"Γράμματα στην Ιουλιέτα": Ρομαντική ταινία με γέλιο και συγκίνηση [vds]

14.02.2016
Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα ταξιδεύει στη Βερόνα, πόλη όπου αναπτύχθηκε το ειδύλλιο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, γίνεται μέλος μιας ομάδας εθελοντών, που σκοπός της είναι να απαντά σε γράμματα - προς την Ιουλιέτα - όσων αναζητούν συμβουλές σχετικά με τον έρωτα.

Αφού απαντά σε ένα γράμμα που χρονολογείται από το 1951, εμπνέει τη γυναίκα που το έγραψε να ταξιδέψει ως την Ιταλία για να βρει τη χαμένη για χρόνια αγάπη της. Αυτό θα είναι η αρχή μιας αλυσίδας γεγονότων, που θα φέρει τον έρωτα στις ζωές των δύο αυτών γυναικών, όπως δεν τον είχαν ποτέ φανταστεί.

Μισό εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται τη βόρεια ιταλική πόλη Βερόνα (90΄ δυτικά της Βενετίας), ειδικά για να επισκεφθούν την αυλή όπου ερωτικά γράμματα βρίσκονται επικολλημένα στον πέτρινο τοίχο, για να σταθούν στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας και να ποζάρουν δίπλα στο μπρούτζινο άγαλμά της (το δεξί της στήθος είναι καλογυαλισμένο εξαιτίας της παράδοσης που το θέλει να φέρνει καλή τύχη σε όποιον το αγγίζει). Η παραγωγή ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου του 2009 στη Βερόνα η οποία είναι η πιο δημοφιλής πόλη της Ιταλίας, μετά τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Βενετία.

"Αυτό που κάνει τόσο υπέροχη την παράδοση αυτή (της αυλής) αλλά και τον έρωτα γενικότερα, είναι πως όλοι θέλουν να πιστέψουν σε αυτή" δηλώνει ο σκηνοθέτης Γκάρι Ουίνικ. Από την εποχή των 1930s, η "Ιουλιέτα" έχει λάβει χιλιάδες γράμματα από όλο τον κόσμο. Καμιά φορά τα γράμματα έχουν απλά ως παραλήπτη "Ιουλιέτα, Βερόνα", όλα όμως φτάνουν στον προορισμό τους (το Club di Giuletta), το οποίο είναι στελεχωμένο από εθελοντές. Όλα τα γράμματα επίσης απαντώνται, καμιά φορά με τη βοήθεια εξωτερικών μεταφραστών.

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε όταν το άλμπουμ του Έλβις Κοστέλο, "The Juliet Letters" τράβηξε την προσοχή των παραγωγών ‘Ελεν Μπάρκιν και Κάρολιν Κάπλαν, οι οποίες έμαθαν με τον τρόπο αυτό για το φαινόμενο της αυλής στη Βερόνα. Σύντομα ανακάλυψαν το βιβλίο "Letters to Juliet: Celebrating Shakespeare’s Greatest Heroine, the Magical City of Verona and the Power of Love" από τις αδερφές Λιζ και Σιλ Φρίντμαν.

"Ήταν μια όμορφη και ρομαντική ιδέα" αναφέρει η Κάπλαν. "Καθώς την αναπτύσσαμε, απευθυνθήκαμε τελικά στην Summit με σκοπό να έχουμε τον Γκάρι Ουίνικ ως σκηνοθέτη. Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται πολύ γρήγορα μετά από αυτό."

"Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, πολύπλοκο και οικουμενικό θέμα που αφορά τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων" προσθέτει ο Ουίνικ.

Η ταινία "Γράμματα στην Ιουλιέτα" αποδεικνύει πως ο κινηματογράφος μιλά μια παγκόσμια γλώσσα, μιας και οι πέντε πρωταγωνιστές είναι από πέντε διαφορετικές χώρες: η Αμάντα Σίφριντ από τις Η.Π.Α., η Βανέσα Ρεντργκρέιβ από την Αγγλία, ο Κρίστοφερ Ίγκαν από την Αυστραλία, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ από το Μεξικό και ο Φράνκο Νέρο από την Ιταλία.

Κανάλι: Nova Cinema 4
Ημέρα προβολής: Κυριακή
Ώρα προβολής: 21.00
Διάρκεια: 101 λεπτά
Ηθοποιοί: Αμάντα Σέιφριντ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Βανέσα Ρεντγκρεϊβ, Φράνκο Νέρο, Κρίστοφερ Ίγκαν