Μία φλωρεντινή τραγωδία στη Λυρική

12.11.2008
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει δύο μονόπρακτα που είναι γραμμένα την ίδια την εποχή, στις αρχές του 20ού αιώνα, και διαδραματίζονται στη Φλωρεντία.
Τι: Μία φλωρεντινή τραγωδία
Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ
Νέα παραγωγή / Πανελλήνια πρώτη
Και
Τζάννι Σκίκκι
Τζάκομο Πουτσίνι
Επανάληψη
Πότε: 25, 26, 28, 29, 30 Νοεμβρίου 2008
Έναρξη: 20.00
Που: Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει δύο μονόπρακτα που είναι γραμμένα την ίδια την εποχή, στις αρχές του 20ού αιώνα, και διαδραματίζονται στη Φλωρεντία.
Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Όσκαρ Ουάιλντ, η όπερα «Μία φλωρεντινή τραγωδία» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ πραγματεύεται ακραίες καταστάσεις και συναισθήματα: Ο εύπορος έμπορος Σιμόνε σκοτώνει τον εραστή της γυναίκας του. Πάνω από το πτώμα του άτυχου εραστή, ο Σιμόνε και η Μπιάνκα ανακαλύπτουν ξανά τον έρωτά τους.

Ανάλαφρη και γεμάτη κωμικές στιγμές, η περίφημη όπερα «Τζάννι Σκίκκι» του Τζάκομο Πουτσίνι ξεκινά με ένα θάνατο. Μια οικογένεια αναζητά τρόπο ώστε να αλλάξει τη διαθήκη του νεκρού θείου, γι’ αυτό ζητά βοήθεια από τον έξυπνο, αλλά πονηρό Τζάννι Σκίκκι. Αυτός υποδύεται τον νεκρό και κληροδοτεί? στον εαυτό του τη μερίδα του λέοντος!

Αναλυτικότερα:
Μία φλωρεντινή τραγωδία
Όπερα σε μία πράξη

Ποίηση Όσκαρ Ουάιλντ
Γερμανική μετάφραση Μαξ Μάγερφελντ

O Εβραϊκής καταγωγής συνθέτης Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 14 Οκτωβρίου 1871. Συνθέτης, αρχιμουσικός και καθηγητής μουσικής, δίδαξε σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Σαίνμπεργκ, ο Μπεργκ, ο Βέμπερν και ο Κόρνγκολντ. Υπήρξε φίλος και κουνιάδος του Σαίνμπεργκ, με τον οποίο ίδρυσε το 1904 την Ένωση Δημιουργών Μουσικών για την προώθηση της σύγχρονης μουσικής. Υπήρξε μουσικός διευθυντής της Λαϊκής Όπερας της Βιέννης, του Γερμανικού Θεάτρου της Πράγας και, στη συνέχεια, δάσκαλος και αρχιμουσικός στην Όπερα του Κρολ του Βερολίνου υπό τον Όττο Κλέμπερερ. Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού, υποχρεώθηκε να φύγει αρχικά στη Βιέννη και το 1938 στις ΗΠΑ.
Πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 15 Μαρτίου 1942. Το δημιουργικό έργο του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμφωνική μουσική ?Η γοργόνα (1902/3)?, μουσική για φωνή και ορχήστρα ?Λυρική συμφωνία (1922/3)?, όπερες ?Μία φλωρεντινή τραγωδία (1917), Ο νάνος (1922)?, έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο, χορωδιακά έργα, σκηνική μουσική και τραγούδια.

Το ποιητικό κείμενο της μονόπρακτης όπερας Μία φλωρεντινή τραγωδία. Διαμορφώθηκε από τον Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ με βάση τη γερμανική μετάφραση από τον Μαξ Μάγερφελντ του ομότιτλου θεατρικού έργου του Όσκαρ Ουάιλντ.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Φλωρεντία του 16ου αιώνα. Ο ευκατάστατος έμπορος Σιμόνε βρίσκει τη γυναίκα του Μπιάνκα με τον εραστή της, τον πρίγκιπα Γκουίντο Μπάρντι. Αρχικά παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Μόλις όμως βεβαιώνεται για τη σχέση του Γκουίντο με την Μπιάνκα, τον προκαλεί σε μονομαχία και τον σκοτώνει. Η τραγική αυτή πράξη ξαναζωντανεύει τον έρωτα του ζευγαριού.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου 1917 στο Χοφτεάτερ της Στουτγάρδης, με τον Ρούντολφ Ρίττερ ως Γκουίντο, τον Φέλιξ Φλάισερ ως Σιμόνε και τη Χελένε Βίλντμπρουν ως Μπιάνκα. Διηύθυνε ο συνθέτης και αρχιμουσικός Μαξ φον Σίλλινγκς. Η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτελεί πανελλήνια πρώτη παρουσίαση.

Τζάκομο Πουτσίνι: Τζάννι Σκίκκι
[επανάληψη]
(Στο πλαίσιο των εορτασμών του Έτους Πουτσίνι, για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη)

Η μονόπρακτη όπερα Τζάννι Σκίκκι είναι το τρίτο έργο αυτού που ονομάστηκε Το Τρίπτυχο. Τα δύο άλλα έργα που το απαρτίζουν είναι ο Μανδύας και η Αδελφή Αγγελική. Το ποιητικό κείμενο του Τζοβακκίνο Φορτσάνο βασίζεται σε επεισόδιο από την Κόλαση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Ο Τζάννι Σκίκκι πρωτοπαρουσιάστηκε ως μέρος του Τρίπτυχου στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης στις 14 Δεκεμβρίου 1918 με τον βαρύτονο Τζουζέππε ντε Λούκα στον επώνυμο ρόλο. Την παράσταση διηύθυνε ο Ρομπέρτο Μοραντσόνι.
Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1942 με τον Τίτο Ξηρέλλη στον επώνυμο ρόλο. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Λεωνίδας Ζώρας και η σκηνοθεσία ήταν του Ντίνου Γιαννόπουλου.
Η άρια O mio babbino caro ανήκει σήμερα στις πλέον δημοφιλείς μελωδίες.
Η υπόθεση εξελίσσεται στην Φλωρεντία του 13ου αιώνα και αφορά την μετά θάνατον παραχάραξη της διαθήκης του Μπουόζο Ντονάτι, ο οποίος άφησε όλα τα χρήματά του σε μοναστήρι. Οι συγγενείς ζητούν τη βοήθεια του Τζάννι Σκίκκι, ο οποίος υποδύεται το νεκρό στην τελευταία του ώρα και υπαγορεύει διαφορετική διαθήκη στον συμβολαιογράφο, κληροδοτώντας την μερίδα του λέοντος της περιουσίας του εκλιπόντος στον εαυτό του.

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς
Σκηνικά ? Κοστούμια Ρίτσαρντ Χάντσον
Φωτισμοί Μπρούνο Πόετ

Μία φλωρεντινή τραγωδία
Γκουίντο Μπάρντι Μπράιαν Χάιμελ
Σιμόνε Φίλιπ Χορστ
Μπιάνκα Φρεντερίκα Μπρίλλεμπουργκ

Τζάννι Σκίκκι
Μπουόζο Ντονάτι: Κώστας Μαρτίνης
Τζάννι Σκίκκι; Γιάννης Γιαννίσης
Λαουρέττα: Ειρήνη Κυριακίδου
Τσίτα: Λυδία Αγγελοπούλου
Ρινούτσο: Μάρκους Σέλτον
Γκεράρντο: Ζαχαρίας Τσούμος
Νέλλα: Μίνα Πολυχρόνου
Μπέττο από τη Σίνια: Δημήτρης Κασιούμης
Σιμόνε: Χριστόφορος Σταμπόγλης
Μάρκο: Μανώλης Παπαδάκης
Τσέσκα Βικτώρια: Ντίνα-Μαϊφάτοβα
Δρ Σπινελλότσο: Παύλος Μαρόπουλος
Αμάντιο του Νικολάο: Παύλος Σαμψάκης
Πινελλίνο: Τάσος Δημέγγελης
Γκούτσο: Θεόδωρος Αϊβαλιώτης
Γκεραρντίνο: Αχιλλέας Λασκαράτος, Αχιλλέας Μπερής

Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.00 ? 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: €78, €68, €58, €48, €38, €28, €20 Φοιτητικό €15

www.nationalopera.gr
email: [email protected]
Τηλ. 210 3711390, 210 3711 392