Τα 10 πράγματα στο σπίτι σου που έχουν όριο ηλικίας και πότε πρέπει να τα αντικαταστήσεις

13.06.2021
Τα 10 πράγματα στο σπίτι σου που έχουν όριο ηλικίας και πότε πρέπει να τα αντικαταστήσεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν μέχρι να σπάσει η βούρτσα των μαλλιών τους πριν αγοράσουν καινούργια, αλλά θα πρέπει στην πραγματικότητα, να την αντικαθιστούν κάθε 6 μήνες με ένα χρόνο. Δες παρακάτω ποιες συσκευές, έπιπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιείς στο σπίτι, έχουν ημερομηνία λήξης και πότε πρέπει να τα αντικαθιστάς, ώστε να μπορείς να τα αξιοποιείς καλύτερα.

Σουτιέν - κάθε 6-9 μήνες

Ένα σουτιέν έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του όταν η τιράντα έχει χάσει την ελαστικότητα της, το ύφασμα έχει φθαρεί και οι μπανέλες έρχονται σε επαφή με το στήθος σου. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει φτάσει σε όλα αυτά, θα πρέπει να αντικαταστήσεις το σουτιέν σου μετά από 6-9 μήνες.

Στρώματα - κάθε 8-10 χρόνια

Αν και εξαρτάται από τον τύπο και την ποιότητα του στρώματος που χρησιμοποιείς, ο βασικός κανόνας είναι να αγοράζεις ένα νέο στρώμα μετά από περίπου 8-10 χρόνια. Ίσως χρειαστεί επίσης να λάβεις υπόψη άλλους παράγοντες όπως κάποιες αλλεργίες, μια μυϊκή δυσκαμψία το πρωί και τα ελατήρια που κάνουν θόρυβο, για να τσεκάρεις εάν το στρώμα που έχεις πρέπει να αλλαχτεί.

7 αντικείμενα που συνήθως δεν πλένεις στο πλυντήριο αλλά θα έπρεπε!

Πλυντήριο ρούχων - κάθε 10 χρόνια

Κατά μέσο όρο, ένα πλυντήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 10ο έτος του. Αλλά εξαρτάται από τη μάρκα, πόσο συχνά το χρησιμοποιείς μέσα στην ημέρα και την ποσότητα που χωράει ανά χρήση.

Σφουγγάρια κουζίνας - κάθε εβδομάδα

Εάν δεν χρησιμοποιείς πλυντήριο πιάτων τότε μάλλον χρησιμοποιείς το σφουγγάρι πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ίσως καλύτερο να επενδύσεις σε ένα μεγάλο πακέτο σφουγγαριών και να αλλάζεις ένα σε εβδομαδιαία βάση.

Τοστιέρα - κάθε 6-8 χρόνια

Ο μέσος όρος ζωής μιας τοστιέρας είναι 6-8 χρόνια, αλλά μπορείς να επεκτείνεις τη ζωή της καθαρίζοντάς τη τακτικά για να αφαιρείς το λίπος και τα ψίχουλα από το ψωμί.

Χαλάκια μπάνιου - κάθε 2 χρόνια

Τα χαλάκια μπάνιου πρέπει να πλένονται κάθε δεύτερη εβδομάδα, εκτός εάν μοιράζεσαι το μπάνιο με κάποιον άλλο, οπότε πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να τα αντικαθιστάς και ο γενικός κανόνας είναι να το κάνεις κάθε 2 χρόνια.

Πλυντήριο πιάτων - κάθε 10 χρόνια

Θα πρέπει να αλλάξεις το πλυντήριο πιάτων σου εάν είναι ήδη δεκαετίας. Άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αλλάξεις το πλυντήριο πιάτων, αν ακόμα δεν έχει φτάσει τα 10 χρόνια, είναι γιατί μπορεί να μην λειτουργεί καλά και επίσης, εάν το κόστος των επισκευών του υπερβαίνει το 50% της τιμής ενός νέου πλυντηρίου πιάτων.

Παπούτσια για τρέξιμο - κάθε περίπου 800 χλμ

Είναι σημαντικό τα παπούτσια να υποστηρίζουν καλά τα πόδια σου στο τρέξιμο. Συνήθως, θα πρέπει να αλλάζονται με ένα νέο ζευγάρι κάθε 800χλμ, αλλά εάν δεν έχουν σημάδια υπερβολικής φθοράς, ίσως να μπορέσεις να τα φορέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να αυξήσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Το φυτό που αξίζει να βάλεις στο χώρο του σπιτιού σου

Ψυγείο - κάθε 15 χρόνια

Εάν το ψυγείο σου είναι κάτω των 8 ετών, ίσως θέλεις να το επισκευάσεις. Αν όμως η ηλικία του είναι άνω των 15 ετών, είναι καλύτερα να το αντικαταστήσεις.

Καναπές - κάθε 7-15 χρόνια

Μπορεί να μην το έχεις καν στο νου να αλλάξεις καναπέδες, εκτός εάν κάνεις ανακαίνιση ή μετακομίζεις σε ένα νέο σπίτι, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι 7 έως 15 χρόνια. Επίσης, θα χρειαστεί να αγοράσεις έναν νέο καναπέ όταν το ύφασμα του είναι ξεφτισμένο.