Ενας Ηρωας - Το καμάρι της Δύσης (**1/2)

18.11.2008
Ομολογούμε πως το έργο του Σινγκ, παρόλο που κουβαλά στην πλάτη του έναν ολόκληρο αιώνα (γράφτηκε το 1907) μας εξέπληξε με τη φρεσκάδα, τους πλούσιους σουρεαλιστικούς του τόνους, αλλά και την ψυχογραφία των ηρώων του.
O Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του παρουσιάζουν στο θέατρο Μεταξουργείο, στη νέα τους πλέον θεατρική στέγη μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, το κλασικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα John Millington Synge, «Ενας Ηρωας - Το καμάρι της Δύσης».

Στο χωριό της περιφέρειας Μεγιό, στην άκρη του δυτικού κόσμου, στις απότομες όχθες της Καθολικής Ιρλανδίας τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Όλοι οι κάτοικοι ζουν στους βαρετούς και χαλαρούς ρυθμούς ενός χωριού, όντας αποκομμένοι από τον πολιτισμό και την υπόλοιπη κοινωνία. Όλα κυλούν ήρεμα και εκνευριστικά όμοια ώσπου μία μέρα εμφανίζεται στο ταβερνείο του Μάικ και της κόρης του, Πέγκιν, ένας ξένος. Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό νεαρό που ψάχνει να βρει καταφύγιο ομολογώντας πώς σκότωσε τον πατέρα του με μία τσάπα. Το φρικτό του αυτό έγκλημα τον κάνει αμέσως ήρωα του χωριού και ίνδαλμα των γυναικών, που θα του χαρίσουν την προσοχή, την περιποίηση, αλλά και την καρδιά τους. Πολύ σύντομα όμως όλα θα αλλάξουν και θα ανατραπούν...

Ομολογούμε πως το έργο του Σινγκ, παρόλο που κουβαλά στην πλάτη του έναν ολόκληρο αιώνα (γράφτηκε το 1907) μας εξέπληξε με τη φρεσκάδα, τους πλούσιους σουρεαλιστικούς του τόνους, αλλά και την ψυχογραφία των ηρώων του.

Ο Στάθης Λιβαθινός σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ήμελλο έστησαν μία ευχάριστη παράσταση και με μινιμαλιστικές στη βάση τους σκηνοθετικές πινελιές έδωσαν ξεχωριστή διαχρονική πνοή στο κείμενο. Πραγματευόμενοι την ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε κάτι που θα ταράξει απρόσμενα τα λιμνάζοντα νερά της άχρωμης ζωής του, παραχώρησαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη γλώσσα του κειμένου του ιρλανδού συγγραφέα, και αυτό ήταν αρκετό για να μας μεταφέρουν την απόγνωση του σύγχρονου ανθρώπου να ηρωιοποιήσει καθετί διαφορετικό, έστω και αν αυτό συνιστά ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

Προεξάρχουσα στις ερμηνείες στάθηκε η Αννα Κουτσαφτίκη, που ήταν εξαίρετη κινησιολογικά, εκφραστικά και φωνητικά, στο ρόλο της Πεγκίν, μιας κοπέλας που αναζητά απεγνωσμένα τον έρωτα εκτός των πυλών της κλειστής τοπικής κοινωνίας στην οποία είναι αναγκασμένη να ζει.

Ο Νίκος Καρδώνης, ενώ είχε μερικές πολύ καλές στιγμές ως «ήρωας», στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης έρεπε προς την υπερβολή, λυγίζοντας υπό το βάρος ενός ομολογουμένως πολύ δύσκολου και απαιτητικού ρόλου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου με τη σειρά της στο ρόλο της ακόλαστης και πρόθυμης χήρας να βοηθήσει με το ... αζημίωτο ήταν εγκλωβισμένη σε ένα είδος μονότονης και ανιαρής ως επί το πλείστον μανιέρας.
Οι ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών ήταν αξιοπρεπείς στο σύνολό τους.

Σημειώστε πως η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα λιτό στο σύνολό του σκηνικό στρωμένο από άκρη σε άκρη με άχυρο. Η σύλληψη αυτή της Ελένης Μανωλοπούλου ήταν ενδιαφέρουσα μεν, καθώς σύναδε απόλυτα με το ύφος του έργου και την ατμόσφαιρα του Ιρλανδέζικου Νότου, άβολη δε για το κοινό που στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης εισέπνεε πολλά κιλά σκόνης που σηκώνονταν από το παίξιμο των ηθοποιών.

Αναλυτικότερα οι συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Στάθης Λιβαθινός
Συνεργάτης Σκηνοθεσίας : Δημήτρης Ήμελλος
Μετάφραση : Γιώργος Δεπάστας -Ζένια Κριτσέφσκαγια
Σκηνικά - Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική : Κώστας Μαγγίνας
Χορογραφία - Κινησιολογία : Κωνσταντίνος Μίχος
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη : Μάγια Μοσχανδρέου


ΠΑΙΖΟΥΝ: Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιώργος Δάμπασης, Καλλιόπη Σίμου, Σοφία Τσινάρη


Χρήσιμες Πληροφορίες
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων :
Δευτέρα : Αργεί
Τρίτη : Αργεί
Τετάρτη : 21.00
Πέμπτη : 21.00
Παρασκευή : 21.00
Σάββατο : 21.00
Κυριακή 14:30 και 18:30

Τιμές Εισιτηρίων :
Γενική Είσοδος : 22 €
Φοιτητικό : 15 €

Διάρκεια : 2 ώρες


Γεωργία Οικονόμου
[email protected]