Ο Ζακ και η Μίρι Γυρίζουν Πορνό

05.11.2008
Η ταινία "Ο Ζακ και η Μίρι Γυρίζουν Πορνό" ήρθε να μας «αναστατώσει» με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο και τα ξεκαρδιστικά της τρέιλερ, ώστε μπήκαμε στην αίθουσα πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα κρυμμένο κινηματογραφικό διαμαντάκι.

Συγκάτοικοι στην τρέλα και κολλητοί από πάντα, ο Ζακ (Σεθ Ρόγκεν, "Με την Πρώτη") και η Μίρι (Ελίζαμπεθ Μπανκς, "Spider-Man 3") αντιμετωπίζουν τρομερά οικονομικά προβλήματα. Όταν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα και φτάνει στην πόρτα τους ειδοποίηση για έξωση, ο Ζακ και η Μίρι καταφεύγουν σε δραστικά μέτρα.

Στη συνάντηση παλιών συμμαθητών, ο Ζακ κάνει μια σουρεάλ συζήτηση με τον πορνοστάρ Μπράντον (Τζάστιν Λονγκ), ο οποίος συνοδεύει τον παλιό συμμαθητή τους Μπόμπι (Μπράντον Ρουθ). Η συζήτησή τους - που είναι και από τις πιο αστείες της ταινίας - δίνει στον Ζακ μια φοβερή ιδέα που θα λύσει όλα τους τα προβλήματα. Οι «μπατίρηδες» Ζακ και Μίρι θα γυρίσουν μια ταινία πορνό και θα... πιάσουν την καλή!

Και ενώ η κάμερα γυρίζει αυστηρώς ακατάλληλες σκηνές, η φιλική και επιχειρηματική σχέση του Ζακ με την Μίρι εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο.

Η αλήθεια είναι πως "Ο Ζακ και η Μίρι" μας είχαν «αναστατώσει» εδώ και πολύ καιρό με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο και τα ξεκαρδιστικά τρέιλερ της ταινίας. Γι΄αυτό το λόγο μπήκαμε στην αίθουσα όντας ήδη πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα κρυμμένο κινηματογραφικό διαμαντάκι. Δυστυχώς, αντ’ αυτού, είδαμε μια ταινία με ενδιαφέρον μεν κόνσεπτ, σε μετριότατη δε εκτέλεση, που δεν έδωσε ούτε στο ελάχιστο όσα υποσχέθηκε.

Ο cult σκηνοθέτης Κέβιν Σμιθ ("Ακολουθώντας την Έιμι") βάζει τη «φλύαρη» υπογραφή του σε ένα οκνηρό σενάριο, το μόνο ενδιαφέρον του οποίου είναι η πορνό φρασεολογία των πρωταγωνιστών και το ειλικρινές χαμόγελο της Ελίζαμπεθ Μπανκς.

Τα αστειάκια μας φάνηκαν γνωστά και χιλιοειπωμένα και τα «βρακιά της γιαγιάς» με τα οποία η Ελίζαμπεθ γίνεται σταρ στο διαδίκτυο μάς θύμισαν μια Μπρίτζετ Τζόουνς με καλύτερο γούστο (και σωματότυπο). Η «σκατολογική» (και «εσχατολογική» από αισθητικής πλευράς) σκηνή της τελευταίας μέρας γυρισμάτων της πορνοταινίας έκανε το κοινό να στενάξει από αηδία και εμάς να αναρωτηθούμε αν οι συντελεστές της ταινίας πραγματικά πιστεύουν ότι «κάνουν σινεμά».

Ο Ρόγκεν και η Μπανκς κάνουν ένα καλό κωμικό ζευγάρι με 'χημεία', αλλά η ιδέα ότι ερωτεύονται - ή τελοσπάντων συνειδητοποιούν ότι ήταν από πάντα ερωτευμένοι - ενώ γυρνούν μια αδέξια τσόντα είναι μάλλον «συναισθηματικούρα» και όχι all time classic αληθινή αγάπη.

Η ταινία συνδυάζει δόσεις ερωτικού δράματος και φαρσοκωμωδίας, χωρίς μαεστρική ισορροπία στις αναλογίες. Έτσι δεν ικανοποιεί ούτε όσους πήγαν να δουν κωμωδία ούτε όσους λατρεύουν τις τρυφερές ερωτικές ιστορίες με αίσιο τέλος.

Χριστίνα Τσατσαράγκου