5 συμβουλές για να έχεις μία λειτουργική και όμορφη κουζίνα

16.06.2020
5 συμβουλές για να έχεις μία λειτουργική και όμορφη κουζίνα
Eτοιμάζεσαι για ανακαίνιση κουζίνας και δεν ξέρεις πως θα διαμορφώσεις τη νέα κουζίνα σου; Πάμε να δούμε χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις καλύτερα τις εργασίες που θέλεις να κάνεις και να αποκτήσεις την κουζίνα των ονείρων σου!

1. Νησίδα

Αν η κουζίνα σου είναι αρκατεά ευρύχωρη, τότε μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη διαρρύθμισή της είναι να προσθέσεις μία νησίδα. Η νησίδα στην κουζίνα, λειτουργεί ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος και προσθέτει στυλ στο χώρο.

Στη νησίδα, μπορείς να βάλεις το νεροχύτη ή ακόμα και συσκευές και να ελευθερώσεις χώρο από τον πάγκο της κουζίνας.

Ακόμα μία καλή ιδέα είναι να τη λειτουργήσεις ως τραπέζι κουζίνας. Πως θα γίνει αυτό; Απλά βάλε γουστόζικα ψηλά σκαμπό περιμετρικά της νησίδας και κερδίζεις ένα χώρο που μπορείς να τρως το φαγητό σου αλλά και να προετοιμάζεις άνετα το γεύμα της ημέρας.

2. Πλακάκια κουζίνας

Μία μεγάλη υπόθεση στην ανακαίνιση κουζίνας όπως και στην ανακαίνιση μπάνιου,είναι το τι πλακάκια θα επιλέξεις. Στην κουζίνα μπορείς να εστιάσεις σε πλακάκια που καθαρίζονται εύκολα από λίπη και τρόφιμα, χωρίς περίπλοκα σχέδια και σχισμές που μπορεί να μαζεύουν σκόνη.

Κράτα το μοτίβο απλό, αλλά και μοντέρνο. Αν έχεις μικρή κουζίνα τα πλακάκια σε ανοιχτόχρωμα χρώματα με λίγες πολύχρωμες πινελιές σε ορισμένα πλακάκια ή στη μπορντούρα, είναι για σένα. Αυτή η επιλογή θα μεγαλώσει το χώρο και θα τον κάνει πιο φωτεινό.

Μπορείς να πειραματιστείς και με το μέγεθος των πλακιδίων. Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν από μικροσκοπικά πλακάκια έως ολόκληρες πλάκες ή πέτρες, που δίνουν ένα industrial look στην κουζίνα που θα μπουν.

Τέλος, μία καλή ιδέα αν ταιριάζει στο χώρο είναι να μη βάλεις καθόλου πλακάκια και να βάψεις τους τοίχους με ένα ωραίο χρώμα.

3. Πάτωμα κουζίνας

Τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει το πάτωμα της κουζίνας, είναι να είναι αντιολισθητικό και να μη λεκιάζει εύκολα. Εννοείται πως όπως και τα πλακάκια, το πάτωμα της κουζίνας χρειάζεται να καθαρίζεται χωρίς κόπο και ειδικά καθαριστικά.

Τα παραπάνω όμως δε σε δεσμεύουν από το να επιλέξεις το είδος πατώματος που θέλεις. Στην αγορά εκτός από πλακάκια, κυκλοφορούν και είδη που προσομοιάζουν σε ξύλο ή πέτρα και μπορούν να τοποθετηθούν άνετα σε μία κουζίνα.

4. Ντουλάπια κουζίνας

Τα ντουλάπια της κουζίνας, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτουν όλο το πάνω και το κάτω μέρος των τοίχων. Αν έχεις μικρή κουζίνα, μία βολική και μοντέρνα πρόταση είναι να κρατήσεις όσα ντουλάπια μπορείς στο κάτω μέρος και στο πάνω να βάλεις ανοιχτά ράφια. Τα ανοιχτά ράφια θα δώσουν φως και χώρο στην κουζίνα σου.

Τα ντουλάπια της κουζίνας χρειάζεται να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Αν έχεις πολλά ογκώδη σκεύη, τα ντουλάπια και τα συρτάρια χρειάζεται να είναι ευρύχωρα και να έχουν βάθος, ώστε να οργανώσεις εύκολα όσα σκεύη και πιάτα έχεις.

Επένδυσε σε ξύλο ή υλικό καλής ποιότητας που δε θα φουσκώνει με το παραμικρό. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνεις τα χρήματα που θα έδινες στο μέλλον για μικροεπισκευές.

5. Γλαστράκια παντού

Ένα σημαντικό κομμάτι της κουζίνας, εκτός από τα βασικά, είναι και η διακόσμησή της. Δε χρειάζεται να κάνεις πολλά για να έχεις μία κουζίνα βγαλμένη από περιοδικό για το σπίτι. Βάλε παντού όμορφα γλαστράκια με ανθεκτικά φυτά που δε χρειάζονται πολύ πότισμα.

Μία καταπληκτική ιδέα είναι να έχεις όλα σου τα μυρωδικά φρέσκα στα γλαστράκια τους. Αντί να αγοράζεις ματσάκια με βασιλικό και μαϊντανό κάθε φορά που πας στο σούπερ μάρκετ, προτίμησε όμορφες γλάστρες με μυρωδικά και διακόσμησε την κουζίνα σου. Με αυτό τον τρόπο βάζεις πράσινο στην κουζίνα σου και έχεις πάντα ένα αρωματικό δωμάτιο στο σπίτι.

Ελπίζουμε να σου δώσαμε καλές και χρήσιμες ιδέες για να μεταμορφώσεις την κουζίνα σε ένα δωμάτιο που δε θα θέλεις να αφήσεις!

Απο την Ομάδα του Douleutaras.gr