Η ζωή είναι άδικη

17.06.2015
Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι καλύτερο να κάνω, να συνεχίσω το μεταπτυχιακό μου ή να γυμνάσω τον πισινό μου και να κοιτάξω να βρω κανέναν τέτοιο!

Θεία Λουκία γεια σου! Θα ήθελα κι εγώ τη συμβουλή σου. Βοηθάς τόσους πολλούς, θα ήθελα μία αμερόληπτη γνώμη. Νιώθω πως η ζωή είναι τόσο άδικη και αυτό με κάνει και νιώθω πολύ άσχημα, μου χαλάει όλη την ψυχολογία. Είμαι 26 χρονών, μένω στην επαρχία και έχω τελειώσει βιολογία. Είμαι όμορφη, αρκετά θα έλεγα. Αλλά όχι δίμετρο μοντέλο. Δεν έχω περιουσία, αλλά υπάρχουν σταθερά κάθε μήνα οι μισθοί των γονιών μου. Συν ό, τι βγάζω εγώ από τα μαθήματα που κάνω. Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, παιδάκια στην Αφρική αλλά και στην Ελλάδα πλέον που δεν έχουν καθαρό νερό και στέγη και ασφάλεια. Ενώ εγώ τα έχω όλα αυτά. Όμως νιωθω τόσο άσχημα που κάποιες γυναίκες βγάζουν εκατομμύρια επειδή είναι δίμετρες ξανθομαλλούσες και δουλεύουν ως μοντέλα και τυλίγουν διάφορους κληρονόμους ή κάποιες άνδρες είναι διάσημοι και βγάζουν τα χρήματα επειδή κλωτσάνε καλά μία μπάλα! Ή κάποιοι γεννιούνται σε πλούσιες οικογένειες. Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι καλύτερο να κάνω, να συνεχίσω το μεταπτυχιακό μου ή να γυμνάσω τον πισινό μου και να κοιτάξω να βρω κανέναν τέτοιο! Σίγουρα δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που λέω είναι ευτυχισμένοι ( παράδειγμα η άτυχη Amy Winehouse). Αλλά η κρίση με έχει επηρεάσει πολύ, κυρίως ψυχολογικά. Με ενοχλεί άλλοι να έχουν κότερα και εγώ, αφού για εμένα μπορώ να μιλήσω, να μην έχω κάθε μήνα να βάλω βενζίνη και να μετράω και το τελευταίο ευρώ. Ξέρω πως άλλοι είναι πολύ χειρότερα, αναγνωρίζω όλα όσα έχω. Στεναχωριέμαι για όσους είναι χειρότερα. Αλλά είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια ώστε να ζηλεύει το καλύτερο. Σε ευχαριστώ πολύ που με άκουσες.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Άννα-Μαρία μου πρώτον, δεν αρνούμαι με κανέναν τρόπο ότι η εξασφάλιση των βασικών υλικών αγαθών εγγυάται έναν ικανοποιητικότερο και πιο ξέγνοιαστο τρόπο διαβίωσης. Δεύτερον, σαφέστατα πιστεύω ότι δεδομένης της τεχνολογικής εξέλιξης ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος σήμερα θα μπορούσε να καλύπτει με άνεση τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση του με αντάλλαγμα λιγότερες ώρες εργασίας σε σχέση με το παρελθόν. Όμως αυτές οι πεποιθήσεις αφορούν έναν ιδανικό κόσμο και ο κόσμος που ζούμε απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ιδανικός.

Δεν ξέρω τι σου είχαν υποσχεθεί οι γονείς σου και το ευρύτερο περιβάλλον σου μεγαλώνοντας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Αν πράγματι πιστεύεις ότι εξασφαλίζοντας μια ζηλευτή εμφάνιση, η ζωή σου κι η αντίληψη του εαυτού σου πρόκειται ν’ αλλάξει προς το καλύτερο, τότε τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να επενδύσεις τις δυνάμεις σου σε αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, επίτρεψε μου να πιστεύω ότι αυτή η αντίληψη είναι απλά μια παραίσθηση, η οποία ακόμη κι αν αποδώσει σε πρώτη φάση θα σε προδώσει με μαθηματική ακρίβεια μόλις περάσει η πρώτη νεότητα και θα ξαναβρεθείς αντιμέτωπη με την αγωνία της ύπαρξης σου σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Βλέπεις, η κρίση που περνάμε τώρα δεν εκφράζει μόνο την αδυναμία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας με αποτέλεσμα τις κοινωνικές ανισότητες που επισημαίνεις.

Η κρίση που περνάμε τώρα εκφράζει και μια έκπτωση ηθικών αξιών στις οποίες είχε επενδύσει η καθαρά υλιστική αντίληψη της ζωής, όπου το χρήμα και τα αποκτήματα λειτουργούσαν ως απόλυτο μέτρο προσωπικής ευτυχίας.

Λογικό είναι λοιπόν, αν επιμείνεις ν’ ακολουθείς αυτόν τον τρόπο σκέψης, να νιώθεις ηττημένη και προδομένη από τις αξίες με τις οποίες είχες γαλουχηθεί και ταυτόχρονα να παραμένεις υποχείριο εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν να ελέγχουν τους ανθρώπους μ’ αυτόν τον ευτελή τρόπο.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη σου επιλογή. Βλέπεις, η ποιότητα της ζωής σου δεν είναι ευθέως ανάλογη με το μήκος των ποδιών σου, το μήκος της πισίνας σου ή τα μηδενικά του τραπεζικού σου λογαριασμού. Προφανώς η ζωή μπορεί να γίνει ευκολότερη προσωρινά με τον πολλαπλασιασμό αυτών των παραμέτρων, όμως δεν πρόκειται να γίνει πιο ευτυχής ή πιο πλούσια στην ουσία της.

Η ζωή γίνεται πιο πλούσια όταν οι αξίες στις οποίες επενδύεις είναι ακλόνητες από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου. Κι αν θέλεις να γίνω ακόμη πιο συγκεκριμένη, μιλώ για αξίες όπως οι ειλικρινείς, ανιδιοτελείς ανθρώπινες σχέσεις στον άμεσο και έμμεσο κύκλο σου, στις οποίες αν πιστέψεις και αν καλλιεργήσεις επάνω τους δεν πρόκειται ποτέ να σε προδώσουν και να σε οδηγήσουν ξανά στην απόγνωση στην οποία νιώθεις παγιδευμένη τώρα.

Συγχώρεσε μου τη λογοδιάρροια, αλλά μου έδωσες μια εξαιρετική αφορμή για να εκφραστώ όπως σπανίως συνηθίζω.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις απλά μια πρακτική απάντηση από εμένα, συνέχισε το μεταπτυχιακό σου και ακολούθησε με πάθος αυτό στο οποίο νιώθεις ταγμένη. Και να θυμάσαι ότι η ζωή δεν είναι ούτε άδικη ούτε δίκαιη. Η ζωή απλά υπάρχει και δεν σου έχει υποσχεθεί τίποτα. Από εσένα και μόνο εξαρτάται αν και πώς θα τη δικαιώσεις.