"Blitz": Περιπέτεια με τον Τζέισον Στέιθαμ στο στοιχέιο του [vds]

15.02.2016
Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Κεν Μπρούεν, στο “Blitz”, ένας σκληροτράχηλος αστυνομικός αναλαμβάνει να συλλάβει έναν serial killer που σκοτώνει αστυνομικούς. Ο Τζέισον Στέιθαμ (“The Bank Job”, “Snatch”) ηγείται του καστ, ως ο σκληροτράχηλος και ασυμβίβαστος ντετέκτιβ Μπραντ. Στο πλευρό του έχει έναν μάλλον αταίριαστο συνεργάτη, τον αστυνόμο Πόρτερ Νας που ενσαρκώνει ο Πάντι Κονσιντάιν (“The Bourne Ultimatum”). Το καστ συμπληρώνουν ο υποψήφιος για Bafta και Tony, Έινταν Γκίλεν (“The Wire”) και ο υποψήφιος για Bafta, Ντέιβιντ Μόρισεϊ (“Captain Corelli’s Mandolin”, “State of Play’, “Nowhere Boy”). Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Έλιοτ Λέστερ, (“Love Is The Drug”), ενώ η κινηματογραφική προσαρμογή του σεναρίου έγινε από τον Νέιθαν Πάρκερ (“Μoon”).

“Έμπνευση για τον χαρακτήρα του Μπραντ ήταν ένας αστυνομικός που γνώριζα τα δέκα χρόνια που έζησα στο Μπρίξτον, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο”, εξηγεί ο συγγραφέας Κεν Μπρούεν. “Το ‘Blitz’ είναι το τέταρτο βιβλίο που έχω γράψει με ήρωα τον Μπραντ. Σε αυτή την ιστορία ήθελα μια αιχμηρή και ωμή ματιά στις φυλλάδες και την υπερβολή τους. Το έγραψα πριν από οκτώ χρόνια.”

«Δεν θέλαμε να κάνουμε μια τυπική, παρωχημένη βρετανική indie ταινία. Αναζητούσαμε ένα υλικό που να έχει ενδιαφέροντες, μοναδικούς χαρακτήρες με εμπορικό βάρος,» αναφέρει ο παραγωγός, Ζίγκι Καμάσα.

«Ο Κεν Μπρούεν είναι αυθεντία στη συγγραφή τέτοιων χαρακτήρων και το έργο του μας έδωσε μια ιστορία με πολλούς χαρακτήρες, εμπορική αξία και μοναδική πλοκή. Νομίζω ότι έχουμε να δούμε καλό βρετανικό θρίλερ από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Και το στοιχείο της αγωνίας στο συγκεκριμένο υλικό ήταν πάρα πολύ δυνατό», εξηγεί ο Καμάσα. Η ποιότητα του αρχικού υλικού, σε συνδυασμό με τον Τζέισον Στέιθαμ, έναν από τους πιο εμπορικούς βρετανούς ηθοποιούς, κατέστησε πολύ ελκυστικό το project και για την Lionsgate.

Τα δικαιώματα του μυθιστορήματος του Μπρούεν είχαν αγοραστεί από έναν παραγωγό στο Λος Άντζελες, τον Μπραντ Γουάιμαν και τον συνεργάτη του, Ντόναλντ Κάσνερ, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Βρετανό σεναριογράφο Νέιθαν Πάρκερ (Moon) για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, που έχει ως βασικό ήρωα τον Μπραντ, έναν σκληροπυρηνικό και ασυμβίβαστο αστυνομικό στο Νότιο Λονδίνο.

Η πρώτη επαφή με τον Στέιθαμ έγινε μέσω του μάνατζέρ του, ο οποίος συναντήθηκε με τον παραγωγό της ταινίας Στιβ Τσέισμαν. Ο Τσέισμαν θυμάται την πρώτη φορά που διάβασε το σενάριο. «Μου το έστειλαν πριν από δύο χρόνια περίπου και η πρώτη μου σκέψη ήταν πως ο Τζέισον ήταν ιδανικός για τον ρόλο.

Εκείνη την εποχή όμως, δεν είχαμε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε την ταινία. Ένα χρόνο αργότερα, επικοινώνησε μαζί μου ο Ζίγκι Καμάσα από την Lionsgate UK και με ρώτησε για το σενάριο.

Είχα συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ζίγκι για την ταινία “The Bank Job” και είχα μόνο θετικά πράγματα να θυμάμαι.»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Έλιοτ Λέστερ, είναι Βρετανός που μένει μόνιμα στο Λος Άντζελες. Ξεκίνησε την καριέρα του με τηλεοπτικά σποτ και μουσικά βίντεο, για τα οποία έχει αποσπάσει πάρα πολλά βραβεία. Η πρώτη του κινηματογραφική ταινία ήταν το “Love is the Drug” το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Slamdance, το 2006.

«Ήταν μια πολύ ωραία προσωπική ιστορία και κατάφερε να βγάλει σπουδαίες ερμηνείες από άγνωστους ηθοποιούς» θυμάται ο Ζίγκι Καμάσα.

«Το να είσαι βραβευμένος σκηνοθέτης τηλεοπτικών σποτ, που σημαίνει ότι βγάζεις ωραίο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα, να μπορείς να λες προσωπικές ιστορίες, με σπουδαίο τρόπο, είναι ένα καταπληκτικό χάρισμα και ομολογώ ότι αυτό αποτέλεσε για εμάς το κίνητρο για αυτή τη συνεργασία. Όταν τον συναντήσαμε, είχε μια ολοκληρωμένη πρόταση, για το πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί το συγκεκριμένο σενάριο στη μεγάλη οθόνη, και είχαμε ακριβώς το ίδιο όραμα, για το πώς θέλαμε να παρουσιάσουμε, τόσο το Λονδίνο όσο και τον βασικό ήρωα. Και οι δύο θέλαμε να κάνουμε μια αυθεντική ταινία στο Λονδίνο που να μην θυμίζει σε τίποτα βρετανικό κινηματογράφο.»

Κανάλι: Star
Ημέρα προβολής: Δευτέρα
Ώρα προβολής: 21.00
Διάρκεια: 87 λεπτά
Ηθοποιοί: Τζέισον Στέιθαμ, Πάντι Κόνσινταϊν, Έινταν Γκίλεν, Ντέιβιντ Μορισέι, Ζόβι Άστον