2η χρονιά η Άλμα Μάλερ

14.11.2008
Για δεύτερη χρονιά η Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς «Ζωή Λάσκαρη» μάς ταξιδεύει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Βιέννη, λίκνο του πολιτισμού, όπου οι ζωγράφοι Κλιμτ και Κοκόσκα, ο αρχιτέκτονας Γκρόπιους, και ο βραβευμένος με Όσκαρ συγγραφέας Φραντς Βέρφελ, υποκύπτουν στη γοητεία της Άλμα.

H Άλμα Μάλερ (πρωτότυπος τίτλος: Men on fire-Φλεγόμενοι Άντρες) του Ρον Χαρτ, είναι ένα έργο για την περιβόητη Άλμα Σίντλερ που υπήρξε σύζυγος του μεγάλου συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ. Πέρα από τον Μάλερ, η Άλμα γοήτευσε και ενέπνευσε κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Τέχνης του 20ου αιώνα.

Η παράσταση, που ανεβαίνει για 2η χρονιά στη Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς «Ζωή Λάσκαρη», μας ταξιδεύει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Βιέννη, λίκνο του πολιτισμού, όπου οι ζωγράφοι Κλιμτ και Κοκόσκα, ο αρχιτέκτονας Γκρόπιους, και ο βραβευμένος με Όσκαρ συγγραφέας Φραντς Βέρφελ, υποκύπτουν στη γοητεία της Άλμα. Η καλή συνθέτρια και ζωγράφος γίνεται η Μούσα τους και αφιερώνει τη ζωή της στη δική τους καριέρα.

Μέχρι το τέλος της ζωής της όμως, θα τη συνοδεύει το όνομα και η ισχυρή προσωπικότητα του διάσημου Μάλερ.

Οι σύντομες εικόνες του έργου -που αγγίζουν τις κορυφαίες στιγμές κάθε ερωτικής ιστορίας- διακόπτονται από ολιγόλεπτα οπτικά ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στον κάθε δημιουργό και το έργο του και που αποδεικνύουν την απόλυτη σχέση της Άλμα Μάλερ με την εξέλιξη του Πολιτισμού στη Βιέννη, αλλά και παγκοσμίως.

Η Ζωή Λάσκαρη υποδύεται την ομώνυμη ηρωίδα από την ηλικία των 16 ως την ηλικία των 84 ετών. Στις θεατρικές και κινηματογραφικές εικόνες, κυριαρχεί η μουσική της ίδιας της Άλμα και φυσικά των Μάλερ, Σένμπεργκ, Τσεμλίνσκι και Βάγκνερ. Η παράσταση όμως, ξεκινά με τους ήχους του Μπομπ Ντύλαν (αφού η έναρξη του έργου τοποθετείται το 1964 στη Νέα Υόρκη) και κλείνει με το πανέμορφο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Το ταγκό της Άλμα», μια τραγουδιστική εξιστόρηση της πολυτάραχης κι εκπληκτικής ζωής της γυναίκας που περπάτησε αγέρωχα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και άγγιξε τους πιο σπουδαίους δημιουργούς, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια σε αυτούς και στην Τέχνη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Διασκευή: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Λάσκαρη
Εικαστική επεξεργασία: Νατάσα Παπαστεργίου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσω Καραφυλλάκη

Διανομή
Άλμα Μάλερ: Ζωή Λάσκαρη
Γκούσταβ Μάλερ - Γκούσταβ Κλιμτ - 'Οσκαρ Κοκόσκα - Αλεξ Τσεμλίσκι - Βάλερ Γκρόπιους - Φραντς Βέρφελ: Τάκης Χρυσικάκος
Άντον Σμιντ: Στέλιος Ψαρουδάκης

Θεατρική σκηνή «Αθηναΐς-Ζωή Λάσκαρη».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη 19:00 λαϊκή 20 ευρώ - Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00 - Κυριακή 19:00 τιμή εισιτ. 25 ευρώ, φοιτ. 17 ευρώ
Σημείωση: κάθε Πέμπτη τα άτομα άνω των 65 και κάτω των 25 ετών τιμή εισιτ: 17 ευρώ.
Διάρκεια παράστασης: 1:15΄

Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς «Ζωή Λάσκαρη»
Καστοριάς 34- Βοτανικός
Τηλ. 210 3480030

Πρεμιέρα 21 Νοεμβρίου, ώρα 21:00