You Don't Know Jack

07.10.2011
Η πραγματική ιστορία του Τζακ 'Δρ Θάνατος' Κεβόρκιαν, του Αμερικανού γιατρού που πολέμησε για την νομιμοποίηση της ευθανασίας και βοήθησε πάνω από 130 ασθενείς να τερματίσουν την ζωή τους.

Σκηνοθεσία: Μπάρι Λέβινσον

Πρωταγωνιστούν: Αλ Πατσίνο, Σούζαν Σάραντον, Τζον Γκούντμαν, Ντάνι Χιούστον

Πλοκή: Η πραγματική ιστορία του Τζακ 'Δρ Θάνατος' Κεβόρκιαν, του γιατρού που πολέμησε για την νομιμοποίηση της ευθανασίας και βοήθησε πάνω από 130 ασθενείς να τερματίσουν την ζωή τους.

Γνώμη: Ξεχάστε την αμφιλεγόμενη ιστορία ή το συναρπαστικό άτομο στο κέντρο της. Τις σπαρακτικές φιγούρες των ασθενών του κεντρικού ήρωα, αλλά και των φανατισμένων αντιπάλων του. Ξεχάστε τα ντιμπέιτ για το αν κάποιος έχει δικαίωμα στον τρόπο που θα πεθάνει. Το «You Don’t Know Jack» αξίζει πιο πολύ για το σπάνιο θέαμα ενός υπό έλεγχο Αλ Πατσίνο, μετά από πάμπολλες εκτός ορίων ερμηνείες που έχουν καταντήσει τον μεγάλο Αμερικανό ηθοποιό παρωδία του παλιού καλού εαυτού του.

Ως Τζακ Κεβόρκιαν δείχνει μια αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση και μια εξαιρετική αίσθηση του μέτρου, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στην ταινία, που πάσχει από μια πρόχειρη αρχή και ένα κάπως αυτονόητο στην ανάπτυξή του πρώτο μέρος αλλά σιγά σιγά ανεβάζει ταχύτητες για να ακολουθήσει τον πραγματικά ιδιόρρυθμο Κεβόρκιαν και τις παραξενιές του, με αποκορύφωμα το φοβερά ενδιαφέρον τελευταίο μισάωρο και την δίκη που αυτό παρακολουθεί.

Η ταινία είναι στα καλύτερά της όταν δεν ασχολείται καθαρά με το αμφιλεγόμενο θέμα της ευθανασίας (όταν το κάνει, ευτυχώς αποφεύγει τους μελοδραματισμούς) αλλά αντίθετα όταν αναδεικνύει την ειρωνική αντίφαση ανάμεσα στον γιατρό Κεβόρκιαν που προβάλλει τη συμπόνια ως το μοναδικό κίνητρο για τις πράξεις του και τον άνθρωπο Κεβόρκιαν που υστερεί σημαντικά στις κοινωνικές του επαφές και έχει τον αέρα ρομπότ στις ανθρώπινες σχέσεις του. Τον ακολουθείς, όμως, παρόλο που - ή μάλλον ακριβώς επειδή - δεν είσαι ποτέ σίγουρος αν τον συμπαθείς ή όχι, ό,τι κι αν πιστεύεις για την αποστολή που έγινε σκοπός της ζωής του.

Χριστίνα Λιάπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ