Babylon A.D.

29.12.2008
Ένας βετεράνος που εργάζεται ως μισθοφόρος αναλαμβάνει να μεταφέρει μία γυναίκα από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη. Ο σκοπός όμως της μεταφοράς της του είναι άγνωστος: δεν ξέρει ότι το σώμα αυτής της γυναίκας προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από μία θρησκευτική οργάνωση για να κυοφορήσει έναν γενετικά τροποποιημένο Μεσσία?
Η ταινία τοποθετείται κάπου στο κοντινό μέλλον, όπου χάος και αναβρασμός επικρατούν στον πλανήτη γη. Ο κοινωνικός ιστός έχει καταρρεύσει και η βία και ο υπόκοσμος βασιλεύουν. Eνας βετεράνος που εργάζεται ως μισθοφόρος αναλαμβάνει να μεταφέρει μία γυναίκα από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη. Ο σκοπός όμως της μεταφοράς της του είναι άγνωστος: δεν ξέρει ότι το σώμα αυτής της γυναίκας προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από μία θρησκευτική οργάνωση για να κυοφορήσει έναν γενετικά τροποποιημένο Μεσσία?

Μπορεί η σεναριακή ιδέα να μας δημιούργησε αρχικά κάποιες επιφυλάξεις, όμως αφενός μεν η σκηνοθετική ματιά του Ματιέ Κασοβίτς, που μας έχει δώσει πολύ δυνατές ταινίες, όπως το «Μίσος» και τα «Πορφυρά Ποτάμια» αφετέρου δε το καστ, με τον hot action hero Βιν Ντίζελ και τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα που τον πλαισιώνουν (Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Σαρλότ Ράμπλινγκ) μας είχαν δημιουργήσει τις προσδοκίες για μία χορταστική περιπέτεια.

Οι αρχικές μας επιφυλάξεις δυστυχώς επαληθεύτηκαν από το πρώτο τέταρτο της ταινίας, καθώς η παντελής έλλειψη ατμόσφαιρας, αλλά και χημείας ανάμεσα στους πρωταγωνιστές (το ερωτικό δίδυμο Ντίζελ- Τιερί ήταν επιεικώς απογοητευτικό), το χαοτικό σενάριο, η στεγνή σκηνοθεσία και οι διεκπεραιωτικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών μετέτρεψαν την ταινία σε ένα συνονθύλευμα κλισέ και άχαρων διαλόγων και αναμενόμενων/βαρετών σκηνών δράσης.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ