Ναι σε Όλα

29.12.2008
Ο Καρλ Άλεν (Τζιμ Κάρεϊ) είναι ένας τύπος που η ζωή του έχει πει το μεγάλο "όχι" μέχρι που παίρνει την απόφαση να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας που βασίζεται σε μια απλή αρχή: να λες "Ναι Σε Όλα". Η δύναμη του "ΝΑΙ" αρχίζει να μεταμορφώνει τη ζωή του Καρλ με εντυπωσιακό και απρόσμενο τρόπο: όχι μόνο παίρνει προαγωγή, αλλά δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για ένα νέο μεγάλο έρωτα. Η προθυμία του όμως, να αντιμετωπίζει θετικά κάθε δεδομένη ευκαιρία, ίσως να μην αποβεί και τόσο θετική γι αυτόν.
Ο Καρλ Άλεν (Τζιμ Κάρεϊ) είναι ένας τύπος που η ζωή του έχει πει το μεγάλο "όχι" μέχρι που παίρνει την απόφαση να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας που βασίζεται σε μια απλή αρχή: να λες "Ναι Σε Όλα".

Η δύναμη του "ΝΑΙ" αρχίζει να μεταμορφώνει τη ζωή του Καρλ με εντυπωσιακό και απρόσμενο τρόπο: όχι μόνο παίρνει προαγωγή, αλλά δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για ένα νέο μεγάλο έρωτα. Η προθυμία του όμως, να αντιμετωπίζει θετικά κάθε δεδομένη ευκαιρία, ίσως να μην αποβεί και τόσο θετική γι αυτόν.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη του "Ναι Σε Όλα" συναντάμε τον Πέιτον Ριντ (The Break-Up,Bring It On), ενώ το σενάριο φέρει την υπογραφή των Νίκολας Στόλερ, Τζάραντ Πολ και Άντριου Μόγκελ και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ντάνι Γουάλας. Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί η Ζόι Ντεσανέλ (Bridge to Terabithia), o Μπράντλεϊ Κούπερ (Wedding Crashers), ο Τζον Μάικλ Χίγκινς (Fred Claus) και ο Τέρενς Σταμπ (Get Smart).


Αν το concept αυτής της κωμωδίας είναι αναμφισβήτητα καλό, ο χειρισμός του Πέιτον Ριντ παραμένει αμήχανος. Η ταινία δεν καταλήγει μεν στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική του «ναι» μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα, όμως η προβληματική γύρω από την ισορροπία άρνησης-θετικής σκέψης δεν προχωρά σε μεγαλύτερο βάθος. Το «ναι» ανοίγει πόρτες, όμως με το «όχι» διατηρούμε την ταυτότητά μας, σε ένα περιβάλλον όπου η ανασφάλεια, ο φόβος και η προσπάθεια να γίνουμε αρεστοί υποδεικνύουν ως οδηγό επιβίωσης την αποδοχή των όρων που επιβάλλουν οι άλλοι.

Ο Τζιμ Κάρεϊ με ευπρόσδεκτα συγκρατημένη κωμική ενέργεια δημιουργεί πάντως τις προϋποθέσεις για πολλές ανάσες γέλιου, έχοντας δυνατή συμπαίκτρια την πολύ καλή Ζόι Ντεσανέλ. Ευχάριστη έκπληξη τα λιγότερα του αναμενόμενου χοντροκομμένα αστεία που μπορούν να αποδυναμώσουν μια κατά τα άλλα έξυπνη κωμωδία.

Πάντως το timing της ταινίας θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς η έγκριση δανείων σε διάφορους εκκεντρικούς τύπους από τον -can’ t say No- πρωταγωνιστή δεν μπορεί παρά να φέρει στο μυαλό το ρόλο που έπαιξε στη διεθνή οικονομική κρίση ο ανεξέλεγκτος δανεισμός από τις αμερικανικές τράπεζες.

Ειδικά όσοι έχετε δει το Liar Liar, μπορεί να μην ανακαλύψετε κάτι καλύτερο, αφού η ταινία του Ριντ δεν κάνει το «βήμα παραπέρα», όμως, από την άλλη πώς να πείτε "No" στον Yes Man;


Ανθή Νταουσάνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ