O «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Πεκίνο

16.09.2008
O «Προμηθέας Δεσμώτης» του Εθνικού Θεάτρου ταξιδεύει στο Πεκίνο. Με την παράσταση αυτή στο National Centre for the Performing Arts στο Πεκίνο, στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Παρα-Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται το Πολιτιστικό Έτος για την Ελλάδα στην Κίνα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της συζύγου του Πρέσβη κ. Μιχαήλ Καμπάνη.

O «Προμηθέας Δεσμώτης» του Εθνικού Θεάτρου ταξιδεύει στο Πεκίνο.
Με την παράσταση αυτή στο National Centre for the Performing Arts στο Πεκίνο, στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Παρα-Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται το Πολιτιστικό Έτος για την Ελλάδα στην Κίνα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της συζύγου του Πρέσβη κ. Μιχαήλ Καμπάνη.

Η παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη παρουσιάστηκε ήδη στο Χονγκ Κονγκ από την 1 έως τις 3 Νοεμβρίου 2007 στο Φεστιβάλ Μεσογειακών Τεχνών και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Φρανκφούρτη στις 8 Νοεμβρίου 2007 για τις Ημέρες Πολιτισμού που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επόμενη στάση η Αθήνα: οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2007 στη Νέα Σκηνή - Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης, ένα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον τιτάνα ήρωα και το μοναδικό που διασώθηκε. Ελάχιστα είναι τα σωζόμενα αποσπάσματα από τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας: «Προμηθέας Λυόμενος» και «Προμηθέας Πυρφόρος».

Η κεντρική ιδέα του - ο θεός που επιλέγει να υποφέρει προκειμένου να βοηθήσει την ανθρωπότητα - έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ανθρώπους των τεχνών και εξακολουθεί να μας συγκινεί. Στο έργο το «αμάρτημα» του Προμηθέα να δώσει τη φωτιά στους θνητούς και να γίνει έτσι ο δάσκαλος όλων των ανθρώπινων τεχνών, τιμωρείται ανελέητα από τον Δία, τον εξουσιαστή ανθρώπων και θεών. Ο Αισχύλος αποτυπώνει έτσι στην μνήμη των ανθρώπων το πρόσωπο του Προμηθέα ως το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται την τυραννία και την εξουσία.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

O Nίκος Αρβανίτης ερμηνεύει τον Προμηθέα και η Λυδία Φωτοπούλου την Ιώ.
Παίζουν επίσης: Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου.
Xoρός (με αλφαβητική σειρά): Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Ελένη Βεργέτη, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Ζέκερη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Μελίνα Ιορδανίδου, Σύλβια Κατσαρού, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Μαρία Μανιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κατερίνα Σπυροπούλου.