4 αντικείμενα οικιακής χρήσης που πρέπει να πετάξεις άμεσα!

14.05.2020
4 αντικείμενα οικιακής χρήσης που πρέπει να πετάξεις άμεσα!
Στον κόσμο της φροντίδας και της συντήρησης του σπιτιού, υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι καλό να αντικαθίστανται, όπως για παράδειγμα όταν αλλάζεις τα μαξιλάρια σου ή αγοράζεις καινούργιες πετσέτες μπάνιου. Και επίσης υπάρχουν εκείνα τα πράγματα που η αντικατάσταση τους (και η συχνή!)είναι ζωτικής σημασίας. Τα αντικείμενα της λίστας που ακολουθεί εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία. Η αντικατάσταση αυτών των βασικών ειδών οικιακής χρήσης δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου. Μπορείς να τα εντάξεις στη λίστα υποχρεώσεων του Σαββατοκύριακου και να αποφύγεις όλες τις επιζήμιες συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία σου η συνέχιση της χρησιμοποίησης αυτών των αντικειμένων.

Σφουγγάρια κουζίνας

Πιθανότατα το έχεις ακούσει στο παρελθόν, αλλά θα συνεχίσεις να το ακούς: τα πορώδη σφουγγάρια κουζίνας αποτελούν το απόλυτο έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων. Και μια νέα έρευνα δείχνει ότι το παλιό τέχνασμα καθαρισμού σφουγγαριών στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα. Έτσι η μόνη λύση είναι να αντικαθιστάς πιο συχνά το σφουγγάρι σου. Θα αποφύγεις την εξάπλωση του E. coli και της σαλμονέλας σε κάθε πιάτο που νομίζεις ότι πλένεις αλλά στην πραγματικότητα το κάνεις πιο επικίνδυνο για την υγεία σου.

Πόσο συχνά: Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ή σκέψου μια εναλλακτική λύση, όπως ένα σφουγγάρι σιλικόνης.

Μαξιλάρια κρεβατιών

Η έρευνα δείχνει ότι μετά από δύο χρόνια χρήσης, περισσότερο από το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού αποτελείται από ακάρεα σκόνης (τόσο ζωντανά όσο και νεκρά) και νεκρό δέρμα. Εάν αυτό δεν σε κάνει να θέλεις να πετάξεις το μαξιλάρι σου αμέσως από το παράθυρο, δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορούσε να σε κάνει.

Πόσο συχνά: Εάν έχεις ένα συνθετικό μαξιλάρι που δεν πλένεις ποτέ, πρέπει να το αντικαθιστάς κάθε 6 μήνες. Εάν πλένεις τα συνθετικά ή πουπουλένια μαξιλάρια σου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, η διάρκεια ζωής τους είναι έως και 3 χρόνια.

Φίλτρο νερού ψυγείου

Εάν έχεις ψυγείο με ενσωματωμένο φίλτρο νερού, είναι πιθανό να μην αντικαθιστάς το φίλτρο όσο συχνά θα έπρεπε. Όταν δεν αντικαθίσταται αρκετά συχνά, το φίλτρο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να διαχωρίζει τις ακαθαρσίες από το πόσιμο νερό της οικογένειάς σου. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσεις διαφορά στη γεύση, η συσσώρευση ορυκτών μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του νερού.

Πόσο συχνά: Έλεγξε τις οδηγίες για το μοντέλο του ψυγείου σου, αλλά πολλές μάρκες συνιστούν την αντικατάσταση του φίλτρου κάθε 6 μήνες περίπου.

Παλαιά πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Όταν αγοράζεις πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων στις μέρες μας, πιθανότατα θα παρατηρήσεις ένα μικρό αυτοκόλλητο ή μια σημείωση που θα σε διαβεβαιώνει ότι είναι «χωρίς BPA». Αλλά η BPA, η δισφαινόλη Α δηλαδή, μια χημική ουσία σε πλαστικά που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, ήταν κάποτε κοινή σε τέτοια δοχεία. Ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα BPA είναι ασφαλής, αν εξακολουθείς να ανησυχείς, ίσως θα πρέπει να πετάξεις αμέσως τα δοχεία που έχεις αποθηκεύσει εδώ και δεκαετίες.

Πόσο συχνά: Πέταξε άμεσα παλαιότερα πλαστικά δοχεία και επένδυσε σε επιλογές χωρίς BPA ή κομψές εναλλακτικές λύσεις γυαλιού.