Tα Τελευταία 8 Λεπτά

14.10.2011
Ο στρατιώτης Κόλτερ Στίβενς ξυπνά μέσα σε ένα επιβατικό τρένο με κατεύθυνση το Σικάγο, χωρίς να έχει καμιά ιδέα για το πώς βρέθηκε εκεί. Πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, ένα τρένο πλησιάζει από την αντίθετη κατεύθυνση και μια βόμβα τους σκοτώνει όλους.

Πρωτότυπος Τίτλος: Source Code

Σκηνοθεσία: Ντάνκαν Τζόουνς

Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Μισέλ Μόναχαν

Πλοκή: Ο στρατιώτης Κόλτερ Στίβενς ξυπνά μέσα σε ένα επιβατικό τρένο με κατεύθυνση το Σικάγο, χωρίς να έχει καμιά ιδέα για το πώς βρέθηκε εκεί. Βρίσκεται ουσιαστικά στο σώμα κάποιου άλλου, ζώντας μια ξένη ζωή. Πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, ένα τρένο πλησιάζει από την αντίθετη κατεύθυνση και μια βόμβα τους σκοτώνει όλους. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ για τον Στίβενς, ο οποίος είναι αναγκασμένος να ζει ξανά και ξανά τα γεγονότα πριν την έκρηξη, μέχρι να ανακαλύψει την ταυτότητα του βομβιστή.

Γνώμη: Άλλη μία ταινία επιστημονικής φαντασίας από τον σκηνοθέτη του "Μοοn", με την έμφαση εδώ να δίνεται κυρίως στη φαντασία και όχι τόσο στην επιστημονική τεκμηρίωσή της. Ένα σενάριο το οποίο μπάζει από παντού, χαρακτήρες οι οποίοι βρίσκονται εκεί μόνο για να πάρουν τον χαζό θεατή από το χεράκι και να του εξηγήσουν τι συμβαίνει, αλλά και μερικές ασύλληπτες «αμερικανιές» αποτελούν τα υλικά που έχει στη διάθεσή του ο Τζόουνς, ο οποίος ωστόσο καταφέρνει να φτιάξει ένα αγωνιώδες θρίλερ στο οποίο δεν έχει σημασία το «πώς», ούτε το «γιατί».

Παραβλέποντας τις κλισεδιάρικες ατάκες που ξεστομίζουν οι ήρωες ο ένας στον άλλο, ο Τζόουνς κατορθώνει να μας γνωρίσει τους χαρακτήρες μέσα από τις πράξεις, και όχι τα λόγια τους. Κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια του εμπορικού θρίλερ με τα ακριβά εφέ, βρίσκεται ένας καλλιτεχνικός πυρήνας που θα ήθελε να περικλείει την ουσία των υπαρξιστικών αναζητήσεων του σκηνοθέτη του. Το πόσο πετυχαίνει σε αυτό το κομμάτι είναι συζητίσιμο, αλλά αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η συνέπεια στη Φυσική, μπορείτε να περιμένετε 93 λεπτά άκοπης διασκέδασης.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ