωρίς τους παλιούς ρύπους που κάποτε έπνιγαν τους υπερχειλισμένους χώρους υγειονομικής ταφής μας, η ψηφιακή εποχή έχει φέρει νέες περιβαλλοντικές ανησυχίες και, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα email αφήνουν ένα αποτύπωμα άνθρακα.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στη βενζίνη

Τα email αφήνουν αποτύπωμα άνθρακα;
Σχεδόν ό,τι κάνουμε έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον – τα email δεν διαφέρουν. Τα περισσότερα email, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων, των μη αναγνωσμένων και εκείνων που απλά ξέχασες ότι δεν διέγραψες, αποθηκεύονται γενικά στο cloud. Η αποθήκευση στο cloud απαιτεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στα περισσότερα μέρη του κόσμου εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα email δεν συμβάλλουν πλέον στη ρύπανση του χαρτιού, εξακολουθούν να συμβάλλουν στις εκπομπές άνθρακα.

Πόσο ρεύμα καταναλώνουν τα email;
Όπως υπολογίζεται από το Eco2 Greetings, τα email που βασίζονται σε κείμενο εκπέμπουν περίπου 4 γραμμάρια CO2e (ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα). Η πηγή εκτιμά επίσης ότι ένας μέσος χρόνος αποστολής email εκπέμπει περίπου 136 κιλά CO2e, που είναι περίπου ο ίδιος αντίκτυπος με την οδήγηση 200 μιλίων σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο.

Αλλά σύμφωνα με το Science Focus, η αποστολή ενός email χρησιμοποιεί περίπου το 1,7 τοις εκατό της ενέργειας που χρειάζεται για να παραδώσει μια έντυπη επιστολή, αποδεικνύοντας ότι το email είναι σίγουρα μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Σύμφωνα με το Data Center Knowledge, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν περίπου το 1 τοις εκατό της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στον κόσμο σε ένα δεδομένο έτος. Δεν φαίνεται να είναι πολλά στο ευρείο πλαίσιο, αλλά όταν σκέφτεσαι τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούνται από εταιρείες λογισμικού όπως η Google, το Facebook, η Amazon και η Microsoft, φαίνεται αναπόφευκτο ότι αυτό το 1 τοις εκατό θα αυξάνεται με κάθε έτος.

Πώς ελαχιστοποιούμε το αποτύπωμα άνθρακα από την άποψη του email;
Παρόλο που δε μπροούμε να σταματήσουμε τις μεγάλες εταιρείες από τη δημιουργία περισσότερων δεδομένων, εμείς ως άτομα μπορούμε να μειώσουμε τις δικές μας περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαχειρίζοντας τη δική μας ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Η διαγραφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα στον υπολογιστή, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις. Μπορείς επίσης να καταργήσεις την εγγραφή σου από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ενημερωτικά δελτία που στην πραγματικότητα δεν σκοπεύεις να διαβάσεις ή να διαγράψεις αυτά τα μηνύματα μόλις τα διαβάσεις.

Σύμφωνα με το The Good Planet, σχεδόν 107 δισεκατομμύρια spam email στάλθηκαν και ελήφθησαν την ημέρα το 2019. Εάν κάθε άτομο διέγραφε μόνο 10 από αυτά τα email, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1.725.00 gigabyte αποθηκευτικού χώρου και περίπου 55,2 εκατομμύρια κιλοβάτ ενέργειας.