Η Ορχήστρα Νέων της Παλαιστίνης στο Μέγαρο

27.10.2010
Νέοι από την Παλαιστίνη και τη διασπορά που συγκροτούν την Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης θα βρεθούν κοντά μας για μια μόνο βραδιά για να ερμηνεύσεουν έργα δυτικών και Παλαιστινίων συνθετών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό.

Νέοι από την Παλαιστίνη και τη διασπορά που συγκροτούν την Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης θα βρεθούν κοντά μας για μια μόνο βραδιά για να ερμηνεύσεουν έργα δυτικών και Παλαιστινίων συνθετών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό.

Με πατρίδα τη μουσική ταξιδεύουν ανά τον κόσμο νέοι Παλαιστίνιοι για να σκορπίσουν με τους ήχους της μουσικής μήνυμα αλληλεγγύης, διαμαρτυρίας, καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολιτισμού και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για το λαό τους.

Νέοι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, και παιδιά Παλαιστινίων που ζουν στη Διασπορά μακριά από την πατρίδα τους, σε χώρες όπως: Ιορδανία, Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ευρώπη και Αμερική ενώνουν την αγάπη τους για τη μουσική, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πολιτισμό και παρουσιάζουν συμφωνική συναυλία σε έργα Δυτικών και Παλαιστινίων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 20:30.

Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό και σηματοδοτεί τη φιλία και την αλληλεγγύη του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού. Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία νέων από 14 έως 26 ετών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συναντιούνται σε διαφορετικά σημεία της υφηλίου, δουλεύουν πάνω στη μουσική και παρουσιάζουν συναυλίες αξιώσεων.

Αυτή τη φορά σημείο συνάντησης τους η Αθήνα. Υπό τη μπαγκέτα της βραβευμένης Βρετανίδας μαέστρου Sian Edwards η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το έργο «Η Έκπληξη του Haydn», αποσπάσματα από το έργο του Gershwin Porgy & Bess, και τρία έργα που έχουν γραφτεί κατά παραγγελία για την συναυλία των Αθηνών, τα οποία συνέθεσαν οι Παλαιστίνιοι συνθέτες Ahmad Al Khatib, Issa Boulos και John Bisharat. Τέλος το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει έργο έκπληξη Έλληνα συνθέτη.

Η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης ιδρύθηκε το 2004 και αποτελείται από πενήντα πέντε Παλαιστίνιους μουσικούς από 14 έως 26 ετών. Όραμά της είναι να φέρει σε επαφή νέους Παλαιστίνιους μουσικούς από όλο τον κόσμο, και να δημιουργήσει μια εθνική ορχήστρα νέων ισότιμη με αντίστοιχους οργανισμούς παγκοσμίως. Συμπράττει συχνά με νέους άλλων εθνοτήτων, σχηματίζοντας ένα σώμα που φτάνει έως και τους 80 νέους μουσικούς.
Έχει δώσει συναυλίες στην Ιορδανία, τη Συρία, το Μπαχρέϊν, τον Λίβανο, την Γερμανία, και επόμενος σταθμός της είναι η Αθήνα.

Λόγω του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου, της τμηματοποίησης των παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών, του αποκλεισμού της Γάζας, του διαχωρισμού της Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη, η λειτουργία και αποστολή της ορχήστρας έρχεται αντιμέτωπη με εμπόδια που ταλαιπωρούν τον παλαιστινιακό λαό σε καθημερινή βάση και είναι υποχρεωμένη συχνά να αναζητήσει άλλους γεωγραφικούς χώρους για να συναντηθεί με τα μέλη της και να λειτουργήσει.

Αυτό το καλοκαίρι έκανε πρόβες στην Ιερουσαλήμ όπου ταξίδεψαν και παραβρέθηκαν και Έλληνες νέοι μουσικοί που θα συμπράξουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη συναυλία που θα παρακολουθήσουμε.

Οι επικεφαλής της ορχήστρας δηλώνουν: «τις συναντήσεις αυτές τις βλέπουμε ως εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της διαδικασίας οικοδόμησης κράτους, αποτελούν μια προσπάθεια να υπερβούμε τα εμπόδια, ορατά ή αόρατα, τα οποία έχουν ανεγερθεί ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό τις τελευταίες δεκαετίες».

Η παρουσία των Παλαιστινίων στην ειρηνική πραγματικότητα του δυτικού κόσμου πέραν από τις εικόνες βίας της εμπόλεμης ζώνης και η επικοινωνία τους με άλλους πολιτισμούς, αποτελεί σημαντικό μέρος του παλαιστινιακού αγώνα και παίζει αποφασιστικό ρόλο στο να κατανοηθεί από την παγκόσμια κοινότητα το παλαιστινιακό πρόβλημα. Ο πολιτιστικός διάλογος αποτελεί μέσο για μια καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών.

Εκδηλώσεις πολιτισμού σαν αυτή της 28ης Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελούν παράθυρο στον κόσμο για έναν λαό που τελεί υπό κατοχή.
Η Συναυλία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" (Φίλων της Μουσικής), με τη χορηγία της εταιρείας CCC (Consolidated Contractors Company που έχει έδρα στην Αθήνα) σε συνεργασία με την Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΣΤΙΣ 20:30
Προπώληση στο 210 728233,
www.megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων 6.5€, 11€, 20€, 28€, 40€.