Ιουλιανός ο Παραβάτης, τελευταίες παραστάσεις!

12.11.2008
Μέχρι την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 θα διαρκέσουν οι παραστάσεις του έργου Ιουλιανός ο Παραβάτης του Νίκου Καζαντζάκη, που ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Νικήτα Τσακίρογλου, ολοκληρώνοντας την ιδιαίτερα επιτυχημένη του πορεία.

Μέχρι την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 θα διαρκέσουν οι παραστάσεις του έργου Ιουλιανός ο Παραβάτης του Νίκου Καζαντζάκη, που ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Νικήτα Τσακίρογλου, ολοκληρώνοντας την ιδιαίτερα επιτυχημένη του πορεία. Πρόκειται για ένα έργο «αιρετικό», προκλητικό και ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου του 2007 με αφορμή το έτος Καζαντζάκη.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός (331-363 μ.Χ.), στη σύντομη παραμονή του στο θρόνο της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας, βαθύτατα επηρεασμένος από την ελληνική παιδεία, συνέδεσε τ’ όνομά του με την προσπάθεια επιστροφής του βασιλείου στην Εθνική θρησκεία. Χαρακτηρίστηκε από την εκκλησία πολέμιος του χριστιανισμού και στιγματίστηκε με το προσωνύμιο, «Παραβάτης», αν και ορισμένοι θεωρούν ότι εκείνο, που στην πραγματικότητα επιχειρούσε ήταν μια συμφιλίωση του Ελληνικού πνεύματος με την χριστιανική πίστη.

Καθώς ο αρχαίος κόσμος βάδιζε προς το τέρμα του και με φόντο μια εποχή που παραδίδει ανεπιστρεπτί την πρωτοκαθεδρία στην χριστιανική θρησκεία, το έργο μας μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών το 363 μ.Χ.
Σ’ένα τοπίο ερήμου, στην έξαψη της μάχης, ο Ιουλιανός, εκτός από τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα ασφυκτικό πλέγμα συνωμοσίας των φανατικών χριστιανών του στρατοπέδου του και την επιτακτική αναγκαιότητα της φυσικής του εξόντωσης.

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Νικήτας Τσακίρογλου
Σκηνικά: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου, Ελένη Δουνδουλάκη
Βοηθοί σκηνοθέτες: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κορίνα Χαρίτου
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Βίντεο: Γιάννης Πειραλής
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν: Εύη Σαρμή, Μαρίζα Τσάρη, Αστέρης Πελτέκης, Χρήστος Παπαστεργίου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θανάσης Κεραμίδας Χρήστος Σουγάρης, Διονύσης Μπουλάς, Δήμος Κουτρούλης ,Στράτος Τρίπκος, Γιώργος Κώτσος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Τάσος Πανταζής, Ευθύμιος Παππάς, Γιάννης Ιτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιώργος Καύκας, Στέργιος Τζαφέρης ,Στέλιος Ανδρονίκου ,Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Αργύρης Σαζακλής, Μιχάλης Σιώνας ,Τάκης Στάγκος.


Παραστάσεις
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ.
Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ.
Κυριακή 7 μ.μ.

Τιμές Εισιτηρίων
Πλατεία-Θεωρεία-22€
Εξώστης-15€
Φοιτητικό (πλατεία)-15€
Φοιτητικό(εξώστης)12€

Βασιλικό Θέατρο
Πλατεία Λευκού Πύργου