Κάνε οικονομία στο νερό -και στην τσέπη σου!

05.08.2016
Τα πράγματα μόνο αστεία δεν είναι πια με τους φυσικούς πόρους που λιγοστεύουν δραματικά και μάλιστα σε όλο τον πλανήτη. Η δύναμη για σώσουμε -όσο μπορούμε- την κατάσταση βρίσκεται στο χέρι μας.

Όπως φαίνεται μια μαγική μακρά εποχή βροχών που θα μπορούσε κάπως να βοηθήσει την κατάσταση όσον αφορά το νερό, δεν λέει να έρθει, οπότε, ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί. Έχε μάλιστα πάντα στο μυαλό σου ότι κάνοντας οικονομία στο νερό –και όχι μόνο- δεν βοηθάς μόνο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σου.

Κόψε τα μπάνια

Ε, καλά, δεν είπαμε να βρωμίσεις κιόλας, αλλά αν έχει συνήθειο να γεμίζεις την μπανιέρα σου και να ξεχνιέσαι… ξέχνα το! Προτίμησε τα ντουζάκια και φρόντισε να μην αφήνεις το νερό να τρέχει όσο σαπουνίζεσαι ή λούζεσαι. Και μην το ξεχνάς και όταν πλένεις το πρόσωπο και τα δόντια σου. Κλείσε το βρύση όταν δεν τη χρειάζεσαι. Το ίδιο κάνε φυσικά και για τα παιδιά σου, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα η προσπάθεια.

Ρύθμισε τη ροή

Η κάθε μπαταρία έχει δικό της ρυθμιστή ο οποίος ελέγχει την ποσότητα του νερού που βγαίνει στο "δυνατό" του. Στρίψε λοιπόν τη βάνα προς το λιγότερο για να μην μπαίνεις σε πειρασμό. Και κάνε το σε όλες τις βρύσες, τόσο του μπάνιου όσο και της κουζίνας.

Έλεγξε για διαρροές

Πολλές φορές ακούς νερό που τρέχει και δεν ξέρεις από πού είναι. Ο πιο συνήθης "ύποπτος" είναι το καζανάκι που μπορεί να σε ξεγελά αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα κάθε φορά. Έλεγξε επίσης όλες τις βρύσες –εσωτερικές και εξωτερικές- που μπορεί να στάζουν.

Άλλαξε καζανάκι

Αν τα είδη υγιεινής σου είναι παλιά, το πιο πιθανό είναι και το καζανάκι σου να είναι παλιάς τεχνολογίας. Φρόντισε λοιπόν να το αντικαταστήσεις με ένα πιο μοντέρνο –όχι από άποψη αισθητικής, αλλά λειτουργικότητας- έτσι ώστε να σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέγεις την ποσότητα του νερού που χρειάζεσαι κάθε φορά. Μικρή "δόση" για "ψιλοπράγματα" και μεγαλύτερη για τα υπόλοιπα.

Το μυστικό της λεκανίτσας

Ακόμη και αν έχεις πλυντήριο πιάτων σίγουρα κάποια μικροπράγματα θα τα πλένεις και στο χέρι. Κάθε πρωί, λοιπόν, γέμισε ένα μπολάκι ή μια μικρή λεκανίτσα με νερό και σαπούνι και άφησέ τη στο νεροχύτη με το σφουγγάρι σε πρώτη ζήτηση. Δεν χρειάζεται να αφήνεις τη βρύση να τρέχει για να σαπουνίσεις δυο τρία ποτήρια ή πιατάκια. Χρησιμοποίησε το περιεχόμενο του μπολ και άνοιξε τη βρύση μόνο για να ξεπλύνεις.

Γεμάτο πλυντήριο

Αν έχεις πλυντήριο πιάτων μην το χρησιμοποιείς αν δεν είναι τελείως γεμάτο. Θα ξοδέψεις πολύ νερό και τελείως άσκοπα.