Πώς να καταλάβεις εάν το φαγητό έχει χαλάσει, βλέποντάς και μυρίζοντας το

22.08.2022
Πώς να καταλάβεις εάν το φαγητό έχει χαλάσει, βλέποντάς και μυρίζοντας το
Η μούχλα δεν σημαίνει πάντα ότι προορίζεται για τα σκουπίδια.

Ας το παραδεχτούμε: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μερικά πράγματα στο ψυγείο μας που δε ξέρουμε αν θα έπρεπε να είναι ακόμη εκεί, ειδικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Και κάποια στιγμή, αυτό που είναι απλά αηδιαστικό μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό κίνδυνο. «Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να σχηματιστούν βακτήρια, ειδικά αν έχεις υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στα τρόφιμα», λέει η Christine Bruhn, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Αυτό θα οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα και μπορεί να σε κάνει πολύ άρρωστο».

Τα tips συντήρησης ψυγείου που πρέπει να γνωρίζεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια

Αντί να συνεχίσεις να αναρωτιέσαι αν τα όχι και τόσο φρέσκα τρόφιμα μπορεί να σε αρρωστήσουν, μερικοί ειδικοί τροφίμων εξηγούν πώς να καταλάβεις εάν το φαγητό σου είναι ασφαλές για κατανάλωση ή καλύτερα να το πετάξεις, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που λέει η συσκευασία.

Αυγά
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Jeff Nelkin λέει ότι τα περισσότερα είδη θα υπερβούν την προτεινόμενη διάρκεια ζωής τους και ότι αυτό περιλαμβάνει σίγουρα τα αυγά. Ο Charles Mueller, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο NYU, λέει ότι εάν τα αυγά είναι ρευστά, γκρίζα ή μυρίζουν, πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξεις. Αλλά αν φαίνονται και μυρίζουν κανονικά, θα πρέπει να είναι εντάξει.

Γαλακτοκομικά
Μερικά τυριά - όπως το bleu cheese και το brie - έχουν βρώσιμη μούχλα. Άλλα, τυριά όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, είναι πολύ καλά στο να αντιστέκονται στη μούχλα
. Αλλά ακόμα και για αυτούς τους στιβαρούς τύπους, η παραμονή στο πίσω μέρος του ψυγείου σου για πολύ καιρό μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα.

Λίγη μούχλα στο τυρί σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να το πετάξεις. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η μούχλα δεν μπορεί να διεισδύσει σε ημίσκληρα και σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα ή το τσένταρ, επομένως μόνο το κομμάτι με μούχλα θα περιέχει σπόρια μούχλας. Γενικά, μπορείς απλά να κόψεις ένα κομμάτι γύρω από τη μουχλιασμένη περιοχή και να απολαύσεις το υπόλοιπο. Ωστόσο, αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία, ο Mueller λέει ότι πρέπει να το πετάξεις.

Κρέας
Αν έχεις παρατηρήσει ότι ο κιμάς που αγόρασες πριν από μερικές ημέρες είναι ήδη λίγο καφέ, ο Mueller λέει ότι μάλλον δεν είναι κάτι σπουδαίο. Λίγο να ροδίσει το κόκκινο κρέας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαλάσει. Εάν είναι σφιχτά συσκευασμένο σε πλαστικό, η αλλαγή χρώματος είναι πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου. Εφόσον δεν μυρίζει, βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία ψυγείου και δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, λέει ότι θα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, θα πρέπει να το πετάξεις.

Επίσης, θα πρέπει να αποφύγεις τα πουλερικά που έχουν γίνει γκρι. Για άλλα είδη κρέατος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρώμα ως δείκτη ασφάλειας: Είτε ανησυχείς για το κοτόπουλο, το χοιρινό ή τη γαλοπούλα, πέταξέ το αν δεν έχει το ίδιο χρώμα που είχε όταν το αγόρασες.

Θαλασσινά
Η Bruhn λέει ότι η μυρωδιά είναι επίσης ένας καλός δείκτης για το εάν τα θαλασσινά έχουν χαλάσει ή όχι. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φρέσκα θαλασσινά μέσα στην πρώτη μέρα, γιατί δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από αυτό στο ψυγείο.

Φρούτα και λαχανικά
Σύμφωνα με το USDA, μπορείς να φας ορισμένα φρούτα και λαχανικά ακόμα κι αν έχουν μούχλα πάνω τους. Η μούχλα δεν θα διεισδύσει σε πιο πυκνά, σφιχτά φρούτα και λαχανικά, όπως πιπεριές ή καρότα, επομένως θα εξακολουθούν να είναι βρώσιμα αρκεί να κόψεις τουλάχιστον μερικά εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο της μούχλας. Από την άλλη πλευρά, η μούχλα διεισδύει εύκολα σε πιο μαλακά φρούτα και λαχανικά, όπως τα ροδάκινα και τα αγγούρια, επομένως πρέπει οπωσδήποτε να πεταχτούν.

Ψωμί
Σε αντίθεση με το τυρί, δεν μπορείς απλά να κόψεις τη μουχλιασμένη περιοχή του ψωμιού και να φας το υπόλοιπο, λέει ο Mueller. Τα σπόρια μούχλας διεισδύουν στο ψωμί πιο μακριά από ό,τι μπορείς να δεις, έτσι το όλο ψωμί είναι μολυσμένο ακόμα κι αν φαίνεται ότι είναι μόνο μέρος του.