To Χοροθέατρο Cloud Gate στο Μέγαρο

24.11.2008
Η Ανατολή συναντά τη Δύση σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς θέαμα που θα παρουσιάσει το πολυταξιδεμένο και ξακουστό Χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν, την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Τι: Ταξίδι στο φεγγάρι με το ονειρικό Χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν
Που: Μέγαρο - Μουσικής, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Πότε: 27, 28, 29, 30/11, ώρα 9.00

Η Ανατολή συναντά τη Δύση σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς θέαμα που θα παρουσιάσει το πολυταξιδεμένο και ξακουστό Χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν, την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Ο σημαντικότερος πρεσβευτής του ασιατικού σύγχρονου χορού διεθνώς, παρουσιάζει στο Μέγαρο το Moon Water («Νερό του Φεγγαριού»), μια πρωτοποριακή παραγωγή που έχει μαγέψει κριτικούς και κοινό όπου κι αν ανέβηκε, δημιουργώντας μια μοναδική, εντελώς νέα ‘σχολή’ στο χοροθέατρο του 21ου αιώνα.

«Η Πύλη του Σύννεφου»...

Το Χοροθέατρο Cloud Gate, η πρώτη ομάδα σύγχρονου χορού της Ασίας, οφείλει το όνομά του σε έναν κινεζικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο «Πύλη του Σύννεφου» (Cloud Gate) είναι ένας αρχαίος τελετουργικός χορός 5.000 ετών. Το Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan ιδρύθηκε από τον χορογράφο Λιν Χουάι-μιν το 1973 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία χοροθεατρικά σύνολα παγκοσμίως. Έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αμερική και έχει συμμετάσχει σε γνωστά φεστιβάλ αφιερωμένα στην ορχηστική τέχνη όπως αυτά του Βερολίνου και της Μελβούρνης, η Μπιεννάλε Χορού της Λυόν, κ.ά.

Το ιδιαίτερο κινησιολογικό στίγμα της ομάδας, η οποία αριθμεί 24 μέλη, οφείλεται στην απόλυτα πειθαρχημένη και πολυσυλλεκτικής φύσεως εκπαίδευση των χορευτών της, που διδάσκονται τεχνική τάι τσι, διαλογισμό, πολεμικές τέχνες, κίνηση παραδοσιακής κινεζικής όπερας, σύγχρονο και κλασικό χορό, αλλά και... μελέτη της καλλιγραφίας των ιδεογραμμάτων. Γι’ αυτό και οι ερμηνευτές του Χοροθεάτρου Cloud Gate διαθέτουν «τεχνική αρτιότητα που κόβει την ανάσα», όπως έγραψε ο αυστριακός Τύπος.

«Νερό του φεγγαριού»...

Ο Λιν Χουάι-Μιν, χορογράφος του Cloud Gate Dance Theatre, διάλεξε έναν ιδιαίτερα ποιητικό τίτλο γι’ αυτή τη διάσημη παράσταση που έχει πολλές αναφορές στην ταοϊστική κουλτούρα. Την ονόμασε «Νερό του Φεγγαριού» (Moon Water στα αγγλικά ή shui yuei στα κινεζικά). Αυτή η μεταφορική ονομασία, ωστόσο, δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με τη βουδιστική φιλοσοφία και συγκεκριμένα με ένα διαδεδομένο γνωμικό που λέει ότι «τα άνθη σε έναν καθρέφτη και η σελήνη πάνω στο νερό είναι και τα δύο απατηλά». Παραπέμπει επίσης στην ιδεώδη κατάσταση στην οποία μπορούν να περιέλθουν οι δάσκαλοι της τέχνης του τάι τσι: «η ενέργεια ρέει σαν νερό, ενώ το πνεύμα λάμπει σαν το φεγγάρι».
Το «Νερό του Φεγγαριού» έκανε πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου 1998 στο Εθνικό Θέατρο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ανακηρύχθηκε «καλύτερη χορογραφία του 2003» από τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Το ασπρόμαυρο ονειρικό περιβάλλον της παράστασης διαμορφώνεται από τους σχεδόν... στρατοσφαιρικούς φωτισμούς του Τσανγκ Τσαν-τάο, ο οποίος πλάθει μιαν εξωπραγματική ατμόσφαιρα συμπαντικής ακτινοβολίας αναδεικνύοντας παράλληλα τις ανακλαστικές επιφάνειες με τις φαρδιές πινελιές των σκηνικών του Ώστιν Ουάνγκ, ενώ οι χορευτές, ντυμένοι με τα λευκά κοστούμια της Λιν Τσινγκ-γιου, μοιάζουν να αιωρούνται σαν άστρα μέσα σ’ αυτό το μυστηριακό στερέωμα που μετατρέπεται σε μιαν απέραντη υδάτινη έκταση προς το τέλος της παράστασης.

Η μουσική πλατφόρμα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η χορογραφία «Νερό του Φεγγαριού» αποτελείται από ηχογραφημένα αποσπάσματα που προέρχονται από τις περίφημες Έξι σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τις οποίες ερμηνεύει ο διάσημος ρώσος τσελίστας Μίσα Μάισκυ(η ηχογράφηση χρησιμοποιείται με την άδεια της Deutsche Grammophon).