Ο έρωτας δύο Ιρανών στα «Κρυφά Απογεύματα»

21.10.2010
Η συγκλονιστική ιστορία των δύο Ιρανών, που έκανε το γύρο του κόσμου και κινητοποίησε ανθρωπιστικές οργανώσεις από κάθε σημείο του πλανήτη, στάθηκε αφορμή για το νέο θεατρικό έργο του Δημήτρη Μωραΐτη.

Η συγκλονιστική ιστορία των δύο Ιρανών, που έκανε το γύρο του κόσμου και κινητοποίησε ανθρωπιστικές οργανώσεις από κάθε σημείο του πλανήτη, στάθηκε αφορμή για το νέο θεατρικό έργο του Δημήτρη Μωραΐτη.

Στο τρίτο του έργο ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Μωραΐτης πραγματεύεται τον τρόπο που επιλέγουμε και αποφασίζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά και κατά πόσο η κοινωνία μας επηρεάζει και κατά συνέπεια μας απομακρύνει από τον πραγματικό μας στόχο.

Με αφορμή την αληθινή ιστορία δύο Ιρανών έφηβων ομοφυλόφιλων, του Mahmoud Asgari και του Ayaz Marhoni, τους οποίους καταδίκασαν σε απαγχονισμό οι ιρανικές Αρχές, την άνοιξη του 2005, ο Μωραΐτης ξετυλίγει μια ιστορία που βασίζεται στο αναπόσπαστο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της ελεύθερης επιλογής.

Το έργο

Δυο νέοι Ιρανοί ο Μαχμούτ και ο Τζαλίλ γνωρίζονται και ερωτεύονται μεταξύ τους σε μια χώρα όπου ο ομοφυλόφιλος έρωτας είναι έγκλημα και τιμωρείται με τη ποινή του θανάτου.
Ο Μαχμούτ αντιμετωπίζει με σεβασμό τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του και είναι έτοιμος να παλέψει γι’ αυτά, ενώ ο Τζαλίλ, πιο φοβισμένος, πιο αδύναμος και υπό το βάρος των θεσμών και μιας θεοκρατούμενης κοινωνίας, θα επιλέξει να εγκαταλείψει τις επιθυμίες του και να ζήσει κατά πως το επιθυμούν οι άλλοι.

Ο Μαχμούτ λίγο μετά θα γνωρίσει τον Αγιάζ, ένα νέο στην ηλικία του και θα ερωτευτούν. Πολύ σύντομα όμως θα τους συλλάβουν και θα τους κρεμάσουν δημόσια. Η επιλογή τους να ζήσουν τον έρωτα τους και να πεθάνουν γι αυτόν, σε μια κοινωνία που δε τους το επέτρεπε, τους έκανε ήρωες.

H δομή

Η δομή του έργου και της παράστασης, βασίζεται σε μια κινηματογραφική γλώσσα με τις σκηνές να εναλλάσσονται ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν με τη χρήση video. H κινηματογραφική αυτή προσέγγιση στο θέατρο δίνει, σύμφωνα με το σκηνοθέτη, τη δυνατότητα να εξελίσσονται παράλληλα δυο σημαντικές στιγμές στη ζωή των ηρώων, που όμως χρονικά έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μωραΐτης
Σκηνογράφος / Ενδυματολόγος: Μαρία Παλάτζα
Κίνηση / χορογραφίες: Νάνση Κοντονίκου
Σχεδιασμός φωτισμού / Ήχοι: Γιώργος Σπηλιόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βουβάκης, Τάκης Παρασκευόπουλος, Ανέστης Χρυσάφης
Παραγωγή: Ανέστης Xρυσάφης/ No Frost Theatre Group

Ώρες και μέρες παραστάσεων: Σάββατο έως Δευτέρα, 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)

Θέατρο Χώρα - Σκηνή Μικρή Χώρα
(Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ.: 2108673945)

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 7 Νοεμβρίου
Επίσημη πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Έως 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ