Μουσικό Φεστιβάλ κατά του AIDS!

24.11.2008
Μουσικό φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 20.00 (Προαύλιος χώρος, Πειραιώς 100, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, που εορτάζεται την 1 Δεκεμβρίου.

Μουσικό φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 20.00 (Προαύλιος χώρος, Πειραιώς 100, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, που εορτάζεται την 1 Δεκεμβρίου.

Η συναυλία αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από 27 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου με κεντρικό μήνυμα «Πάρε ? Φόρα ? Εξετάσου!» στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Πρώτα Ρώτα» από την ΜΚΟ PRAKSIS και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και υποστηρίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συμμετέχουν ακόμη 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η εκστρατεία εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

Με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων ? ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά- 15 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο φωτογραφήθηκαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό Hiv-Aids. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 8584 (τα φετινά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί). Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτομα), καθώς υπάρχει ο λεγόμενος «κρυφός αριθμός» όσων ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασμός που κυριαρχεί για το θέμα σήμερα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εξάπλωση του ιού.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθμού των οροθετικών στην Ελλάδα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Το «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» είναι μία νέα, μοντέρνα, νεανική εκστρατεία ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας (όπως αλκοόλ, ουσίες εξάρτησης, κάπνισμα και hiv/aids, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) που συνδιοργανώνει η ΜΚΟ PRAKSIS με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και στο πλαίσιο της υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (Παγκόσμιες Ημέρες, Θεματικά Απογεύματα, καλοκαιρινή εκστρατεία). Στο ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ συμμετέχουν και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς προσφέροντας τεχνογνωσία και εθελοντική βοήθεια.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνουν:

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008
Public
12.00 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου
14.00 μ.μ.: Free Hugs με αναγνωρίσιμα πρόσωπα (πρωταγωνιστές τηλεοπτικών σειρών MEGA, παραγωγοί του Mad TV)
19.00 μ.μ.: Συναυλία με τους 'EKOS QUARTET"

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
Συναυλίες 20.00μ.μ. - 00.00 μ.μ.:
6 Schoolwave bands@ Αids Day Festival
Musica Ficta
Rosebleed
Ska Bangies, συμμετέχει ο Μάρκος από τους ?Locomondo?
Looming Titties
Same Rezus
Hymn of the Fallen
Mary & The Boy
Συμμετέχουν οι Ninja TV

ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Πολυχώρος Αθηναΐς
20.00 μ.μ.: Εκδηλώσεις και εικαστική έκθεση της οργάνωσης ?Be Positive?

ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids
8.30 - 12.00 μ.μ.: Εξετάσου για τον HIV στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196)
Πλατεία Κλαυθμώνος
12.00 μ.μ.: Πορεία ενημέρωσης από εθελοντές των Οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας με τη συνοδεία μουσικής από το Βασίλη Βασιλάτο με την Ομάδα Κρουστών Μουσικού Τμήματος ΕΜΠ, έως την πλατεία Ψυρρή.
Σταθμός ηλεκτρικού, Πειραιάς
8.00 - 16.00 μ.μ.: Διανομή φυλλαδίων κι ενημέρωση στο σταθμό από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ & ΕΞΑΝΤΑΣ
Πανεπιστήμιο Πειραιά
11.00 - 14.00 μ.μ.: Διανομή φυλλαδίων κι ενημέρωση από το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

ΤΡΙΤΗ, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
8.30 - 12.00 μ.μ.: Εξετάσου για τον HIV στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196)

- Ενημέρωση και διανομή φυλλαδίων για το Aids από το Σάββατο 29/11 έως και τη Δευτέρα 1/12 στην πλατεία Κλαυθμώνος στα περίπτερα
των συμμετεχόντων Μη Κυβερνητικών.
- Διανομή ενημερωτικού υλικού θα γίνει στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη.