Τα 5 συνήθειες που μπορεί να κάνουν τα ρούχα σου να φθαρούν πιο γρήγορα

04.10.2022
Τα 5 συνήθειες που μπορεί να κάνουν τα ρούχα σου να φθαρούν πιο γρήγορα
Ακόμα κι αν διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των ρούχων και ακολουθήσεις όλους τους κανόνες για το πλύσιμο και το σιδέρωμα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να καταστρέψεις κατά λάθος το αγαπημένο σου μπλουζάκι. Εξάλλου, ακόμη και ο τρόπος που φοράς και βγάζεις ένα μπλουζάκι μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής του. Παρακάτω θα διαβάσεις μερικά τυπικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν φορούν ή πλένουν τα ρούχα τους και ανακαλύψαμε πώς να τα αποφύγουμε.

Φοράς σακίδιο στην πλάτη

Οι κόμποι μπορούν να σχηματιστούν σε ρούχα από διαφορετικά υφάσματα. Ένας από τους λόγους είναι ότι συνηθίζεις να κουβαλάς τσάντες και σακίδια ή ότι φοράς διάφορες στρώσεις ρούχων. Τα υφάσματα τρίβονται μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να καταστρέψει το αγαπημένο σου ρούχο.

Τις περισσότερες φορές μπορεί να κάνει γρομπαλάκια στα ρούχα που είναι από μαλλί, βαμβάκι, πολυεστέρα και ακρυλικό. Είναι καλύτερα να αποφύγεις να κουβαλάς σακίδιο ή τσάντα όταν φοράς τέτοια ρούχα.

To ένα σημαντικό πράγμα που ξεχνάς όταν πλένεις τα ρούχα σου

Πλένεις σκούρα ρούχα με λάθος τρόπο

Για να βεβαιωθείς ότι τα σκούρα ρούχα σου δεν ξεθωριάζουν, είναι καλύτερα να τα πλένεις σε χαμηλή θερμοκρασία και στον πιο γρήγορο κύκλο. Συνιστάται επίσης η χρήση υγρού απορρυπαντικού: ένα απορρυπαντικό σε σκόνη μπορεί να μην διαλυθεί τελείως στο κρύο νερό.

Υπάρχει μια άλλη συμβουλή για να προστατεύσεις τα σκούρα ρούχα σου — γύρισέ τα από την ανάποδη πριν τα πλύνεις και στέγνωσέ τα με τον ίδιο τρόπο.

Πλένεις τα τζιν σπάνια

Το να πλένεις τα ρούχα σου με λάθος τρόπο μπορεί να τα χαλάσεις, αλλά ούτε το να τα πλένεις όχι αρκετά συχνά είναι μια καλή επιλογή. Για παράδειγμα, οι ίνες του τζιν από 100% βαμβάκι, χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της χρήσης, προκαλώντας το ξεχείλωμα του τζιν με την πάροδο του χρόνου. Το κανονικό πλύσιμο θα βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό.

Επίσης, μπορεί να κάνεις το τζιν σου να μπει πλένοντάς το σε πολύ ζεστό νερό.

Στενό τζιν; Φαρδύ τζιν; Να πώς θα το φέρεις στα μέτρα σου, μόνη σου

Μουλιάζεις τα ρούχα για πολλές ώρες

Πριν από το πλύσιμο στο χέρι, τα ρούχα συνήθως μουλιάζονται σε νερό. Αλλά αν μείνουν σε αυτό για πολύ, μπορεί να χάσουν το χρώμα και το σχήμα τους. Η δαντέλα, για παράδειγμα, πρέπει να μουλιάσει μόνο για 2-3 λεπτά, ενώ το μετάξι και το μαλλί μπορούν να μουλιάσουν έως και 30 λεπτά. Το βαμβάκι και άλλα λιγότερο ευαίσθητα υφάσματα μπορούν να μουλιάσουν για όχι περισσότερο από μία ώρα.

Βγάζεις το μπλουζάκι σου από το λαιμό

Τα παλαιά μπλουζάκια έχουν συχνά λαιμόκοψη που έχει χάσει το σχήμα της. Συνήθως, οι άνθρωποι που τείνουν να βγάζουν τα μπλουζάκια τους πάνω από το κεφάλι τους δηλαδή πιάνοντας τα από τη λαιμόκοψη αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Είναι αδύνατο να τα διορθώσεις αφού τεντωθούν, αλλά μπορείς να σώσεις τα νέα σου μπλουζάκια. Απλώς βγάλε τα με διαφορετικό τρόπο: πιάσε τα από το στρίφωμα με τα δύο χέρια και τράβηξέ τα πάνω από το κεφάλι σου.