Ο απόλυτος οδηγός καθαρισμού και απολύμανσης του σπιτιού στην εποχή του κορονοϊού - ειδικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων

29.04.2020
Ο απόλυτος οδηγός καθαρισμού και απολύμανσης του σπιτιού στην εποχή του κορονοϊού - ειδικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων
Tα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας είναι πλέον γεγονός αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα η εξάπλωση του κορoνοϊού δεν θα σταματήσει και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Και η υγιεινή θα συνεχίσει να είναι ένα καυτό θέμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι απλά μέτρα, όπως το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και άλλων ασθενειών. Αλλά καθώς ορισμένα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες για αρκετές εβδομάδες - ακόμη και μήνες - υπάρχουν περισσότερα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να κάνουμε στα σπίτια μας ένα πραγματικό καθάρισμα σε βάθος. Διάβασε παρακάτω τις οδηγίες του prima.uk για να κρατήσεις τα βακτήρια και τους ιούς μακριά από το σπίτι σου.

1. Καθάρισε και μετά απολύμανε

Χρησιμοποίησε μια μέθοδο δύο βημάτων - πρώτα καθάρισε και μετά απολύμανε - για να αντιμετωπίσεις επιφάνειες, όπως πάγκους κουζίνας, επιφάνειες τραπεζιών και επιφάνειες μπάνιου, ώστε να αφαιρεθεί η βρωμιά, ο αφρός του σαπουνιού ή τα υπολείμματα τροφίμων. Για να καθαρίσεις, ψέκασε την επιφάνεια με αποσταγμένο άσπρο ξύδι και μετά σκούπισε με ένα καθαρό πανί ή απλώς χρησιμοποίησε ένα πανί μικροϊνών με ζεστό νερό ή ένα πανί καθαρισμού βυθισμένο σε απορρυπαντικό διάλυμα και κάνε ένα πλήρες καθάρισμα.

Για την απολύμανση ενάντια σε ιούς και βακτήρια, η ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Middlesex, Δρ Darshna Yagnik, έχει τις ακόλουθες συμβουλές: «Χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ ή χρησιμοποίησε οινόπνευμα για εντριβές με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70%. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε λευκαντικό οικιακής χρήσης που να περιέχει υποχλωριώδες νάτριο, αραιωμένο σε κρύο νερό. Και οι δύο μέθοδοι θα πρέπει να σκοτώσουν τους ιούς αρκετά γρήγορα, καταστρέφοντας τα κυτταρικά τους τοιχώματα».

Διάβασε και αυτό: Κορονοϊός: Προστατέψου κάνοντας τα σωστά βήματα με τα νύχια σου

2. Άφησε τα παπούτσια σου έξω από την πόρτα

Τα παπούτσια δεν μεταφέρουν μόνο βρωμιά αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να εισάγουν μικρόβια στο σπίτι μας. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να κάνεις το σπίτι σου ζώνη «χωρίς παπούτσια» και να καθαρίζεις τακτικά τα σκληρά δάπεδα.

3. Μην παραβλέπεις τις επιφάνειες «υψηλής αφής»

Είναι εύκολο να θυμάσαι να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις προφανή μικροβιακά σημεία, όπως επιφάνειες τουαλέτας και κουζίνας. Αλλά και άλλες επιφάνειες που αγγίζονται συχνά στα σπίτια μας χρειάζονται επίσης προσοχή όπως για παράδειγμα τα χερούλια, οι διακόπτες και τα κάγκελα.

Χρησιμοποίησε ένα διάλυμα λευκαντικού (ακολουθώντας τις υποδείξεις αραίωσης στην ετικέτα) ή άλλο απολυμαντικό για να σκουπίσεις τα χερούλια και τα πόμολα και στη συνέχεια να τα στεγνώσεις καλά με ένα καθαρό πανί. Εάν χρησιμοποιείς λευκαντικό, να φροντίσεις να ξεπλύνεις την περιοχή που καθαρίζεις μετά την εφαρμογή. Για προφανείς λόγους ηλεκτρικής ασφάλειας, δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζεις τίποτα απευθείας σε διακόπτη ρεύματος. Αντ 'αυτού, παρασκεύασε ένα απολυμαντικό διάλυμα σε ένα παλιό μπουκάλι ψεκασμού και ψέκασε το ελαφρά πάνω σε ένα πανί μικροϊνών και στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το για να σκουπίσεις τους διακόπτες. Γυάλισε το στη συνέχεια με ένα καθαρό, μαλακό πανί ή ένα λεπτό πανί μικροϊνών για μια ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αυτό το διάβασες; Πώς μπορεί να γίνει ασφαλές το dating στην εποχή του κορονοϊού

4. Δώσε προσοχή στις κοινόχρηστες συσκευές

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από ολόκληρη την οικογένεια, όπως το τηλέφωνο, τα τηλεχειριστήρια και τα χειριστήρια της κονσόλας παιχνιδιών, μπορεί επίσης να είναι μαγνήτης μικροβίων. Για να τα καθαρίσεις, ξεκίνησε αφαιρώντας τη σκόνη με ένα μαλακό πανί και στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα πανί μικροϊνών ψεκάζοντας το ελαφρά με νερό για να καθαρίσεις τη βρωμιά. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα καθαρό πανί και ψέκασε με ένα απολυμαντικό διάλυμα για να απαλλαγείς από μικρόβια και ιούς. Μια μπατονέτα μπορεί να είναι ιδανική για τον καθαρισμό των μικρών περιοχών μεταξύ των κουμπιών.

5. Καθάρισε καλά τα πανιά καθαρισμού

Όταν μιλάμε για υγιεινό καθαρισμό, η προσέγγιση «ένα πανί ταιριάζει για όλα» δεν είναι σωστή. Εάν χρησιμοποιείς πανί και σφουγγάρια για καθαρισμό, η εναλλαγή με ένα καθαρό πανί όταν τελειώσεις τον καθαρισμό μιας επιφάνειας και προτού προχωρήσεις σε άλλη, θα σε βοηθήσει να σταματήσεις την εξάπλωση βακτηρίων και ιών. Εάν χρησιμοποιείς υφάσματα καθαρισμού μικροϊνών, πρέπει να τα ξεπλένεις τακτικά και σχολαστικά κάτω από ζεστό, τρεχούμενο νερό και είναι αρκετό για να απαλλαγείς από σχεδόν όλα τα βακτήρια που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο πανί.

Τα υφάσματα από μικροΐνες καθαρίζονται πιο αποτελεσματικά όταν τα χρησιμοποιείς με ζεστό νερό (αυτό βοηθά στο άνοιγμα των ινών) και όταν διπλώνεις το πανί σε σχήμα ταμπόν, κάτι το οποίο βοηθά το ύφασμα να κάνει την καλύτερη δυνατή επαφή με την επιφάνεια που καθαρίζεις. Τα υφάσματα από μικροΐνες μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού χρειάζονται πλύσιμο στο πλυντήριο στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, όπως και άλλα υφάσματα.

6. Η απολύμανση πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια

Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα απολυμαντικό στη θανάτωση μικροβίων και ιών δεν εξαρτάται μόνο από τα συστατικά του καθώς το χρονικό διάστημα που αφήνεται να δουλέψει (γνωστό ως «χρόνος επαφής») μπαίνει επίσης στο παιχνίδι. «Αυτός ο χρόνος επαφής απαιτείται για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το απολυμαντικό σου», εξηγεί ο μικροβιολόγος και συγγραφέας του The Germ Code, Jason Tetro. «Χρησιμοποίησε ένα προϊόν που δηλώνει ότι σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων και ιών και βεβαιώσου ότι το αφήνεις να δουλέψει σε σκληρή επιφάνεια για τουλάχιστον ένα λεπτό αλλά κατά προτίμηση τρία λεπτά».