Συνέντευξη μ' έναν βρικόλακα

13.01.2009
Υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για τον οποίο αξίζει να συγκρατήσουμε το όνομα του 22χρονου Ρόμπερτ Πάτινσον που πρωταγωνιστεί στο «Λυκόφως»; Μάλλον το γεγονός ότι, αυτό τον καιρό, ενθουσιώδεις θαυμαστές του βαμπιρικού χαρακτήρα που ερμηνεύει στην ταινία τον περικυκλώνουν με θρησκευτική λατρεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κείμενο- Συνέντευξη: Λουκάς Κατσίκας

Εδώ και έναν μήνα, τα περισσότερα celebrity περιοδικά που κυκλοφορούν στην Αμερική έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι ο Ρόμπερτ Πάτινσον είναι ο πιο όμορφος ηθοποιός στον κόσμο. To Entertainment Weekly του αφιερώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα και από ένα εξώφυλλο, προφανώς επειδή η αυξανόμενη δημοτικότητα του Βρετανού 22χρονου βοηθά το έντυπο να πουλήσει αρκετά περισσότερα αντίτυπα. Η σελίδα του imdb στο διαδίκτυο έχει βαλθεί να μας ενημερώνει καθημερινά για το τι περνά από το μυαλό του νεαρού, λες και ξαφνικά ο κόσμος του θεάματος ξέμεινε από άλλα ενδιαφέροντα πρόσωπα. Ο ίδιος έχει μεταμορφωθεί μέσα σε λίγες μέρες από ένα ενθουσιώδες Εγγλεζάκι με μοναδικό σημαντικό credit στο βιογραφικό του έναν σύντομο ρόλο στους δυο τελευταίους «Χάρι Πότερ» στην πιο περιζήτητη αρσενική άφιξη στο Χόλιγουντ. Κι όλα αυτά επειδή ο Ρόμπερτ Πάτινσον δέχτηκε να υποδυθεί τον αιωνόβιο βρικόλακα Εντουαρντ στην κινηματογραφική διασκευή του πρώτου βιβλίου της διάσημης τετραλογίας που υπέγραψε η συγγραφέας Στέφανι Μέγιερ. Πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια θαυμαστές του μυθιστορήματος έστρεψαν αυτομάτως το βλέμμα τους επάνω του, αποφασισμένοι να το κρατήσουν εκεί για καιρό.

Ο νεαρός που συνάντησα, δύο εβδομάδες πριν το «Λυκόφως» κυκλοφορήσει στις αίθουσες των ΗΠΑ και ο θόρυβος γύρω από το όνομά του μετατραπεί σε πραγματικό φαινόμενο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου έκανε την παραμικρή εντύπωση. Κατ αρχάς δεν μου άρεσε στην ταινία, αλλά εκεί νομίζω ότι το φταίξιμο πρέπει να χρεωθεί στη σκηνοθέτρια και στον λάθος τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τους ηθοποιούς της. Δεν μου κάνει ιδιαίτερη αίσθηση το παρουσιαστικό του, αλλά γι αυτό ίσως πρέπει να μιλήσουν τα αμέτρητα κοριτσάκια που φαίνεται να έχουν μπερδέψει στις ονειρώξεις τους τον ηθοποιό με τον ρομαντικό βρικόλακα τον οποίο ενσαρκώνει στην οθόνη. Και δεν με πολυέπεισε ο ψύχραιμος τρόπος με τον οποίο ετοιμαζόταν να αναχαιτίσει την ξέφρενη δημοσιότητα που υποσχόταν να του εξασφαλίσει το επερχόμενο φιλμ. «Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω ακόμη» μου είπε το πρωινό της συνάντησής μας «γιατί τα ουρλιαχτά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Μετακόμισα εδώ και μερικούς μήνες στο Λος Αντζελες και μου κάνει τρομερή εντύπωση το πώς, από μια αφίσα που μπορεί να έχουν δει στον δρόμο ή από το τρέιλερ του φιλμ που παρακολούθησαν, μπορούν ήδη πολλοί άνθρωποι και με αναγνωρίζουν. Χωρίς καλά καλά να έχει βγει η ταινία στα σινεμά, όποτε τύχει να βγω έξω, θα πετύχω οπωσδήποτε κάποιον να με πλησιάσει. Σε ένα μπαρ τις προάλλες, ήρθε και με χαιρέτισε ο Μίκι Ρουρκ - απίστευτο; Γνωρίζοντας τον εαυτό μου, πάντως, θα έλεγα ότι τίποτα από αυτά που θα συμβούν δεν πρόκειται να με επηρεάσει».

Χμμμ... Τρεις εβδομάδες μετά την έξοδο του φιλμ στις ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Πάτινσον έχει αλλάξει ριζικά γνώμη. Δηλώνει πλέον ότι φοβάται τους θαυμαστές της ταινίας, για τις εξεζητημένες αντιδράσεις που εκδηλώνουν απέναντί του. Τον πιάνει άγχος για την προσωπική του ασφάλεια όποτε ο κοριτσόκοσμος πνίγει τις δημόσιες εμφανίσεις του μέσα σε ουρλιαχτά, νευρικό σπρωξίδι και μια ακατάσχετη επιθυμία να τον πλησιάσει και να τον αγγίξει. «Με στριμώχνουν άνθρωποι έξω στον δρόμο, ζητώντας από μένα να τους δαγκώσω στο λαιμό ή να τους αφήσω να αγγίξουν τα μαλλιά μου» ισχυρίστηκε προ ημερών. «Δεν θέλω να καταλήξω μαχαιρωμένος ή πυροβολημένος» συνεχίζει. «Δεν θέλω να κολλήσω AIDS από τη μολυσμένη βελόνα που μπορεί να κουβαλά κάποιος, θέλοντας να με τρυπήσει» καταλήγει. «Για τη ζωή μου μιλάμε!».

Προτού παραδοθεί ολοκληρωτικά στην παράνοια, καλό θα ήταν ο νεαρός σταρ του «Λυκόφωτος» να λάβει σοβαρά υπόψη του τη συμβουλή που του έδωσε πρόσφατα ένας άλλος πρώην καρδιοκατακτητής της οθόνης, ο οποίος κατάλαβε πολύ σύντομα πως «όταν το hype γύρω από το όνομά σου κοπάζει, το μοναδικό πράγμα που μετρά στο τέλος της μέρας είναι πάντα η δουλειά». Απευθυνόμενος στον Πάτινσον, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο σύστησε μετά τη συντονισμένη φασαρία που γέννησαν τα media να «μοχθήσει τώρα για να αποδείξει στο κοινό και στον εαυτό του ότι δικαιούται να έχει μια μακροχρόνια καριέρα». Ακριβώς έτσι.