«Τζούλι και Τζούλια»- Μοναδική κωμωδία με τη Μέριλ Στριπ [vds]

25.12.2015
Για όσους έχουν χορτάσει από ενημερωτικές εκπομπές κι εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δε θέλουν να δουν τον τελικό του Eurobasket, υπάρχει εναλλακτική πρόταση... "Τζούλι και Τζούλια". Πίσω από την Ίνα, την Έμεριλ και όλες τις σύγχρονες Αμερικανίδες σεφ, βρίσκεται η Τζούλια: η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τον τρόπο μαγειρικής των Αμερικανών. Το 1948, η Τζούλια Τσάιλντ (Μέριλ Στριπ) μετακόμισε στο Παρίσι, όταν ο σύζυγός της πήρε μετάθεση, και το ακούραστο πνεύμα της αναζήτησε χώρο για να δημιουργήσει... στην κουζίνα!

Πενήντα χρόνια αργότερα, η Τζούλι Πάουελ (Έιμι Άνταμς) κοντεύει τα 30 και αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο: ενώ όλες της οι φίλες καταξιώνονται, εκείνη βρίσκεται κολλημένη σε μια βαρετή δουλειά. Έτσι, αποφασίζει να αφιερώσει την ενέργεια της σε ένα τρελό σχέδιο: να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές του βιβλίου της Τζούλια Τσάιλντ μέσα σε ένα χρόνο, γράφοντας παράλληλα ένα blog με τις εμπειρίες της. Δύο αξιοσημείωτες προσωπικές ιστορίες μπλέκονται σε μια μοναδική κωμωδία που επιβεβαιώνει ότι, με τις σωστές δόσεις πάθους, αποφασιστικότητας και βουτύρου, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

«Ο έρωτας, ο γάμος, η ζωή που αλλάζει»: η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νόρα Έφρον απαριθμεί τα συστατικά της ταινίας που την ενέπνευσαν στην κινηματογράφηση. «Έχω πάθος με το φαγητό, αλλά μπορώ να αναφέρω τουλάχιστον οκτώ λόγους γιατί αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω αυτό το έργο, όπως το να αφιερώνεσαι σε πράγματα που αγαπάς και να βρίσκεις την ευτυχία μέσα από αυτά». Ο παραγωγός Λόρενς Μαρκ συμπληρώνει:

«Η Τζούλι Πάουελ και η Τζούλια Τσάιλντ ανακάλυψαν και οι δυο ένα πάθος, συγκεκριμένα ένα πάθος για το φαγητό, που τις βοήθησε να πορευτούν σε δύσκολους καιρούς. Η ταινία αναφέρεται επίσης στο θέμα του γάμου και στις ευαίσθητες ισορροπίες του, γιατί και οι δύο γυναίκες, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή τη σχέση με τους συζύγους τους».

Το φιλμ ‘Τζούλι & Τζούλια’ βασίστηκε σε δύο best-selling απομνημονευμάτα: το ομώνυμο βιβλίο “Julie & Julia” της Τζούλι Πάουελ και το “My Life in France” της Τζούλια Τσάιλντ με τον Αλέξ Προυντόμ. Το δεύτερο περιγράφει τις εμπειρίες της Τσάιλντ από το μεταπολεμικό Παρίσι, όταν αγάπησε τη Γαλλική κουζίνα και αποφάσισε να μεταφέρει το πάθος της σε όλα τα αμερικάνικα νοικοκυριά.

H Τσάιλντ ήταν η πρώτη Αμερικάνα που φοίτησε στη περίφημη σχολή μαγειρικής Cordon Bleu και διέδωσε τη Γαλλική κουζίνα στην Αμερική με το βιβλίο “Mastering the Art of French Cooking”. Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου τής άνοιξε το δρόμο για μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής που την έκανε διάσημη σε όλες τις Η.Π.Α.

Μισό αιώνα αργότερα, το 2002, η Τζούλι Πάουελ αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της: με την υποστήριξη του άντρα της Έρικ, βάζει στόχο να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές της Τσάιλντ μέσα σε 365 μέρες και να περιγράψει τις προσπάθειες της σε ένα blog.

Λόγω της πρωτοφανούς επισκεψιμότητας του blog, η Πάουελ στη συνέχεια έγραψε την εμπειρία της σε ένα βιβλίο με τίτλο “ Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously”, που εκδόθηκε το 2005. Ήδη όμως, την είχε προσέξει ο παραγωγός Έρικ Στιλ από μια στήλη γευσιγνωσίας των New York Times και εξασφάλισε τα δικαιώματα του υπό έκδοση βιβλίου της. Την ίδια περίοδο, η παραγωγός Έιμι Ρόμπινσον ενδιαφερόταν να γυρίσει την ερωτική ιστορία των Τζούλια και Πολ Τσάιλντ, οπότε πρότεινε στον Στιλ να συνδυάσουν τις δυο αφηγήσεις σε μία ταινία.

Το εγχείρημα τράβηξε το ενδιαφέρον της σεναριογράφου και σκηνοθέτη Νόρα Έφρον. «Μόλις έμαθα για το project, σκέφτηκα ότι έπρεπε να το αναλάβω εγώ. Το 1962, όταν πρωτοήρθα στη Νέα Υόρκη, όλοι αγόραζαν το βιβλίο “Mastering the Art of French Cooking” και η Τζούλια Τσάιλντ ήταν σα μια φανταστική σύντροφος για εμένα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες. Πιστεύω ότι το ίδιο συνέβη χρόνια μετά και με την περίπτωση της Τζούλι Πάουελ».

Κανάλι: Nova Cinema 4
Ημέρα προβολής: Παρασκευή
Ώρα προβολής: 22.40
Διάρκεια: 119 λεπτά
Ηθοποιοί: Μέριλ Στριπ, Εϊμι Ανταμς, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Μεσσίνα, Νόρα Εφρον