Ο Τρόπος του Μπάρνεϊ

14.10.2011
Ο εξηντάχρονος Μπάρνεϊ Πανόφσκι έχει ζήσει μια έντονη ζωή: μποεμ κατά τα νεανικά του χρόνια, επιτυχημένος τηλεοπτικός παραγωγός, παντρεμένος (τρις) και πατέρας (δις) αργότερα, πλέον φανατικός πότης, τυχοδιώκτης και αυτοκαταστροφικός.

Πρωτότυπος Τίτλος: Barney's Version

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Τζ. Λιούις

Πρωταγωνιστούν: Πολ Τζιαμάτι, Ντάστιν Χόφμαν, Ρόζαμουντ Πάικ

Πλοκή: Ο εξηντάχρονος Μπάρνεϊ Πανόφσκι έχει ζήσει μια έντονη ζωή: μποεμ κατά τα νεανικά του χρόνια, επιτυχημένος τηλεοπτικός παραγωγός, παντρεμένος (τρις) και πατέρας (δις) αργότερα, πλέον φανατικός πότης, τυχοδιώκτης και αυτοκαταστροφικός. Όταν μαθαίνει ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, αποφασίζει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν συμπληρώνοντας καρέ – καρέ τα κομμάτια του παζλ της ζωής του.

Γνώμη: Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Τζ. Λιούις διασκευάζει το μυθιστόρημα του Μόρντεκαϊ Ρίχτερ και μας προσφέρει ένα γλυκόπικρο ταξίδι στις αναμνήσεις του Μπάρνεϊ (Πολ Τζιαμάτι), ενός τηλεοπτικού παραγωγού, που χρειάστηκε δύο καταστροφικούς γάμους για να βρει την γυναίκα της ζωής του, Μίριαμ (Ρόζαμουντ Πάικ), μόνο για να την απογοητεύσει κι αυτήν. Μέσα από πνευματώδεις αφηγήσεις, που καταλαμβάνουν την κλίμακα από το κωμικό έως το τραγικό, ο "Μπάρνεϊ" μας ξεναγεί από νίκες σε ανατροπές και ήττες για να ξετυλίξει όλο το κουβάρι της πολυτάραχης ζωής του.

Κι ενώ πολλές φορές τα νήματα της αφήγησης μπερδεύονται ή τα θραύσματα των ιστοριών κουράζουν, ο θρίαμβος του Τζιαμάτι είναι ότι οδηγεί την ταινία ακούραστα μέχρι το τέλος και από τον ασήμαντο Μπάρνεϊ εξάγει το εξαιρετικό κινηματογραφικό του alter ego.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ