Έφυγε ο Σταύρος Ξενίδης

03.11.2008
Στα 84 χρόνια έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής ο Σταύρος Ξενίδης, παλαίμαχος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Στα 84 χρόνια έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής ο Σταύρος Ξενίδης, παλαίμαχος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Αφησε την τελευταία του πνοή στο γηροκομείο της Αθήνας, όπου φιλοξενείτο από τον περασμένο Μάιο.

Η ήδη βεβαρημένη υγεία του από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια που του άφησαν κινητικά προβλήματα δεν άντεξε και τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα που παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό, ενώ υπέφερε και από μερική άνοια.

«Η ελευθερία της σκέψης είναι η ζωή της ψυχής. Είμαστε οι επιλογές μας», έλεγε από τη μικρή οθόνη φορώντας το κοστούμι και τη ρεπούμπλικά του ως αστυνόμος Μπέκας -ένας από τους ρόλους που έκαναν τον Σταύρο Ξενίδη ιδιαίτερα δημοφιλή στο πλατύ κοινό- πριν ανακαλύψει τον δολοφόνο και ξεδιαλύνει κάθε μυστήριο.

Ο Σταύρος Ξενίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, κάνοντας το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1944.

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 70 ταινίες -σχεδόν πάντα σε δεύτερους ρόλους και συνήθως στο πλευρό κωμικών ηθοποιών- με πρώτη το Τραγούδι του πόνου το 1953 και τελευταία το Γραφείο ιδεών το 1989.

Η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν το 1991 στο Μυστικό του Αρη Μπονσαλέντι.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαργαρίτα Λαμπρινού.

* Η κηδεία του ηθοποιού θα γίνει την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.