Κουνούπια; 5 + 1 απόλυτα φυσικοί τρόποι για να προφυλαχτείς

27.08.2018
Κουνούπια; 5 + 1 απόλυτα φυσικοί τρόποι για να προφυλαχτείς
Κάθε χρόνο και χειρότερα. Κατά γενική ομολογία το φετινό καλοκαίρι, η "φτερωτή μάστιγα" των αιμοδιψών εντόμων μας έχει "τσακίσει". Και δεν έχει τελειώσει ακόμη -το καλοκαίρι, εννοούμε, σε πείσμα εκείνων που επιμένουν να εύχονται "Καλό Χειμώνα" από τον 15Αύγουστο.

Εκτός από ενοχλητικά, τα μικροσκοπικά αυτά έντομα είναι και επικίνδυνα για την υγεία αφού μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβια, όπως αυτό του ιού του Νείλου, φέτος. Παράλληλα, το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να αποβούν τα χημικά σκευάσματα που προτείνονται ως απωθητικά.

Μην ανησυχείς όμως. Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς από τα κουνούπια χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Και ξεκινάμε τις προτάσεις.

1. Μην τα προσκαλείς
Το ζητούμενο είναι να τα απωθείς, μην το ξεχνάς. Οπότε φρόντισε να μην τους δίνεις αυτό που αγαπούν απλόχερα. Τα κουνούπια αγαπούν το νερό -και δη το στάσιμο- καθώς και τα πολλά φώτα. Όσο λοιπόν δεν έχεις κοντά σου τέτοιες εστίες "κακού", δεν έχεις να φοβάσαι -ή μάλλον, μπορείς να φοβάσαι λιγότερο.

2. Οι γλάστρες θα σε σώσουν
Υπάρχουν κάποια φυτά που διώχνουν τα κουνούπια με την έντονη μυρωδιά τους, όπως, για παράδειγμα ο βασιλικός, η λεβάντα και ο δυόσμος. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, πήγαινε τώρα σε ένα φυτώριο και προμηθεύσου μερικά γλαστράκια για να μπορέσεις να απολαύσεις τα υπόλοιπα βραδάκια του Αυγούστου, αλλά και του Σεπτέμβρη χωρίς παρέα που δεν έχεις προσκαλέσει. Θυμήσου ότι η μυρωδιά αυτών των φυτών είναι πιο έντονη όταν τα κουνάς λίγο, ή όταν τα τρίβεις επάνω σου.

3. Αιθέρια έλαια
Λεβάντα ή Σιτρονέλα, για παράδειγμα. Είναι υπερβολικά συμπυκνωμένα και αρκεί μια σταγονίτσα για να κάνει τη "δουλειά". Βάλε το καθένα μόνο ή ως μείγμα και ρίξε την ελάχιστη ποσότητα σε ευαίσθητα σημεία του σώματός του, όπως οι αστράγαλοι πχ. Και θυμήσου... Μη λουστείς με αυτό... Δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς τη μυρωδιά μετά.

4. Καλύψου
"Κομπογιαννίτικη" η συμβουλή αλλά έχει μια βάση. Η ώρα "αιχμής" για τα μικροσκοπικά "μπαζούκας" είναι το σούρουπο. Εκείνη η ώρα πριν δύσει ο ήλιος, που βγαίνουν για "φαΐ". Ε.. αφού το ξέρεις, δε χρειάζεται να τα προκαλείς. Άσε τα σορτσάκια και τα τιραντέ εκείνες τις ώρες. Βάλε ένα πουκαμισάκι ή ένα σαλβάρι μήπως και γλιτώσεις κάτι.

5. Η κλασσική κουνουπιέρα
Αυτό αφορά στον ύπνο, φυσικά -είτε πρόκειται για μεσημέρι ή για βράδυ. Η κουνουπιέρα γύρω από το κρεβάτι σίγουρα σε προστατεύει από τους φτερωτούς επισκέπτες, όμως ενέχει έναν σοβαρότατο κίνδυνο: να αιχμαλωτίσεις ένα -ή και περισσότερα, εδώ που τα λέμε- κουνούπια μέσα, μαζί σου και να σε κάνουν "σουρωτήρι". Προσοχή λοιπόν! Όταν την κλείσεις την κουνουπιέρα, σιγουρέψου ότι είσαι μόνη!

Και Bonus: Κάν'το μόνη σου
Κάνε κλικ στον σύνδεσμο και δες πως θα Φτιάξεις φυσική παγίδα για κουνούπια μόνη σου!