Αντισυλληπτικο χαπι και αγνοια

22.05.2015
Σοκαρομαι με το ποσο ευκολα παιρνουν το χαπι της επομενης μερας, σαν να ηταν καραμελες. Κι αναρωτιεμαι...

Γεια σου Θεια Λουκια. Συγχαρητηρια για το εργο σου και την πολυτιμη βοηθεια που προσφερεις. Το μηνυμα μου ειναι κυριως γενικου ενδιαφεροντος κι οχι προσωπικου. Καθημερινα διαβαζω μηνυματα που σου στελνουν απελπισμενες κοπελες, σε κατασταση πανικου για ενδεχομενη εγκυμοσυνη. Αλλες δε φορες σοκαρομαι με το ποσο ευκολα παιρνουν το χαπι της επομενης μερας, σαν να ηταν καραμελες. Κι αναρωτιεμαι το εξης: Γιατι δεν παιρνουν το αντισυλληπτικο χαπι; Γιατι πια τοση αγνοια; Μολις το 2-3% των γυναικων στην Ελλαδα το παιρνει, σε αντιθεση με την Ευρωπη που φτανουν στο 25%. Κι οι εκτρωσεις πια αγγιζουν τις 200.000 το χρονο, ρεκορ πανευρωπαικα. Γιατι οι κοπελες εκει εξω δεν σκεφτονται το χαπι που ειναι η πλεον αποτελεσματικη αντισυλληπτικη μεθοδος; Αντι να αναρωτιουνται πως κι αν εμειναν εγκυοι; Σ'ευχαριστω για το χρονο σου κι ελπιζω οι αναγνωστριες σου να αφυπνιστουν με αυτο το μηνυμα.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Τριανταφυλλένια μου, δεν σου κρύβω ότι κι εγώ σοκάρομαι πολύ συχνά με την άγνοια των νέων –και όχι μόνο- γυναικών σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το αναπαραγωγικό τους σύστημα, τις μεθόδους αντισύλληψης και γενικότερα τις ευθύνες που συνοδεύουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Όχι ότι οι άντρες πάνε πίσω σ' αυτό το θέμα αλλά τουλάχιστον έχουν το ελαφρυντικό ότι δεν επιβαρύνονται άμεσα από οποιαδήποτε λανθασμένη συμπεριφορά.

Μάλιστα, όταν υπάρχουν διαθέσιμες τόσες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και στο ελληνικό διαδίκτυο γι' αυτά τα ζητήματα –μόνο στο WomenOnly έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες λεπτομερέστατα άρθρα- είναι απορίας άξιο πώς καταφέρνουν από τη μια να μένουν στο σκοτάδι και από την άλλη να ενστερνίζονται με απίστευτη ευκολία κάθε είδους αναχρονιστική προκατάληψη μπορεί να ψαρέψουν από ένα ανώνυμο προφίλ στο Facebook ή αλλού.

Ωστόσο, αυτή είναι δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα και ο "ελληνικός χαρακτήρας"… Παρότι επιφανειακά μπορεί να δείχνουμε ότι είμαστε μια εξελιγμένη, ενημερωμένη και σεξουαλικά απελευθερωμένη κοινωνία, κάτω από την επιφάνεια παραμένουμε βαθιά συντηρητικοί, πουριτανοί και ανεύθυνοι.

Αυτή η στάση χαρακτηρίζει και τις αντιλήψεις πολλών ελλήνων γυναικολόγων που παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού, με αποτέλεσμα να αναπαράγουν τις ήδη ισχυρές προκαταλήψεις. Άλλωστε έτσι οι ίδιοι μπορούν να συνεχίσουν θησαυρίζουν ευκολότερα από τις εκτρώσεις οι οποίες συνήθως πληρώνονται απευθείας με μετρητά κι όχι μέσω των ασφαλιστικών…

Τα ίδια ισχύουν και ως προς το εμβόλιο εναντίων των κονδυλωμάτων, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως φοβέρα και ως πρόφαση για την παράταση της παρθενίας κυρίως από τις μητέρες -παρότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από τη σεξουαλική εμπειρία- τη χρήση των ταμπόν κατά την έμμηνο ρύση –τα οποία όπως και το αντισυλληπτικό χάπι, μόνο στην Ελλάδα θεωρούνται "ύποπτα"- ακόμα και ως προς τα σπιτικά τεστ εγκυμοσύνης.

Καθημερινά λαμβάνω δεκάδες μηνύματα σχετικά μ' αυτά τα θέματα και κάθε τόσο απαντώ σε κάποια με την ελπίδα να συμβάλλω στην αλλαγή αυτής της νοοτροπίας και στη διάδοση της ιδέας ότι μια γυναίκα μπορεί –και οφείλει στον εαυτό της- να έχει τον απόλυτο έλεγχο της σεξουαλικότητας της και της αναπαραγωγικής της λειτουργίας.

Παρότι φοβάμαι πως όσο τα μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα παραμένει εκτός της διδακτέας ύλης στα σχολεία, αυτή η προσπάθεια θα είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της ημιμάθειας θα επιμείνω ακόμα και με τον κίνδυνο να φανώ γραφική σε κάποιους.

Σε κάθε περίπτωση σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου, αφού μου έδωσες την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σου και με τους άλλους αναγνώστες της στήλης τον ίδιο προβληματισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ