Πώς να απαλλαγείς από τα κουνούπια στην αυλή σου

11.08.2022
Πώς να απαλλαγείς από τα κουνούπια στην αυλή σου
Δεν χρειάζεσαι πολύ φανταχτερό εξοπλισμό για να απολαύσεις τα βράδια στην αυλή του σπιτιού σου

Κουνούπια: Ο όλεθρος κάθε πεζοπορίας, μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή και υπαίθριας βραδιάς ταινιών. Και φαίνεται ότι ό,τι κι αν δοκιμάσεις, τουλάχιστον ένα άτομο καταλήγει με πολλά τσιμπήματα κουνουπιών μέχρι το τέλος της νύχτας.

Δεν μπορούμε να τα εξαλείψουμε εντελώς—με περισσότερα από 3.500 είδη κουνουπιών παγκοσμίως, είναι αναμφίβολα εδώ για να μείνουν. Αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις να καταστρέψουν την επόμενη βραδιά σου και να αποφύγεις τα ενοχλητικά και δυσάρεστα τσιμπήματα.

Οι τρόποι που το ξεκαθάρισμα μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα

Γιατί τσιμπούν τα κουνούπια;
«Πολλά κουνούπια δεν θα δάγκωναν έναν άνθρωπο – δαγκώνουν βατράχους, πουλιά, σαύρες», λέει η Dina Fonseca, πρόεδρος του τμήματος εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Αλλά τα εξημερώσαμε για να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πηγή αίματος».

Κυρίως, τα κουνούπια ζουν με τη ζάχαρη από τα φυτά - και στην πραγματικότητα βοηθούν στην επικονίαση ορισμένων λουλουδιών, λέει η Fonseca. «Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε - είναι μικρές μαμάδες που παίρνουν αίμα για να μπορούν να κάνουν αυγά. Χρησιμοποιούν το αίμα για να ταΐσουν τα αυγά».

Πώς να αποτρέψεις τα κουνούπια στην αυλή σου

Αφαίρεσε όλο το στάσιμο νερό
Πιθανώς να έχεις ξανακούσει αυτή τη συμβουλή, αλλά όταν λένε όλα τα στάσιμα νερά, εννοούν πραγματικά όλα. «Ούτε νερό, ούτε κουνούπια», λέει η Fonseca. Δυστυχώς, ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα λιμνάζοντος νερού μπορεί να είναι ο ένοχος εάν βλέπεις περισσότερα κουνούπια. «Μιλάμε για πιατάκια κάτω από τα φυτά, ζαρντινιέρες που δεν έχουν τρύπες αποστράγγισης και μπορεί να γεμίσουν με πολύ νερό, τους σωλήνες επέκτασης για υδρορροές», λέει η Fonseca.

Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την κάλυψη των κάδων ανακύκλωσης—ακόμη και λίγη βροχόπτωση μπορεί να συγκεντρωθεί στα ανακυκλωμένα μπουκάλια και τα δοχεία και να παρέχει πολλά μέρη για τα κουνούπια να γεννήσουν τα αυγά τους. «Το πλαστικό ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ στα κουνούπια», λέει η Fonseca.

Ενημέρωσε τους γείτονές σου
Τα κουνούπια δεν σέβονται ακριβώς τις γραμμές ιδιοκτησίας, οπότε ο γείτονάς σου, με μια βαλτώδη ζαρντινιέρα, μπορεί να αναπαράγει μια ολόκληρη στρατιά κουνουπιών που εισβάλλουν στη γειτονιά. Ενημέρωσε τους γείτονές σου, ώστε να βοηθήσουν να γίνει και η αυλή τους λιγότερο ελκυστική για τα κουνούπια.

Στήσε παγίδα
Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που σκοτώνουν τα έντομα μπορεί να φαίνονται πολύ ωραία, αλλά η καλύτερη παγίδα είναι μια που είναι DIY και περιλαμβάνει δύο διαφορετικού μεγέθους κουβάδες και λίγη κολλητική ταινία. «Προσθέτεις νερό, λίγο γρασίδι ή μαγιά για να κάνεις το περιβάλλον ένα δελεαστικό μέρος για να γεννήσουν αυγά», λέει η Fonseca. «Στη συνέχεια βάζεις λάδι κανόλα στα πλαϊνά του δοχείου και ταινία, και έτσι κολλάνε».